Untitled-47-810x500.png

Agentúra AP útočí na vzdelávací film o vývoji plodu "Baby Olivia" spoločnosti Live Action

26
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Článok AP kritizuje vzdelávací materiál Baby Olivia ako politický krok za život.
  • Live Action je terčom kritiky, ale AP musela vydať opravu kvôli faktickej chybe.
  • Štáty prerokúvajú zákony na zavedenie videí o vývoji plodu do školských osnov.
  • Video Baby Olivia je medicínsky presné a kritika je neopodstatnená, podľa odborníkov.

Asociated Press (AP) vydala 22. februára článok zameraný na prelomové video Baby Olivia a legislatívne úsilie o začlenenie vývoja plodu do učebných osnov sexuálnej výchovy a zdravia na verejných školách.

Výstup nazval “Baby Olivia,”, ktorý pomocou prelomovej animácie zobrazuje život v maternici od okamihu oplodnenia, “novým frontom v politike potratov na úrovni štátu.Inými slovami, agentúra AP sa snaží vykresliť “Baby Olivia” ako nič iné než politický krok za život.

Čítajte: Donald Trump a Kari Lakeová sa veľmi mýlia, keď obhajujú umelé oplodnenie: tu’je prečo

V skutočnosti je “Baby Olivia” vzdelávací materiál, ktorý teraz politizujú tí, ktorí sú za potraty.

Targeting Live Action

App sa v článku zameriava na Live Action, pričom pôvodne tvrdí, že niektoré pro-life aktivity organizácie’týkajúce sa konkrétne plánovaného rodičovstva“viedli k tomu, že federálna porota v roku 2019 udelila spoločnosti Planned Parenthood odškodné vo výške 2 miliónov dolárov.” Toto je však závažná faktická nepresnosť, keďže AP’s vlastné predchádzajúce spravodajstvo predkladá.

App – častý “fact checker” – bol nútený vydať opravu, čo sa týka jeho pôvodného tvrdenia. V roku 2019, keď bolo spoločnosti Planned Parenthood priznané odškodné vo výške niečo vyše 2 miliónov dolárov, bolo to po zverejnení videí o obchodovaní s časťami tela plodu, ktoré vytvorilo Centrum pre medicínsky pokrok, nie Live Action.

Vzdelávacie osnovy

Státne zákonodarné zbory v Iowe, Kentucky, Missouri a Západnej Virgínii prerokúvajú návrhy zákonov, na základe ktorých by žiaci štátnych škôl museli počas hodín sexuálnej výchovy/zdravotnej výchovy sledovať “Baby Olivia” alebo podobné video. Guvernér Severnej Dakoty Doug Burgum v minulom roku podpísal zákon, ktorý vyžaduje, aby sa na tamojších verejných školách premietalo “Baby Olivia” alebo obdobný videoobsah.

Podľa zákona HB 1265 sa v školách v Severnej Dakote musí v rámci zdravotných osnov aj vyučovania ľudskej sexuality premietať video s vysokým rozlíšením, ktoré zobrazuje formovanie životne dôležitých orgánov v ranom vývoji plodu. Zobrazenie ľudského rastu a vývoja v dvoch samostatných hodinách pred maturitou je teraz štátnym štandardom v školách v celej Severnej Dakote.

Ako už predtým poznamenali Live Action News, prevažná väčšina informácií uvedených vo videu bola získaná z podrobného “oceneného obsahu” od Nadácie pre ľudský rozvoj (EHD). EHD je nezisková organizácia, ktorá sa sama označuje za neziskovú organizáciu zameranú na&nbspzlepšovanie vzdelávania v oblasti zdravotníckych vied a&nbspverejného zdravia a&nbspktorá je ​oddaná neutralite, pokiaľ ide o všetky kontroverzné bioetické otázky.  Jej webová stránka uvádza, že jej “predstavenstvo, rada poradcov, zamestnanci a dobrovoľníci zahŕňajú uznávaných pedagógov, výskumníkov, autorov, programátorov a lekárov z rôznych vedeckých a obchodných disciplín, ktorí majú spoločný cieľ zlepšiť celoživotné zdravie prostredníctvom vzdelávania založeného na prenatálnom vývoji.”Ako sa uvádza, “americkí vedeckí pedagógovia podporili oceňovaný obsah organizácie’ktorý distribuuje aj National Geographic.”

