Screenshot-2023-10-18-at-4.02.44-PM-e1697711784398-810x500.png

Trudeauov generálny prokurátor tvrdí, že použitie zákona o núdzových situáciách bolo oprávnené kvôli "riziku vážneho násilia

10
Neutral
  • Trudeauova vláda tvrdí, že Konvoj slobody 2022 predstavoval riziko vážneho násilia.
  • Protest proti mandátom COVID nebol násilný, ale Trudeauova vláda použila zákony na jeho ukončenie.
  • Federálny súd rozhodol, že použitie zákona o výnimočnom stave nebolo opodstatnené.
  • Trudeauova vláda odmietla zverejniť právne stanovisko na základe advokátsko-klientského tajomstva.

Trudeauova vláda’generálny prokurátor a minister spravodlivosti Arif Virani stále tvrdí, že Konvoj slobody 2022 predstavoval “riziko vážneho násilia”, ktoré odôvodňuje mimoriadne opatrenia, a to napriek rozhodnutiu federálneho súdu, ktoré je opačné.  

Koncom minulého mesiaca Virani vypovedal pred osobitným spoločným výborom pre vyhlásenie výnimočného stavu, pričom tvrdil, že použitie zákona o výnimočnom stave na ukončenie Konvoja slobody 2022, ktorý protestoval proti mandátom COVID, bolo oprávnené, keďže protest predstavoval “vážne riziko”, že sa stane násilným.   

“Existovalo riziko vážneho násilia, ktoré bolo rozhodujúcim faktorom podporujúcim rozhodnutie vyhlásiť výnimočný stav v oblasti verejného poriadku,” povedal Virani podľa informácií, ktoré 29. februára zverejnil Blacklock’s Reporter.  

“Jediným cieľom dočasných opatrení, ktoré boli prijaté, bolo rýchle, usporiadané a pokojné ukončenie okolností,” dodal. 

Napriek minulým a pretrvávajúcim tvrdeniam liberálnej vlády a mainstreamových médií sa zatiaľ nevyskytol ani jeden overený prípad násilného konania demonštrantov z Konvoja slobody 2022.  

Naopak, videá z protestu proti nariadeniam COVID a povinnému očkovaniu ukazujú Kanaďanov z celej krajiny, ktorí sa zhromaždili pred parlamentom, kde sa zapojili do tanečných zábav, hrali pouličný hokej a dokonca postavili skákací hrad pre deti.  

Najmä jediné násilné činy zachytené na videu boli vykonané proti protestujúcim po tom, ako Trudeauova vláda nariadila polícii ukončiť protest prostredníctvom zákona o mimoriadnych udalostiach. Na jednom takomto videu bolo vidieť, ako staršiu ženu pošliapal policajný kôň.  

Virani’tvrdí, že Trudeau je odvolávana nedávne rozhodnutie Federálneho súdu, ktorý rozhodol, že jeho použitie EA v roku 2022 na potlačenie konvoja slobody nebolo “opodstatnené.” 

Podľa rozsudku má byť EA vyhradená ako posledná možnosť, ak všetky ostatné prostriedky zlyhajú. Nemožno sa na ňu odvolávať, pokiaľ neboli vyčerpané všetky ostatné opatrenia.      

Rozhodnutie navyše poukázalo na to, že existujú aj iné prostriedky na ukončenie protestu, napríklad ustanovenia v Trestnom zákonníku, ktorými vtedy argumentovala provincia Alberta.     

V rozhodnutí sa uvádza, že okrem toho, že EA bol zbytočným opatrením, porušil práva Kanaďanov’ podľa Charty, konkrétne zasiahol do slobody myslenia, názoru a prejavu.      

Pozoruhodné je, že na Federálnom odvolacom súde, kam prípad teraz smeruje, rozhodovalo 10 z 15 sudcov boli vymenovaní Trudeauom.    

Trudeauova vláda opakovane ospravedlňovala použitie EA tvrdením, že sa riadila dôverným právnym stanoviskom.  

Liberáli však odmietli zverejniť totožnosť svojho poradcu na základe “advokátsko-klientského tajomstva,” dokonca ignorovali aj nariadenie výboru 2022, aby dokument zverejnili.  

“Advokátsko-klientské tajomstvo je základom,” tvrdil Virani a odmietol zverejniť identitu právneho stanoviska, o ktoré požiadala Trudeauova vláda. 

“Je to nedotknuteľné privilégium, ktoré existovalo po stáročia v britskom zvykovom práve a táto vláda vň pevne verí,” dodal.  

Po tom, čo poslanec za stranu New Democrat Matthew Green naliehal na Viraniho, aby odpovedal otázkou: “Identifikujete vládu Kanady ako klienta; kto je právnik?” Virani bizarne odpovedal, že on sám je advokátom. 

Green nadviazal objasnením, že Virani hovorí, že on, člen vlády, je v skutočnosti advokátom aj klientom, na čo Virani odpovedal: “V rôznych obdobiach nosím rôzne klobúky,” a dodal: “Je dôležité, aby Kanaďania pochopili, že minister spravodlivosti neustále poskytuje ako hlavný právny úradník Koruny poradenstvo kabinetu.”