Gaza-Ash-Wednesday-5-e1708708770844-810x500.png

FOTOGRAFIE: Kresťania v Gaze dodržiavajú pôstne obrady uprostred pokračujúcej vojny

23
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Kresťania v Gaze trpia vojnovým pustošením a potrebujú pomoc.
  • Komunita utečencov vo farskom komplexe potrebuje základné potreby.
  • Biskup Shomali žiada finančnú pomoc pre trpiacich kresťanov v Gaze.
  • Vaše príspevky budú využité na núdzovú situáciu v Gaze s transparentnosťou.

Fond LifeFunder: Kresťania v Gaze trpia uprostred vojnového pustošenia a obdobie pôstu pre nich nadobudlo nový význam. Väčšine tých, ktorí sa ukrývajú vo farskom komplexe Svätej rodiny - utečencov  je viac ako 650 -  boli zničené ich domovy. Zásobovanie potravinami a základnými potrebami je ťažké, pretože cesty do Gazy boli zablokované alebo zničené a priamu pomoc týmto kresťanom teraz môžu doručovať len  vrtuľníkmi. 

Komunita tiež oplakáva stratu dvoch žien v komplexe, ktoré v decembri zabil izraelský ostreľovač.

A napriek tomu liturgický život týchto kresťanov  mnohých katolíkov, ku ktorým sa pridalo mnoho pravoslávnych  neúprosne pokračuje. Ako ukazujú fotografie, o ktoré sa s LifeSiteNews podelil pomocný jeruzalemský biskup Mgr. William Shomali, popolcovú stredu slávili v katolíckom kostole Svätej rodiny v areáli, kde sa ukrývajú.

Biskup Shomali nedávno vysvetlil situáciu kresťanov v Gaze a urobil appel na každého, kto je schopný poskytnúť finančnú pomoc, a uviedol: “Sme jednoducho preťažení a prostriedky, ktoré máme k dispozícii, sa rýchlo vyčerpávajú, a preto prosím našich priateľov o pomoc, aby zmiernili utrpenie svojich bratov a sestier v Gaze.”

Shomali sa s LifeSiteNews podelil o to, čo bude kresťanská komunita v Gaze potrebovať okrem najnaliehavejších potrieb na základnú obživu:

Kým na základe viacerých predchádzajúcich vojnových skúseností všetci vieme, čo je potrebné urobiť po skončení bojov, v súčasnosti je nemožné vyčísliť to v čase aktívnej vojny, keď ničenie a ľudské straty rastú.

Dole uvádzame čiastočný zoznam toho, aké budú veľké povojnové potreby vo všeobecnosti:

Akkoľvek sa naša pozornosť v súčasnosti sústreďuje na Gazu, časť našich budúcich zásahov bude musieť brať do úvahy vážne potreby, ktoré sa vyvíjajú na Západnom brehu a vo východnom Jeruzaleme, kde rozdrobenie Západného brehu a obmedzenie ľudí na oblasť ich bezprostredného bydliska znamená, že v Izraeli sa strácajú pracovné miesta a vzhľadom na vojnové podmienky aj všetky pracovné miesta v sektore cestovného ruchu.

Našou bezprostrednou potrebou je udržať tých, ktorí sú v našej starostlivosti počas tejto aktívnej vojny, a zachovať ich dôstojnosť. Vzhľadom na závažnosť potrieb a po požehnaní Jeho Blaženosti kardinála Pizzaballu sa obraciam na vás a vaším prostredníctvom na vašich štedrých darcov, aby nás podporili v tomto čase veľkej núdze.

Každý dar bez ohľadu na jeho výšku bude veľmi cenný.

Každé získané finančné prostriedky budú plne využité na núdzovú situáciu v Gaze a budeme o nich informovať s plnou transparentnosťou.

Vopred ďakujeme. Za vašu štedrosť budete hojne požehnaní.

S úctou,

Monsignor William Hanna Shomali

Auxilárny biskup

Jeruzalemský latinský patriarchát

Fond na podporu života: Prispieť tu na pomoc kresťanom vo Svätej zemi

Podporujeme: Katolícky biskup vo Svätej zemi odhalil ničivý vplyv vojny’na kresťanov