Vzdelávať alebo manipulovať?

Video “Baby Olivia” je medicínsky presné a bolo preskúmané a schválené gynekológmi a ďalšími lekárskymi odborníkmi vrátane Dr. Davida Bolendera, PhD, bunkovej biológie, neurobiológie &; anatómie, Medical College of Wisconsin; Dr. Donna Harrison z Americkej asociácie pro-life pôrodníkov a gynekológov; Michelle Cretella, MD, výkonná riaditeľka Americkej akadémie pediatrov; a Jeffrey Barrows, DO, MA, senior viceprezident pre bioetiku a verejnú politiku pre Kresťanské lekárske &; stomatologické asociácie.

Pri svojom článku sa však agentúra AP obrátila na propotratovú Americkú akadémiu pôrodníkov a gynekológov (ACOG), ktorá tvrdí, že video bolo “navrhnuté tak, aby manipulovalo s emóciami divákov.”Malo by sa upozorniť že ACOG je ostro pro-abortion a je financovaná radikálnymi potratovými organizáciami vrátane Ibis Reproductive Health – ktorá je financovaná americkým výrobcom potratových tabletiek Danco Laboratories – a nadáciou David and Lucile Packard Foundation, ktorá je investorom spoločnosti Danco.

ACOG nedávno získala 1,4 milióna dolárov od Nadácie Susan Thompson Buffettovej, ktorá financuje mnohé pro-potratové snahy po celom svete, a od tejto nadácie dostáva státisíce dolárov každý rok už niekoľko rokov. Buffett bol tiež jedným z prvých investorov v Danco.

PREČÍTAJTE SI: Návrh zákona v štáte Wyoming by mohol prinútiť posledné štátne’potratové zariadenie k zatvoreniu

Live Action upozornil v tlačová správa, “ACOG sa vymyká tomu, čo veľká väčšina gynekológov skutočne verí. Nezastupuje všetkých gynekológov v otázkach potratov a vývoja tehotenstva… ACOG’obhajoba potratov začala krátko po jej založení v roku 1951 vedúcimi spojenými s organizáciou Planned Parenthood, Populačná rada (ktorá priniesla potratovú tabletku do Spojených štátov) a Americká eugenická spoločnosť. V roku 1968 vedúci predstavitelia ACOG’podporili dekriminalizáciu potratov. ACOG je všetko, len nie nestranná v otázke potratov.”

Lila Rose added, “Americké kolégium pôrodníkov a gynekológov (ACOG), sa stalo vysoko spolitizovanou organizáciou, ktorá napriek nesúhlasu tisícov svojich členov obhajuje potraty na požiadanie.”

Roseová označila za “príznačné”, že “jediný lekársky odborník, ktorého AP našla a ktorý sa prihlásil k článku kritizujúcemu ‘Baby Olivia’, je spoluzakladateľom skupiny pro-potratových aktivistov v Iowe. Túto skutočnosť AP sama zamaskovala, keď uviedla jej príslušnosť k skupine ‘za reprodukčné práva’ namiesto toho, aby zverejnila hlavný cieľ tejto skupiny, ktorým je odpor voči všetkým obmedzeniam interrupcií.”

Medicínsky presné zobrazenie vývoja človeka

Napriek tomu, čo ACOG tvrdí o “dieťati Olivii”, je divákova’“emocionálna” reakcia na to, že vidí život v maternici, v podstate irelevantná vzhľadom na skutočnosť, že vedecký vývoj človeka v maternici je biologickou realitou. Ako poznamenal Rose, “každý študent v našej krajine by mal mať prístup k faktom o vývoji človeka. Je tragické, že základné fakty o ľudskej biológii sú pre zástancov potratov v roku 2024 také kontroverzné.”

Čítajte: 89 000 detí bolo zachránených pred potratom od konca Roeovej: správa

Certifikovaná gynekologička Kathi Aultman, MD, FACOG, potvrdila presnosť videa Live Action’

Olivia je veľkolepým a medicínsky presným zobrazením vývoja dievčatka v maternici. Je založený na informáciách z Nadácie pre ľudský rozvoj, vysoko uznávaného vedeckého zdroja o embryológii a vývoji plodu. Olivia odhrnie oponu maternice a poskytne nám realistický pohľad na dieťa v nej. Ako gynekológ na dôchodku by som si želal, aby toto bolo dostupné pre mojich pacientov.

