Screen-Shot-2024-02-23-at-4.50.01-PM-810x500.png

Spoločnosť Google stiahla generátor obrázkov s umelou inteligenciou po tom, čo vytvoril ženského pápeža a čiernych otcov zakladateľov

40
Kultúra smrti
V článku sa dočítate:
  • Google zastavil generátor obrázkov po vytváraní rasovo nepresných portrétov historických osobností.
  • Elon Musk a Jordan Peterson odsúdili Google za "woke" AI a ohrozili ďalšie platformy.
  • Jordan Peterson obvinil Google z otrávenia vyhľadávania na YouTube a Google AI.
  • Google sľúbil riešenie rasovej a rodovej zaujatosti v Gemini po kritike od Musk a Petersona.

Google pozastavil generátor obrázkov svojho nástroja umelej inteligencie “Gemini” po tom, čo opakovane vytváral rasovo nepresné portréty historických osobností, čo vyvolalo búrlivé reakcie.

Technologický gigant bol obvinený z protibelošskej zaujatosti po tom, čo účet X @EndofWokeness ukázal odpoveď Gemini’na výzvu, v ktorej žiadal “portrét otca zakladateľa Ameriky.”Gemini odpovedal obrázkami indiána v tradičnej pokrývke hlavy, ako aj černocha a Ázijčana v odeve z koloniálnej éry.

Z príspevku X tiež vyplynulo, že spoločnosť Gemini reagovala na žiadosť o zobrazenie vikingov obrázkami ľudí tmavej pleti a ako odpoveď na žiadosť o zobrazenie “pápeža”vytvorila obrázok černocha a ženy indiánskeho vzhľadu v pápežskom odeve.

Post X sa stal virálnym a spoločnosť Google bola za svoj “woke” generátor umelej inteligencie rýchlo odsúdená Elonom Muskom a Jordanom Petersonom, ktorí majú masívne sledovanie X. Musk si vzal na mušku vyhľadávač Google’a, Facebook, Instagram a Wikipédiu a naznačil, že všetky sú ohrozené “vírusom woke mysle”, ktorý obvinil z “vraždy západnej civilizácie”

Podobne aj Jordan Peterson obvinil spoločnosť Google z toho, že “neviditeľne otrávila” vyhľadávanie na YouTube a Google spolu s vyhľadávaním Gemini a dokonca potenciálne aj “posledné voľby.

Musk oznámilv piatok ráno, že mu večer predtým volal vysokopostavený manažér spoločnosti Google a “ubezpečil ho”, že prijímajú “okamžité opatrenia na nápravu rodovej a rasovej zaujatosti v Gemini,” a dodal: “Čas ukáže.”

“Už’pracujeme na riešení nedávnych problémov s funkciou generovania obrázkov Gemini’” spoločnosť Google oznámila v X post vo štvrtok. “Kým to urobíme, pozastavíme“generovanie obrázkov ľudí a čoskoro znovu vydáme vylepšenú verziu.”

Peterson sa k sľubu zamestnanca spoločnosti Google’vyjadril cynicky a predpovedal, že spoločnosť “len zatlačí svoje klamstvá hlbšie pod zem.”

Nový nástroj umelej inteligencie Gemini sa ocitol pod paľbou kritiky nielen za vytváranie rasovo nepresných obrázkov, ale aj nesprávnych informácií. Cena akcií Google’totiž nakrátko klesla po tom, čo demo video Gemini “ukazovalo, ako produkuje fakticky nepresnú odpoveď na otázku o vesmírnom teleskope Jamesa Webba,” CNN informovala.

V ukážke sa používateľ opýtal nástroja umelej inteligencie (vtedy nazývaného Bard): “O akých nových objavoch z vesmírneho teleskopu Jamesa Webba môžem povedať svojmu 9-ročnému dieťaťu?"[

Podľa NASA však prvú snímku zobrazujúcu exoplanétu — alebo akúkoľvek planétu mimo našej slnečnej sústavy —v skutočnosti urobil Európsky južný observatórium ’Very Large Telescope pred takmer dvomi desaťročiami, v roku 2004,” uviedla CNN.

Podobne krajne ľavicový spravodajský portál The Washington Post vyhlásil , že “Snahy o zmiernenie zaujatosti dosiahli obmedzený pokrok z veľkej časti preto, že nástroje na tvorbu obrázkov s umelou inteligenciou sa zvyčajne trénujú na údajoch vyškrabaných z internetu.”

Prakticky všetky informácie na internete však uznávajú, že napríklad otcovia zakladatelia boli belosi, čo poukazuje na pravdepodobnosť, že algoritmus Gemini’bol zámerne upravený v prospech zobrazenia ľudí tmavej pleti vo všeobecnosti.

National Review tiež informoval o znepokojujúcej zaujatosti v Gemini’popise “fašizmu” oproti “komunizmu.”Zatiaľ čo komunistické režimy majú na svedomí prevažný počet obetí počas 20. storočia — odhaduje sa, že ich bolo 100 miliónov oproti 28 miliónom fašizmu —, Gemini mlčí o zverstvách komunistických režimov, ale nie fašistických.

“Fašistické režimy boli zodpovedné za niektoré z najstrašnejších udalostí v dejinách, vrátane genocíd, vojnových zločinov a rozsiahleho porušovania ľudských práv,” vyhlásil Gemini, ale na adresu komunizmu iba povedal: “V priebehu dejín sa uskutočnilo niekoľko pokusov o zavedenie komunistických systémov s rôznym stupňom úspechu a kontroverzií,” National Review reportoval.