raymond-burke-810x500.jpg

Kardinál Burke vyhlásil novénu k Panne Márii Guadalupskej za "krízy nášho veku

69
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Kardinál Burke vyhlásil deväťmesačnú novénu k Panne Márii Guadalupskej.
  • Vyzval katolíkov, aby prosili Máriu o príhovor pre Cirkev a svet.
  • Kardinál upozornil na porovnanie dnešného sveta s rokom 1531.
  • Vyzval veriacich, aby sa pripojili k novéne a vrátili sa do láskyplného náručia Panny Márie.

Tento článok pôvodne uverejnila spoločnosť PerMariam: Mater Dolorosa

 Raymond kardinál Burke oznámil začiatok celosvetovej deväťmesačnej novény k Panne Márii Guadalupskej a vyzval katolíkov, aby prosili Máriu o príhovor pre Cirkev a svet tvárou v tvár krízam našej doby.”

V novom úsilí zverejnenom cez víkend na internete kardinál Burke ohlásil novénu, ktorá sa začne v marci a vyvrcholí na sviatok Panny Márie Guadalupskej 12. decembra.

ČÍTAJTE: Kardinál Burke reaguje na kritiku dubia, varuje, že synoda má za cieľ zmeniť štruktúru Cirkvi’

Kardinál vo videoposolstve’upozornil na veľké porovnanie stavu dnešného sveta so situáciou v roku 1531 – v roku zjavenia Panny Márie v Guadalupe sv. Juanovi Diegovi.

Ve svete, ktorý zápasí s veľkou chorobou, zúri v Európe vojna. Po rokoch prímeria hrozí nová invázia do Palestíny, ktorá rozvráti Blízky východ. Teologické debaty sú spolitizované a vedú milióny veriacich k opusteniu viery. Istý biskup píše: ak nezasiahne priamo Božia ruka, všetko bude stratené. Píše sa rok, 1531.

“Opäť,” píše, “zápasíme s chorobami, vojnou a hlbokým duchovným zmätkom. Opäť sú mnohé úbohé duše v pokušení báť sa, že všetka nádej je stratená.”

Ale náš Pán nás nepozval k strachu. Bez ohľadu na temnotu našej doby nie sú veriaci muži a ženy bez pravdy a lásky Krista, ani bez vernej starostlivosti jeho matky.

Prostredníctvom pokornej a odvážnej spolupráce s milosťou svätého Juana Diega’Panna Mária’na príhovor premenila svet a priviedla milióny duší ku Kristovi. O tú istú materinskú starostlivosť a ochranu sa usilujeme aj dnes — starostlivosť a ochranu, ktorú nám poskytne, ak o ňu budeme úprimne prosiť.

Poznamenal, že dnes sa v “srdciach katolíkov na celom svete ozývajú tie isté úzkosti z roku 1531,” a že “odpoveď na tieto úzkosti opäť nie je časná, ale duchovná.”

V tomto svetle Burke zverejnil svoju výzvu, aby sa katolíci pripojili k jeho novéne a vzývali príhovor Guadalupskej panny nielen na Ameriku, ale na celú Cirkev a svet.

Poznamenal, že je bezkonkurenčne potrebné obrátiť sa na Pannu Máriu o “ochranu” a požiadať ju o “príhovor”, Burke vyzval “katolíkov na celom svete, najmä v Amerike, aby sa ku mne pripojili a vrátili sa do láskyplného náručia Panny Márie.”

Poháňaná neochvejnou materinskou láskou, ktorú má k svojim deťom, Panna Mária “priviedla nový svet pod ochranu svojho plášťa a priviedla milióny duší ku Kristovi,” uviedol. “Je to tá istá materinská láska a ochrana, ktorú hľadáme dnes, láska a ochrana, ktorú nám poskytne, ak o ňu budeme úprimne prosiť.”

Tí, ktorí sa chcú pripojiť ku kardinálovi v novéne, sa môžu prihlásiť prostredníctvom e-mailovej adresy na webovej stránke novény, aby potom každý mesiac dostávali od Jeho Eminencie duchovné zamyslenia a modlitby.

Deväťmesačná novéna je zameraná na “prosbu o príhovor Panny Márie Guadalupskej proti naliehavým krízam našej doby” a bude ukončená slávnostným zasvätením sa Panne Márii Guadalupskej na jej sviatok 12. decembra.

“Prosím vás, aby ste sa ku mne pripojili v tomto naliehavom návrate k Panne Márii. Naša požehnaná Pani je stále našou matkou, tak ako bola pred päťsto rokmi. Jej láska k nám zostáva rovnako silná ako kedykoľvek predtým. Ona nesklame a postará sa o svoje deti, stačí ju len poprosiť."”

Cdl Burke pravdepodobne vykoná tento akt zasvätenia v svätyni Panny Márie Guadalupskej v La Crosse v štáte Wisconsin, ktorú založil v roku 2001. Svätyňa je teraz domovom bohatých duchovných a liturgických aktivít, pričom pútnici prichádzajú zo širokého okolia, aby si uctili patrónku Ameriky v krásnom areáli a kostole, ktoré kardinál založil. 

Od roku 2011 je svätyňa prepojená aj s pápežskou Bazilikou Panny Márie Väčšej v Ríme, čo znamená, že pútnici do kostola vo Wisconsine môžu využiť viacero možností na získanie plnomocných odpustkov. 

ČÍTAJTE: Cdl. Burke v nedávnej kázni zdôrazňuje osobnú svätosť, varuje pred nepoddajnými biskupmi

Jeho Eminencia je pravidelne prítomný vo svätyni, osobitnú pozornosť venuje sláveniu slávnostných svätých omší na hlavné sviatky týkajúce sa svätyne a pestovaniu úcty k Matke Božej – pod jej titulom Panna Guadalupská – z kazateľnice. 

Kázaním pri príležitosti 15. výročia posvätenia svätyne’v júli 2023 Burke vyzdvihol význam svätyne, ale aj úctu k Panne Márii Guadalupskej:

Naša Panna Mária priťahuje pútnikov sem, do chrámu svätyne, aby prijali milosť spásneho stretnutia s jej Božským Synom, naším Pánom, ako to bolo predobrazom stretnutia ťažkého hriešnika Zacheja s naším Pánom v Jerichu. Je to milosť, ktorú vtelený Boh Syn, sediaci po pravici Otca a sviatostne prítomný pre nás v Cirkvi, vylieva do našich sŕdc zo svojho slávneho prebodnutého Srdca. Je to milosť odpustenia hriechov a opätovného obrátenia nášho života ku Kristovi, ktorý jediný je našou spásou. Stretnutie s naším Pánom v modlitbe a zbožnosti a, čo je najdokonalejšie, vo sviatostiach, rozptyľuje temnotu z nášho života a pozýva nás, aby sme vždy zostávali v jeho spoločnosti.

Poslaním svätyne a Panny Márie Guadalupskej je “byť majákom svetla, ktorý priťahuje všetkých ľudí ku Kristovi, ktorý je vteleným Božím milosrdenstvom, ku Kristovi živému pre nás vždy v Cirkvi a najpodivuhodnejšie vo sviatosti Eucharistie,” uviedol.

Preložené so súhlasom PerMariam: Mater Dolorosa.