Tak isto aj Dr. Jeffrey Barrows, DO, MA, z Christian Medical & Dental Associations:

Toto video je presným a živým zobrazením vnútromaternicového vývoja dieťaťa. Keby som ešte stále vykonával pôrodnícku prax, ukazoval by som to všetkým svojim tehotným pacientkam.

Ak je “Dieťa Olivia” skutočne medicínsky presné, AP sa snažila nájsť silný argument proti jeho zobrazeniu vývoja plodu a namiesto toho sa zamerala na to, že video’používa “týždne po oplodnení” ako medzníky pre život v maternici. Ako sa uvádza v tlačovej správe Live Action’s (zvýraznenie pridané):

Asociated Press[…] sa odvoláva na list napísaný ‘lekármi a pedagógmi z Iowy’ ako na zdroj ďalších dvoch kritických pripomienok k Baby Olivia – konkrétne, že metóda merania veku nenarodeného dieťaťa vo videu’je chybná a že zobrazenie srdcového tepu Olivie’je nepresné. Pozoruhodné však je, že sa neuvádza žiadna citácia údajného listu, takže nie je možné potvrdiť, či sa v ňom skutočne píše to, čo tvrdí agentúra AP…

Ohľadne kritiky metódy výpočtu veku pred narodením dieťaťa Olivie’AP uvádza: ‘Iowskí lekári a pedagógovia v liste štátnym zákonodarcom uviedli, že použitím týždňov po oplodnení video zavádza divákov, pretože snímka naznačuje, že k míľnikom dochádza približne o dva týždne skôr, ako je to správne.’

Táto kritika je však sama o sebe nepresná. Datovanie dieťaťa od okamihu oplodnenia, známe aj ako ‘koncepčný vek;’, odráža chronologický vek dieťaťa. Ako píšu lekári Max Mongelli, docent pôrodníctva a gynekológie na Univerzite v Sydney, a Jason O. Gardosi, profesor materského a perinatálneho zdravia na Univerzite vo Warwicku, vo svojom článku v lekárskom časopise z roku 2021 s názvom Ocenenie tehotenstva:

‘Gestačný vek (GA) sa vzťahuje na dĺžku tehotenstva po prvom dni poslednej menštruácie (LMP) a zvyčajne sa vyjadruje v týždňoch a dňoch. Je tiež známy ako menštruačný vek. Koncepčný vek (CA) je skutočný vek plodu a vzťahuje sa na dĺžku tehotenstva od momentu počatia.’

Datovanie tehotenstva pomocou koncepčného veku, ako to robí Baby Olivia, je vedecky a medicínsky najpresnejšia metóda.

App tiež tvrdí, že “zmienky o ‘srdcovom tepe plodu’ sú široko diskutabilné. V šiestich týždňoch embryo ešte nie je’plodom a nemá’srdce.”To je však vedecky nepresné.

Ľudské srdce je podľa viacerých lekárov – vrátane doktora Mobeena Syeda a detskej kardiologičky doktorky Reginy Lantin-Hermoso prvý orgán, ktorý sa vyvíja. Syed vysvetlil, “[S]erce je úplne prvý orgán, ktorý sa začne vyvíjať, a je to prvý orgán, ktorý dosiahne funkčný stav. Viete si predstaviť, že srdce dosiahne funkčný stav ešte predtým, ako sa dokončí jeho vlastný vývoj? Keď je srdce vo forme trubice, už vtedy pulzuje, bije a pumpuje krv.” (zvýraznenie pridané)

Lantin-Hermoso poznamenal že “aby sa embryo vyvinulo na plod, cirkulácia musí nahradiť difúziu. A z tohto dôvodu – ak neexistuje cirkulácia, potom sa nevyvinú ostatné orgánové systémy, a preto je kardiovaskulárny systém úplne prvým orgánovým systémom, ktorý dosiahne zrelosť. Vývoj srdca sa začína veľmi skoro… približne 15 až 18 dní po počatí.”

