holy_cross_college-810x500.jpg

Mesto Alberta tesne schválilo predpis o zákaze vlajok hrdosti a prechodov na verejnej infraštruktúre

22
Neutral
V článku sa dočítate:
  • Mesto zakázalo dúhové prechody a vlajky na verejných budovách.
  • Občania Westlocku hlasovali za nariadenie obmedzujúce vyvesovanie nevládnych vlajok.
  • Starosta oľutoval rozhodnutie, hovorí o rozpore s rovnosťou a inklúziou.
  • Kanadský obhajca rodičovských práv oslavuje zákaz dúhových prechodov a vlajok.

Mesto v provincii Alberta sa po petícii obyvateľov chystá zakázať “pride” priechody a vlajky na verejných budovách a cestách.  

Obyvatelia Westlocku v provincii Alberta, malého mesta s približne 4 800 obyvateľmi, 22. februára hlasovali za nariadenie, ktoré zakazuje vyvesovanie nevládnych vlajok na obecných stožiaroch a maľovanie priechodov pre chodcov akýmkoľvek iným vzorom, ako je obvyklý biely pruh.  

“Na stožiaroch na území mesta Westlock sa môžu vyvesovať len federálne, provinčné a mestské vlajky, ” nariaďuje nový predpis. 

“Všetky priechody pre chodcov v meste Westlock musia mať štandardný biely pruhovaný vzor medzi dvoma rovnobežnými bielymi čiarami,” pokračovalo sa v ňom. “Existujúci dúhovo sfarbený priechod pre chodcov v meste Westlock sa odstráni.” 

Podľa neoficiálnych výsledkov zverejnených mestom Westlock zvíťazili obyvatelia v hlasovaní tesným rozdielom, keď za prijatie nariadenia bolo 663 hlasov a proti 639 hlasov.  

Zákaz bol navrhnutý v septembri 2023, keď mesto dostalo petíciu presadzujúcu “Zákon o priechodoch pre chodcov a stožiaroch.”

Po tom, ako petícia splnila zákonné požiadavky mesta Westlock’bol zákon ponechaný na hlasovanie obyvateľov mesta. Hoci však väčšina hlasujúcich zákaz podporila, starosta Jon Kramer toto rozhodnutie oľutoval.  

“Rada nepodporila navrhovaný Crosswalk and Flagpole Bylaw, pretože sme mali pocit, že je v rozpore s naším záväzkom rovnosti, rozmanitosti a inklúzie,” uviedol v tlačová správa 

“Tento plebiscit je záväzný, a preto predpis obmedzuje spôsob, akým sme schopní tento záväzok prejaviť,” povedal “budeme však naďalej hľadať spôsoby, ako prijať tých v našej komunite, ktorí potrebujú pomocnú ruku, vrátane marginalizovaných skupín.” 

Na dôvažok, poslankyňa za Novú demokratickú stranu Janis Irwinová tvrdila, že predpis bráni komukoľvek vyvesiť “vlajku hrdosti”, pričom v skutočnosti sa v ňom uvádza, že “vlajku hrdosti” nemôže vyvesiť len samotné mesto.   

“Westlock pomerom hlasov 663 ku 639 zakázal vlajky hrdosti a dúhové kríže,” Irwin tvrdila  

Albertan však rýchlo podotkol, že “mesto vlajky hrdosti v žiadnej podobe nezakázalo. Ľudia vo Westlocku môžu vyvesiť akúkoľvek vlajku, ktorú chcú.”  

“Mesto jednoducho prijalo nariadenie, v ktorom sa uvádza, že bude vyvesovať len vlajku Kanady, Alberty a mesta,” vysvetlil. “Toto je klasické šírenie strachu NDP.” 

Ak sú LGBT aktivisti rozčúlení, že už nemôžu presadzovať svoju agendu v mestskom regióne, Kanaďania toto rozhodnutie oslavujú a chvália mestečko za tento krok.  

“Viac toho, prosím,” Chris Elston, prominentný kanadský obhajca rodičovských práv známy ako “Billboard Chris,” písal na X, predtým známom ako Twitter. “Žiadne dúhové prechody.”  

“Nepotrebujeme’oslavy sexuality alebo queer teórie pri prechádzaní cez ulicu,” pokračoval, “Dúhy patria na oblohu, nie ako politické symboly.”