IVF-scaled-1-810x500.jpeg

Floridský senátor GOP pozastavil návrh zákona o ochrane života po reakcii na rozhodnutie o IVF v Alabame

39
Neutral
  • Floridský zákonodarca odložil návrh zákona o žalobách za smrť nenarodeného dieťaťa.
  • IVF kliniky v Alabame boli nútené zastaviť činnosť po rozhodnutí Najvyššieho súdu.
  • Republikáni odsúdili rozhodnutie súdu a Trump podporil dostupnosť IVF pre páry.
  • Katolícka cirkev považuje IVF za nemorálne a štúdia zistila vyššie riziko postihnutia.

Floridský zákonodarca v pondelok odložil návrh zákona, ktorý by umožnil ľuďom podávať žaloby za neprávom spôsobenú smrť nenarodeného dieťaťa, a to kvôli politickým dôsledkom rozhodnutia Najvyššieho súdu v Alabame, ktorý uznal zmrazené ľudské embryá za deti.

Republikánsky senátor J. Erin Grallová odložila konanie o floridskom’návrhu zákona SB 476 (Civil Liability for Wrongful Death of an Unborn Child bill) po tom, čo “kliniky zaoberajúce sa oplodnením in vitro” (IVF) v Alabame boli nútené zastaviť svoju činnosť po rozhodnutí najvyššieho súdu štátu’Alabama. Deväťdesiattri percent všetkých embryí vytvorených prostredníctvom IVF sa zničí, pretože v procese sa oplodní oveľa viac vajíčok, ako je potrebné, ako poistka pre prípad, že prvé pokusy o úspešné tehotenstvo zlyhajú.  

Súdny spor, ktorý stál za rozhodnutím, sa týkal žaloby o neoprávnené úmrtie, ktorú podali tri páry proti “klinike reprodukčnej medicíny” Center for Reproductive Medicine a Mobile Infirmary Medical Center za náhodné zničenie ich embryí pacientom, ktorý sa dostal do skladu a potom ich chytil a pustil. Rodičia tvrdili, že na tragédiu sa vzťahuje zákon Alabama’Wrongful Death of a Minor Act.

“Hoci som sa usilovne snažil reagovať na otázky a obavy, chápem, že je ešte potrebné vykonať veľa práce,” povedal senátor Grall. “Je dôležité, aby sme pri takejto významnej otázke správne nastavili politiku.” 

Vysokopostavení republikáni vrátane bývalého prezidenta Donalda Trumpa odsúdili rozhodnutie Najvyššieho súdu v Alabame a považujú ho za hrozbu pre umelé oplodnenie, ktoré bežne využívajú aj homosexuáli.

“Rozhodne podporujem dostupnosť IVF pre páry, ktoré sa snažia mať vzácne dieťa,” Trump v piatok po rozhodnutí súdu povedal.

Bývalá kandidátka na guvernérku Arizony a pevná Trumpova stúpenkyňa Kari Lakeová vyhlásila: “V Senáte sa budem zasadzovať za zvýšenie dostupnosti liečby neplodnosti,” a dodala: “Som proti obmedzeniam.”

“Musíme’hovoriť o tom, aby sme’nebrali ženám’práva na IVF, ženám, ktoré sú v plodnom veku a chcú rodiť deti,” povedal liberálny poslanec GOP. Nancy Mace počas kampane pre Trumpa v Južnej Karolíne. “Budem’veľmi tvrdo pracovať na tom, aby sa to nestalo.”

Trump si neskôr pripísal zásluhy za vlnu podpory IVF medzi republikánmi, keď povedal: “Mnohí politici boli veľmi šťastní, pretože nevedeli, ako’reagovať na rozhodnutie, ktoré padlo. Teraz už všetci vedia, ako reagovať.”

Naplánovaný floridský zákon, ktorý vylučuje zmrazené embryá z právnej ochrany ako ľudské deti, zostáva možný, ale Grall a štátny zákonodarný zbor’postup v otázke “protiprávnej smrti” nenarodených detí zostáva neistý. 

Grall neskôr novinárom vo floridskom Kapitole povedal, že aj keby sa ďalšia podobná snemovňa zákon “prišiel, ” nie je si “istá, či by sme boli na správnom mieste, ” dodala “zostávajú dva týždne zasadania a ja nemám ”krištáľovú guľu.”

odhaduje sa, že v Spojených štátoch je po IVF zmrazených viac ako milión embryí; v roku 2019 sa v spravodajstve NBC News profile floridského lekára Craiga Sweeta, ktorý sa venuje IVF, priznal, že jeho prax vyhodila alebo opustila približne tretinu embryí, ktoré umiestnila do chladiacich skladov.

Katolícka cirkev učí, že IVF je vážne nemorálne, pretože oddeľuje sexuálny akt od plodenia a porušuje právo dieťaťa narodeného z manželského zväzku.

A Švédska štúdia zistila, že deti počaté určitým typom oplodnenia in vitro majú o 51 percent vyššie riziko intelektuálneho postihnutia – definovaného ako skóre IQ pod 70. 

Štrnásť štátov v súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu interrupcií, ale umelé oplodnenie je povolené všade v krajine a dokonca aj väčšina pro-life politikov sa tejto téme vo všeobecnosti vyhýba.