GettyImages-2043115587-810x500.jpg

Republikáni z Alabamy a národní demokrati sa snažia chrániť IVF a ignorujú právo na život

21
Kultúra smrti
  • Embryá sú považované za deti v Alabame, čo zastavilo postupy IVF.
  • Republikáni predkladajú legislatívne opatrenia na ochranu priemyslu IVF.
  • Demokrati v DC presadzujú radikálnu legislatívu o IVF.
  • Katolícka cirkev učí, že IVF je nemorálne a oddeľuje sex od plodenia.

Po minulotýždňovom rozhodnutí Najvyššieho súdu v Alabame, podľa ktorého sú embryá deťmi, čím sa v tomto štáte náhle zastavili postupy IVF (oplodnenia in vitro), tamojší zákonodarcovia rýchlo spustili príval nových návrhov zákonov zameraných na ochranu priemyslu IVF, pričom ignorovali práva, vrátane práva na život, detí vytvorených prostredníctvom IVF, z ktorých 93 percent bude zlikvidovaných ako zdravotnícky odpad. 

Medzi zákonodarcami, ktorí predkladajú tieto legislatívne opatrenia, prevažujú republikáni nad demokratmi.  

Päť návrhov zákonov bolo teraz urýchlene pripravených a smerujú na posúdenie do zdravotníckych výborov Senátu a Snemovne reprezentantov Alabamy.  

Republikánsky senátor Tim Melson a republikánska členka Snemovne reprezentantov Terri Collinsová predložili sprievodné návrhy zákonov, Senátny zákon 159 a House Bill 237, ktoré majú rovnaký názov:  “In vitro fertilization; občianskoprávna a trestnoprávna imunita poskytovaná za určitých okolností pre tovar a služby súvisiace s in vitro fertilizáciou.” 

Melson predsedá výboru Senátu Alabamy pre zdravotníctvo.  

Obe opatrenia by “poskytli občianskoprávnu a trestnoprávnu imunitu osobám, ktoré poskytujú tovar a služby súvisiace s oplodnením in vitro, s výnimkou úmyselných činov, ktoré nevyplývajú zo služieb IVF ani s nimi nesúvisia” a uplatňovali by sa retroaktívne.  

Republikánsky senátor Larry Stutts predložil tretí návrh zákona, Senate Bill 160, ktorý sa podobne snaží poskytnúť právnu imunitu pre odvetvie IVF, ale neuplatňoval by sa spätne.    

Líder demokratickej menšiny v Snemovni reprezentantov Anthony Daniels predstavil House Bill 225 koncom minulého týždňa, v ktorom sa uvádza, že “akékoľvek oplodnené ľudské vajíčko alebo ľudské embryo, ktoré existuje mimo ľudskej maternice, sa nepovažuje za nenarodené dieťa alebo ľudskú bytosť na akékoľvek účely podľa štátneho práva.”  

V utorok predložil House Bill 240,ktorý by zmenil štátnu ústavu, ktorá chráni práva nenarodených detí, aby vylúčil embryá, ktoré existujú mimo maternice.  

Rozhodnutie Najvyššieho súdu štátu Alabama môže byť nepriestrelné  

Rozhodnutie Najvyššieho súdu štátu Alabama z minulého týždňa bolo založené na Alabamskej ústavy, ktorá hovorí, že štát “uznáva, vyhlasuje a potvrdzuje, že verejnou politikou tohto štátu je uznávať a podporovať posvätnosť nenarodeného života a práva nenarodených detí vrátane práva na život,” ako aj “zabezpečiť ochranu práv nenarodených detí všetkými zákonnými a vhodnými spôsobmi a opatreniami.” 

“Ak je tento výklad ústavy Alabamy správny, potom by nahradil všetky zákony Alabamy, ktoré sa pokúšajú povedať, že túto ochranu embryám in vitro neposkytujeme,” Joanne Rosenová, ľavicová profesorka práva na Univerzite Johnsa Hopkinsa, povedala pre ABC News. “Ak by to malo mať takýto význam, potom by ho legislatíva na úrovni štátu nemohla’prekonať, pretože ústava je najvyšší zákon, ktorý sa používa [a] zákony musia byť v súlade s ústavou.”  

Keď sa ľudia rozhodnú vytvoriť deti pomocou IVF, oplodní sa oveľa viac vajíčok, ako je potrebné, ako poistka pre prípad, že prvé pokusy o úspešné tehotenstvo zlyhajú.  Uskladnené embryá, ktoré sa považujú za nepotrebné pre rodičov’ snahu o rodinu — často v počte desiatok alebo viac —, sa vyhodia ako “medicínsky odpad.”

Priemysel IVF nemôže prežiť bez zabíjania embryí. Presnejšie povedané: priemysel IVF nemôže prežiť bez zabitia 93 percent detí, ktoré tento proces vytvorí.  

Katolícka cirkev navyše učí, že IVF je vážne nemorálne, pretože oddeľuje sexuálny akt od plodenia a porušuje právo dieťaťa narodeného z manželského zväzku.

Demokrati v DC presadzujú radikálnu legislatívu o IVF

Demokrati v Kongrese sa snažia využiť príležitosť, ktorá sa im otvorila skepsou republikánskych lídrov v súvislosti s rozhodnutím Najvyššieho súdu v Alabame.     

Senátorka Tammy Duckworthová dnes požiada svojich kolegov, aby predložili na hlasovanie legislatívu, ktorej je autorkou a ktorá by zaviedla alarmujúci rozsah federálnych “práv” na umelé reprodukčné technológie aj mimo IVF. 

Podľa jednomyseľného súhlasu môže jediný senátor vzniesť námietku a zablokovať posun zákona dopredu.   

V tejto chvíli nie je isté, čo urobia republikánski senátori. 

Duckworthov’návrh zákona “ide oveľa ďalej než len na ochranu IVF,” The Washington Stand’poznamenala Sarah Holiday. “Je kritizovaný za to, že legalizuje klonovanie ľudí, úpravu génov na výrobu ‘dizajnérskych detí“, vytváranie hybridov medzi zvieratami a ľuďmi (‘chimér’), náhradné materstvo a obchodovanie s ľudskými embryami a ich ničenie. Mnohé z nich sú zakázané v zákonoch niektorých štátov, ale federálny zákaz neexistuje a tento návrh zákona by vytvoril proaktívne právo.”  

“Dnešné hlasovanie, snaha o dosiahnutie jednomyseľného súhlasu, vieme, že pravdepodobne nebude úspešné” demokratický sen. Richard Blumenthal povedal pre The Guardian a dodal, že “je to len predohra k boju, ktorý nás čaká” na podporu takzvanej “reprodukčnej starostlivosti o ženy”, eufemisticky označujúcej protiživotné a protirodinné praktiky.