Basilica-810x500.png

Francúzska arcidiecéza odsúdila krádež Najsvätejšej sviatosti z kostola a ponúkla omšu

37
Kultúra života
  • Arcidiecéza Rouen odsúdila krádež Najsvätejšej sviatosti z kostola.
  • Zlodeji ukradli Najsvätejšiu sviatosť z kostola svätého Jána Krstiteľa.
  • Páchateľov zneuctenia sviatostí vyzvali k vráteniu hostií.
  • Katolícka komunita sa modlí za páchateľov a odsudzuje znesvätenie kostolov.

Arcidiecéza Rouen odsúdila krádež Najsvätejšej sviatosti z jedného zo svojich kostolov.

Podľa katolíckeho spravodajského portálu Aleteia sa počas víkendu 24. - 25. februára zlodeji vlámali do dvoch kostolov v diecéze. Z jedného z nich ukradli Najsvätejšiu sviatosť v podobe konsekrovaných hostií. Za obeť tejto ťažkej svätokrádeže padol kostol svätého Jána Krstiteľa (Saint-Jean Baptiste) v mestečku Val-de-la-Haye. Odcudzených bolo aj niekoľko ďalších posvätných predmetov, dodáva sa v správe.

“Páchatelia tejto svätokrádeže zneuctili katolíkom najsvätejšiu zo svätých,” napísala diecéza vo svojom vyhlásení.“Arcibiskup Rouenu, farár a farníci sú týmto znesväcujúcim činom zdrvení. Apelujú na svedomie zlodejov: vráťte neoceniteľné hostie. Je to’Kristovo telo, ktoré’bolo napadnuté uprostred Veľkého pôstu, v čase, keď si kresťania pripomínajú jeho umučenie.”

Diecéza oznámila, že Msgr. Dominique Lebrun bude predsedať omši na zadosťučinenie za ukradnuté hostie 16. marca o 18.00 hod. v kostole Saint-Jean Baptiste vo Val-de-la-Haye.

Diecéza dodala, že v súvislosti s krádežou už podala podnety na políciu.

“Katolícka komunita ďakuje starostom za promptnú podporu a všetkým, ktorí s ňou pri tejto smutnej príležitosti súcitia. Veriaci sú odhodlaní modliť sa za páchateľov týchto priestupkov a dúfajú, že sa v nich prebudí svedomie,”uzatvára sa vyhlásenie diecézy’

V posledných mesiacoch je to už druhýkrát, čo sa kostol v arcidiecéze Rouen stal obeťou znesvätenia. V novembri 2023 boli z baziliky Najsvätejšieho srdca v Rouene ukradnuté posvätné nádoby a oltár kostola bol zdemolovaný. Neznáme osoby tiež zničili sochu, informovala katolícka tlačová agentúra reportovala. Najsvätejšia sviatosť však počas svätokrádežného útoku na baziliku ukradnutá nebola.