ČÍTAJTE: Senátori GOP navrhujú zákon na ochranu potratených detí pred príšernými lekárskymi pokusmi

Okrem toho Peter J. Ward, profesor anatómie, vysvetlil, “Srdce, aby mohlo vykonávať svoju prácu, musí byť schopné pumpovať a pumpovať začína pomerne skoro – približne na 23. deň vývoja… V tomto momente už máme’pekne nastavený tok krvi cez srdce.” (zvýraznenie pridané)

App ďalej uvádza: “Na videu je tiež opísaný pohyb a činnosť animovanej postavičky’so slovami ako ‘hranie,’ ‘skúmanie,’ ‘vzdychanie,’ a vykonávanie ‘hovoriacich pohybov.’Tieto slová pripisujú plodu ľudské črty a vlastnosti, ktoré sú sofistikovanejšie, než dokáže medicína[.]”

Prezidentka a zakladateľka Živej akcie Lila Roseová reagovala: “Je fakt, že deti v maternici sú ľudské bytosti; budú mať črty, ktoré sú charakteristické pre ich druh. Organizácia Live Action a lekárski odborníci, s ktorými sme spolupracovali, stoja za vedeckou presnosťou každého aspektu v dokumente Baby Olivia.”

Nutnosť vzdelávania o&nbspvývoji človeka

Má jednoducho zmysel vzdelávať ľudské bytosti o&nbsptom, ako sa začína každý ľudský život. Na námietky voči vyučovaniu detí o základných biologických faktoch by sme mali nazerať skepticky  najmä vtedy, keď tí istí odporcovia uprednostňujú presadzovanie radikálnej propotratovej ideológie a pravdepodobne veku neprimeranú sexuálnu výchovu v školách.

Ryan N. Benn, Esq. riaditeľ pre politiku v Iowa Family Leaderpoznamenal, že školy  už teraz vyžadujú vyučovanie o vývoji človeka. A ak budeme vyučovať ľudský vývoj, učebné osnovy by mali začať na začiatku – keď sa človek prvýkrát začne vyvíjať.” dodáva: “Tento návrh zákona jednoducho informuje študentov o faktoch – že ľudský vývoj sa nezačne, keď sa dieťa narodí – začína deväť mesiacov predtým. Ak ľudia ešte nevideli video o dieťati Olivii mali by si ho pozrieť! Je’veľmi dobre spracované,’poučné a ukazuje ľudskosť detí v maternici.”

Addia Wuchner, registrovaná zdravotná sestra a výkonná riaditeľka spoločnosti Kentucké právo na život, povedala:

Ve svete, kde veda a technika neustále posúvajú hranice ľudského chápania, je’nevyhnutné oslavovať nádheru biologických procesov, najmä tých, ktoré sa týkajú ľudského vývoja. ‘Baby Olivia,’ animované zobrazenie vývoja plodu stojí ako maják biologického vzdelávania pre všetky vekové skupiny, ktorý poskytuje pochopenie gestačného veku a embryologických míľnikov.

PREHLIADNITE SI: Môžu byť nenarodené deti LEGÁLNE zastúpené?"

Dodatočne John Mize, výkonný riaditeľ spoločnosti Američania zjednotení za život uviedol:

Študenti si zaslúžia fakty o vývoji človeka, ktoré posúdili lekári a odborníci z oblasti medicíny, ktorí nie sú na výplatnej listine spoločnosti Planned Parenthood. Američania zjednotení za život tlieskajú tým štátnym zákonodarcom, ktorí sa snažia zabezpečiť, aby študenti v ich štátoch mali prístup k najlepším vzdelávacím materiálom o úžasných faktoch o vývoji človeka v maternici. Fakty o vývoji človeka sú také, aké sú, a my mladým ľuďom dlhujeme tieto fakty, ktoré tak dobre zachytáva Live Action’s Baby Olivia.

Lila Roseová v reakcii na článok AP’poznamenala: “Je sklamaním, že Associated Press je zrejme rozhodnutá spochybniť skutočnosť, že ľudské bytosti v maternici sú ľudské bytosti. Nanešťastie, ich pro-potratová zaujatosť sa dostala do cesty objektívnej žurnalistike.”

Prepísané so súhlasom Live Action.