preborn_baby__womb__fetus-810x500.jpg

Skupina za slobodu vyzýva mesto Ontario, aby zamietlo predpis zakazujúci fotografovanie obetí potratov

13
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Skupina za slobodu kritizuje novelu zákona v Ontáriu, ktorá zakazuje fotky potratov.
  • Novela je podľa nich zameraná na obmedzenie pro-life vyjadrenia a slobody prejavu.
  • Mesto Londýn chce zakázať zobrazovanie fotiek plodov na verejnosti, čo kritizuje TDF.
  • Pro-life aktivisti sú obmedzovaní zákonom, ktorý zakazuje zobrazovanie fotiek potratov.

Skupina za slobodu vyzýva mesto Londýn v Ontáriu, aby zrušilo pripravovanú novelu zákona, ktorá má zakázať vystavovanie fotografií obetí potratov na verejnosti.

Podľa tlačovej správy z 23. februára skupina za slobodu The Democracy Fund (TDF) odporučila mestu Londýn v Ontáriu, aby zamietlo novelu zákona o uliciach, ktorá by v mene zníženia rozptyľovania vodičov zakázala vystavovanie akýchkoľvek fotografií zavraždených nenarodených detí na verejnom priestranstve.  

“Je právnou fikciou považovať akýkoľvek obrázok plodu za prekážku napriek jeho veľkosti, umiestneniu alebo grafickému obsahu,” povedal riaditeľ TDF’pre súdne spory Alan Honner. “Táto najnovšia verzia novely zdôrazňuje skutočnosť, že jej skutočným cieľom je obmedziť pro-life vyjadrenie.” 

Novela bola prvýkrát navrhnutá v júli 2022 Koalíciou za práva na potrat v Kanade (Abortion Rights Coalition of Canada, ARCC), ktorá Výboru pre komunitné a ochranné služby (Community and Protective Services Committee, CPSC) oznámila, že fotografie obetí potratov rozptyľujú pozornosť vodičov a že tieto značky “zasahujú do súkromia, rovnosti a telesnej autonómie iných osôb.”  

Skupina zjavne nevidí iróniu v tvrdení, že obrázky zavraždených detí, ktorým bola odopretá autonómia, zasahujú do autonómie iných. 

Na pozmeňujúci návrh sa zrejme zabudlo až do zasadnutia CPSC v decembri 2023, na ktorom rada povedala zamestnancom mesta, aby pripravili návrh novely zákona o uliciach a podali CPSC správu v prvom štvrťroku 2024.  

Navrhovaná novela mala zabrániť tomu, aby ktokoľvek videl “znepokojujúce, nežiaduce a rušivé obrázky,” ktoré boli definované ako akýkoľvek “obrázok alebo fotografia zobrazujúca alebo údajne zobrazujúca plod alebo akúkoľvek jeho časť.”    

Ak je novela formulovaná tak, že zabraňuje rozptyľovaniu motoristov bilbordmi, Honner zdôraznil, že je zameraná najmä na pro-life aktivizmus tým, že výslovne zakazuje akékoľvek obrázky nenarodených detí.  

V dôsledku toho TDF napísala CPSC, aby vyjadrila svoje obavy “že mesto bolo požiadané, aby sa postavilo na jednu stranu v politickej a morálnej diskusii o potratoch a zneužilo svoju legislatívnu právomoc na umlčanie jednej strany tejto diskusie.” 

“Ak by išlo v navrhovanej legislatíve o prevenciu poškodenia alebo rozptýlenia, potom by sa nariadenie úzko neobmedzovalo na zobrazovanie obrázkov plodu, ktoré bežne používajú zástancovia života, ale zahŕňalo by aj iné obrázky, ktoré môžu byť rozptyľujúce alebo urážlivé,” vysvetlila TDF a dodala, že navrhovaná novela by mohla byť v rozpore s Kanadskou chartou práv a slobôd, pretože sa týka slobody prejavu.  

Obavy TDF’zjavne podporili aj zamestnanci mesta vrátane zástupcu riaditeľa mesta pre právne služby, ktorý odporučil proti navrhovaným zmenám, pričom poukázal na to, že zákon o uliciach by nemal regulovať obsah nápisov.  

Mestskí zamestnanci však napriek obavám odporučili novelu, ktorá “by zobrazovanie obrázkov plodu považovala za prekážky, nepríjemnosti a činnosti, ktoré bránia verejnému pohybu.”  

Novela však zrejme neuspokojila CPSC, ktorá požiadala zamestnancov mesta, aby novelu prepracovali do konca júna 2024.   

Novela by sotva bola prvým kanadským’zákonom, ktorý obmedzuje pro-life aktivizmus. Kanada už má “bublinkovú zónu” zákon, ktorý zakazuje pro-life aktivizmus v okruhu 50 metrov od potratovej kliniky. Podľa zákona z roku 2017 sa vzdialenosť môže na požiadanie zvýšiť na 150 metrov.   

Podobne je na tom aj zákon z Calgary stanovuje, že letáky s grafickými obrázkami potratených detí alebo “plodov”, ako sa v ňom píše, “musia byť pri doručovaní do domácností ukryté v nepriehľadnej obálke s upozornením na grafický obsah a musia obsahovať meno a adresu odosielateľa.”  

Tí, u ktorých sa zistí porušenie nového pravidla, môžu čeliť pokute až do výšky 1 000 dolárov za každé porušenie a mesto prisľúbilo, že “vyšetrí” a bude presadzovať dodržiavanie tohto nariadenia.