Untitled-7-810x500.png

Vláda Spojeného kráľovstva spolupracuje s OSN a veľkými technologickými spoločnosťami na vytvorení bankových účtov prepojených s digitálnym preukazom totožnosti

26
Neutral
  • Big Tech a vlády spolupracujú na kontrole správ a naratívov.
  • Britský minister Cleverly jedná s technologickými firmami o digitálnom veku.
  • Politiky ako Globálny digitálny vplyv OSN môžu ohroziť demokraciu.
  • Digitálny občiansky preukaz môže obmedziť slobodu a demokraciu.

Ak ste unavení z cenzúry a dystopických hrozieb voči občianskym slobodám, predplaťte si Reclaim The Net.

Priek vážnym kontroverziám vyplývajúcim z“koordinácie” Big Tech/vlády (žaloby v USA. hovoria, že ide vlastne o “tajnú dohodu”), zdá sa, že tento koncept sa vo Veľkej Británii považuje za normálne správanie.

V súčasnosti je minister vnútra James Cleverly (ktorého rezort má na starosti políciu) v Silicon Valley na rokovaniach so zástupcami spoločností Google, Meta a Apple. A v New Yorku sa stretne s tými z X.

ČÍTAJTE: Náboženskejší ľudia trpeli najmenej pri blokáciách COVID: nová štúdia

Zprávy hovoria, že cieľom Cleverlyho cesty do USA je “prediskutovať, ako môžu britská vláda a technologickí hráči spolupracovať pri riešení viacerých výziev, ktorým čelia demokracie v digitálnom veku.”

Ponáhľanie sa s normalizáciou takéhoto správania súvisí s britskými ’parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia neskôr v roku 2024.

To však dáva za pravdu tým, ktorí sa domnievajú, že de facto postavenie Big Tech’vo svete možno opísať ako postavenie polovládneho hráča, s ktorým sa rôzne vlády rozprávajú a spolupracujú –ako medzi sebou navzájom.

To, čo tieto vlády žiadajú od Big Tech, je kontrola správ a naratívov prostredníctvom cenzúry a zákazov. Prezentujú to ako niečo úplne opačné – “ochrana” spoločnosti pred vecami, ako sú dezinformácie atď, a “zlomyseľný vplyv.”

Dalo by sa však povedať, že existuje’veľa dôvodov na to, aby sme politiky ako Globálny digitálny vplyv OSN označili za zlomyseľný vplyv na akúkoľvek spoločnosť, konkrétne na akúkoľvek demokraciu.

Nie je však’mimo pravdepodobnosti, že Cleverly by mohol diskutovať aj o tejto schéme.

Koniec koncov, Veľká Británia veľmi aktívne spolupracuje s OSN na tejto a “newspeakovej”definícii Globálneho digitálneho vplyvu, pričom zabezpečuje, aby sa digitálne technológie “zodpovedne využívali v prospech verejnosti’.”

Málo vecí však kričí, “verejný prospech” menej ako to, čo chce iniciatíva v skutočnosti dosiahnuť: zhrnuté je to”zavedenie digitálneho občianskeho preukazu, prepojeného s bankovými účtami používateľov.

Aj pre zástancov demokracie a slobody prejavu, aj pre represívne konajúce vlády bol protest kamionistov v Kanade v roku 2022 vynikajúcou ukážkou toho, ako možno potlačiť legitímny nesúhlas odrezaním ľudí od ich peňazí.

Čítajte: Salvádorský’Nayib Bukele:

A digitálny občiansky preukaz a všetky jeho chápadlá by tento proces zefektívnili a “zjednodušili,” obávajú sa kritici.

Zpäť do Veľkej Británie.’misii získať veľké technológie (ešte viac) na svoju stranu v súvislosti s kontrolou volebného prostredia sa námestník štátneho tajomníka pre technológie a digitálnu ekonomiku Saqib Bhatti vyjadril takto:

Jsem presvedčený, že môžeme prísť s mechanizmom, ktorý pomôže zmierniť riziko dezinformácií vo voľbách. Myslím si, že každý v tom bude mať svoju úlohu.

Prevzaté so súhlasom Reclaim The Net.