Trump-1-810x500.jpg

Demokratický sudca v Illinois vyradil Trumpa z primárnych volieb

33
Neutral
  • Trump bol vyškrtnutý z hlasovacích lístkov v Illinois.
  • Sudkyňa sa odvolala na dodatok k americkej ústave o vzburách.
  • Trump nebol odsúdený za trestný čin, ale bol diskvalifikovaný z hlasovania.
  • Republikáni sa zjednotili okolo Trumpa ako preferovaného kandidáta na prezidenta.

Prezident Donald Trump bol na základe rozhodnutia sudkyne Demokratickej strany v okrese Cook vyškrtnutý z hlasovacích lístkov primárnych volieb v štáte Illinois.

Nakolko.

Sudkyňa Tracie Porterová sa pri svojom rozhodovaní opierala najmä o rozhodnutie coloradského súdu’a zistenia výboru Nancy Pelosiovej’zo 6. januára, aby dospela k záveru, že Trump musí byť vyškrtnutý z hlasovacích lístkov pre “vzburu.”14. dodatok k americkej ústave zakazuje kandidátom zastávať federálne funkcie, ak sa zapojili do “vzbury” proti Spojeným štátom.

Porterová rozhodla, že Trump “falošne prisahal”, že je oprávnený objaviť sa na volebnom lístku v Illinois, pretože predtým bol diskvalifikovaný z hlasovania v Colorade. Časť o tom, že je “legálne kvalifikovaný” kandidovať na funkciu, o ktorú sa uchádza, sa zvyčajne vzťahuje na také veci, ako je požiadavka trvalého pobytu a vek, ako poznamenal Porter.

Bývalý prezident nebol nikdy odsúdený za trestný čin vrátane vzbury a zostáva nejasné, či sa dodatok o občianskej vojne vôbec vzťahuje na prezidenta ako “dôstojníka Spojených štátov.”

Sudca Porter’však rozhodnutie pozastavil až do odvolania Trumpovho právneho tímu. Taktiež by ho mohol zrušiť stále neuzavretý prípad na Najvyššom súde USA. Proti Trumpovi sa postavil aj štát Maine, ale jeho rozhodnutie je čaká na rozhodnutie Najvyššieho súdu.

“Volebná rada štátu Illinois odvoláva Donalda J. Trumpa z hlasovacieho lístka pre všeobecné primárne voľby 19. marca 2024 alebo spôsobí, že všetky hlasy pre neho budú potlačené,” sudca Porter včera rozhodol.

Volebná rada už predtým odmietla odstrániť Trumpa z hlasovacieho lístka.

V Illinois sa už začalo predčasné hlasovanie a poštou už boli rozoslané hlasovacie lístky s Trumpovým’menom. Každý, kto bude voliť dnes, uvidí na hlasovacom lístku ešte stále Trumpovo’meno.

Rozhodnutie vyvolalo kritiku Trumpovho’tímu a Republikánskej strany štátu Illinois, ako aj prominentného ľavicového profesora práva z Univerzity Georgea Washingtona.

“Demokratické frontové skupiny sa naďalej pokúšajú zasahovať do volieb a upierať prezidentovi Trumpovi jeho právoplatné miesto na hlasovacom lístku,” uviedol hovorca Steve Cheung.

“Dnes aktivistický demokratický sudca v štáte Illinois v skratke zrušil štátnu’volebnú komisiu a poprel predchádzajúce rozhodnutia desiatok iných štátnych a federálnych súdov,” uviedol Cheung stanovisko. “Ide o protiústavné rozhodnutie, proti ktorému sa rýchlo odvoláme. Medzitým prezident Trump zostáva na volebných lístkoch v štáte Illinois, dominuje vo voľbách a urobí Ameriku opäť veľkou.”

Republikánska strana štátu Illinois toto rozhodnutie odsúdila.

“Ako sme“opakovane vyhlásili, Republikánska strana štátu Illinois verí, že ľudia, a nie aktivistické súdy alebo nevolení byrokrati, by si mali vybrať, kto ich bude zastupovať v Bielom dome,” uviedol predseda Don Tracy. “Toto rozhodnutie vylúčiť prezidenta Trumpa z hlasovania bez riadneho procesu je urážkou demokracie a obmedzuje volebné práva občanov štátu Illinois.”

Profesor práva Georgea Washingtona Jonathan Turley tiež kritizoval toto rozhodnutie. Ide o známeho stredoľavicového právnika, ktorý často vystupuje pred Kongresom a pravidelne sa vyjadruje k ústavným otázkam.

“Sudkyňa okresu Cook Tracie Porterová práve pridala Illinois k ďalším dvom štátom, ktoré zbavili Trumpa hlasovacieho lístka,” napísal Turley. “Hoci je divoko populárny medzi ľuďmi v Cook County (kde som vyrastal), je tiež v divokom rozpore s našimi demokratickými hodnotami…Namiesto toho, aby Porterová počkala na rozhodnutie súdu, chcela si toto vyznamenanie nárokovať, pričom Trumpovi’obhajcovi dala len pár dní na odvolanie,” napísal na X.

Další pravidelní odporcovia Trumpa ho chcú nechať na volebných lístkoch.

Napr. ľavicová redakcia Washington Post poznamenala, že “pán Trump nebol odsúdený za vzburu ani porotou svojich kolegov, ani z lavice sudcov; nebol z nej ani obvinený,” po tom, čo Colorado vyradilo Trumpa z hlasovania.

Demokratická senátorka Elizabeth Warrenová povedala, že sa domnieva, že Trump sa dopustil “vzbury”, ona “chce, aby sa to vyriešilo pri volebných urnách,” aby sa nevyvolávali otázky o “legitímnosti” volieb v roku 2024.

Ak sa demokratické aktivistické skupiny a sudcovia snažili obmedziť Trumpov”prístup k hlasovacím lístkom, republikánski voliči sa zväčša zjednotili okolo bývalého prezidenta ako preferovaného kandidáta, ktorý sa v novembri tohto roku stretne s Joeom Bidenom. Bývalí protikandidáti Tim Scott, Ron DeSantis a Vivek Ramaswamy sa vzdali boja o nomináciu a podporili Trumpa.

Bývalý prezident suverénne zvíťazil v štátoch Iowa, New Hampshire, Michigan a Južná Karolína. Veľvyslankyňa Nikki Haleyová zostáva v boji napriek minimálnej podpore a sobotňajšej prehre v jej domovskom štáte Južná Karolína, kde predtým pôsobila ako zákonodarkyňa a guvernérka.

Zmätok z Porterovho’rozhodnutia a odklad Najvyššieho súdu’s vydaním rozhodnutia prichádza v čase, keď sa blíži Superutrok 5. marca, teda už o niekoľko dní. Republikáni v 15 štátoch budú v utorok hlasovať o pridelení 1 215 delegátov, čo je polovica z celkového počtu. Trump má 122 delegátov a na zisk nominácie potrebuje celkovo 1 215.

Haleyová síce zostáva v hre, ale naďalej stráca podporu. Konzervatívna skupina Americans for Prosperity Action oznámila, že po jej sobotňajšej prehre v Južnej Karolíne už nebude prispievať peniazmi na podporu Haleyovej.

“Dala jasne najavo, že bude pokračovať v boji a my ju v tomto úsilí z celého srdca podporujeme,” CEO Emily Seidel povedala zamestnancom v e-maile. “Ale vzhľadom na výzvy v primárnych štátoch, ktoré sú pred nami, neveríme, že by nejaká vonkajšia skupina mohla podstatne zmeniť jej cestu k víťazstvu.”