Screen-Shot-2024-02-22-at-12.32.52-PM-2-810x500.png

31-ročný muž zatknutý za podpaľačský útok na historický katolícky kostol v Regine

25
Kultúra smrti
V článku sa dočítate:
  • Polícia zatkla muža za podpaľačstvo historického katolíckeho kostola v Kanade.
  • Politici odmietli odsúdiť útoky na kostoly, vrátane premiéra Trudeaua.
  • Podpaľačstvo a vandalizmus voči kostolom sa stali bežným javom v Kanade.
  • Útoky nasledovali po propagácii neoverených tvrdení o pôvodných obyvateľoch Kanady.

Polícia zatkla muža za podpaľačstvo po tom, čo sa pokúsil podpáliť historický katolícky kostol v meste Regina v štáte Saskatchewan, čo je len posledný útok na kostoly v Kanade.

Polícia v Regine 17. februára v tlačovej správe oznámila, že 31-ročný Jordan Willet bol zatknutý a obvinený zo založenia požiaru vo farnosti Blessed Sacrament začiatkom tohto mesiaca.

“Počas uplynulých siedmich dní policajti viedli vyšetrovanie vrátane preskúmania bezpečnostných videozáznamov z oblasti,” uvádza sa v tlačovej správe. “Vďaka tomu sa policajtom podarilo identifikovať a lokalizovať podozrivého.”

Po zatknutí v sobotu 16. februára večer bol Willet obvinený z podpaľačstva bez ohľadu na ľudský život, maskovania s úmyslom spáchať trestný čin a z dvoch prípadov nedodržania probačného príkazu.

Prvýkrát by sa mal pred provinčným súdom v Regine objaviť 20. februára.

Willet’bol zatknutý po zverejnení záznamu z bezpečnostnej kamery v kostole, na ktorom bolo vidieť muža v lyžiarskej maske, ktorého bolo počuť, ako nadáva, pričom z kanistra vylieva niečo, čo vyzerá ako benzín, na jeden zo vchodov do storočného kostola a potom zapaľovačom túto tekutinu zapáli.

Farnosť Najsvätejšej sviatosti zverejnila zábery útoku z 9. februára&nbspna sociálnych sieťach a požiadala tých, ktorí niečo vedia, aby kontaktovali policajný zbor v Regine.

Ak na videu vidno plamene, ktoré zachvátili priestor, miestne správy uvádzajú, že hasičské posádky rýchlo zareagovali na miesto činu a úspešne uhasili požiar skôr, ako došlo k rozsiahlym škodám.

Napriek Willetovmu’zatknutiu politici Liberálnej a Novej demokratickej strany (NDP) odmietli otvorene odsúdiť jeho čin, namiesto toho rýchlo zamietli návrh konzervatívcov na odsúdenie pokusu o podpaľačstvo vo farnosti Najsvätejšej sviatosti. 

Nie je to ani zďaleka prvý prípad, keď liberálni a NDP poslanci odmietli otvorene odsúdiť násilie voči kostolom.

V októbri liberálni a NDP poslanci hlasovali za odročenie namiesto toho, aby sa zaoberali návrhom, ktorý by odsúdil podpaľačstvo a vandalizmus voči 83 kanadským kostolom, najmä tým v komunitách pôvodných obyvateľov.

Takisto premiér Justin Trudeau zatiaľ otvorene neodsúdil podpaľačské útoky, namiesto toho v roku 2021 povedal, že je “neprijateľné a nesprávne”, aby boli kostoly vypaľované, ale dodal, že vypálenia sú aj “pochopiteľné.”

V januári líder Konzervatívnej strany Pierre Poilievre nielenže odsúdil nedávnu vlnu vypaľovania kostolov, ku ktorému dochádza v Kanade, ale vyčítal Trudeauovi, že k tejto záležitosti mlčí.

Kým liberálni a NDP politici naďalej odmietajú útoky odsúdiť, podpaľačstvo a vandalizmus namierené proti katolíckym kostolom sa v Kanade stali za posledných niekoľko rokov bežným javom, pričom od roku 2021 sa terčom takýchto útokov stalo takmer 100rôznych kostolov.

Útoky sa začali krátko po tom, ako federálna vláda a mainstreamové médiá propagovali ešte podložené a poburujúce tvrdenie, že stovky detí pôvodných obyvateľov boli zabité alebo nesprávne zlikvidované na miestach rezidenčných škôl, ktoré kedysi prevádzkovala katolícka cirkev.

Tvrdeniam, ktoré okrem iných presadzoval aj Trudeau, chýbajú akékoľvek fyzické dôkazy a zakladajú sa len na narušeniach pôdy zistených pomocou georadaru.

V auguste minulého roka sa totiž na jednom takomto mieste uskutočnili štvortýždňové vykopávky a neobdržal žiadne pozostatky.

Napriek chýbajúcim dôkazom Kanadská vysielacia spoločnosť (CBC) a iné stanice pokračovali v presadzovaní tohto príbehu, dokonca nedávno uverejnili reportáž, ktorá sa zdala oprávňuje desiatky útokov na katolícke kostoly.