IVF-scaled-1-810x500.jpeg

Zariadenia na umelé oplodnenie v Alabame zastavili činnosť po rozhodnutí súdu, ktorý potvrdil, že embryá sú deti

20
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • IVF kliniky v Alabame pozastavujú operácie po rozhodnutí Najvyššieho súdu o embryách.
  • Súdny spor o neoprávnené úmrtie embryí vyvolal vlnu obáv o právne dôsledky.
  • Najvyšší súd potvrdil, že zmrazené embryá sú deti, čo vyvolalo hnev pro-life aktivistov.
  • IVF je eticky nebezpečné a oddeľuje sex od plodenia, podľa katolíckej cirkvi.

Púhe dni po tom, čo Najvyšší súd v Alabame v piatok v prípade oplodnenia in vitro (IVF) uznal zmrazené ľudské embryá za deti, začínajú kliniky zamerané na liečbu neplodnosti v štáte Žltá palice oznamovať, že pozastavujú svoje operácie IVF, aby zistili, či ich pokračovanie neohrozí z právneho hľadiska.

Súdny spor, ktorý stál za rozhodnutím, sa týkal žaloby o neoprávnené úmrtie, ktorú podali tri páry proti “klinike reprodukčnej medicíny” Center for Reproductive Medicine a Mobile Infirmary Medical Center za neúmyselné zničenie ich embryí pacientom, ktorý sa dostal do úložného priestoru a potom ich chytil a pustil. Rodičia tvrdili, že na tragédiu sa vzťahuje zákon Alabama’Wrongful Death of a Minor Act.

Čítajte: Najvyšší súd Alabamy potvrdil, že zmrazené embryá sú deti ‘bez ohľadu na ich umiestnenie’

Zákon o “rozsiahlom a nekvalifikovanom” neoprávnenom usmrtení maloletého“sa vzťahuje na všetky nenarodené deti bez ohľadu na ich umiestnenie,” rozhodol sudca Najvyššieho súdu Alabamy Jay Mitchell. “Vzťahuje sa na všetky deti, narodené aj nenarodené, bez obmedzenia. Nie je úlohou tohto súdu vytvárať nové obmedzenia na základe nášho vlastného názoru na to, čo je alebo nie je múdry verejný poriadok. To platí najmä v prípadoch, keď, ako v tomto prípade, ľud tohto štátu prijal ústavný dodatok, ktorého priamym cieľom je zabrániť súdom vylúčiť ‘nenarodený život’ z právnej ochrany.”

Diel 36.06 Alabamská ústava “uznáva, vyhlasuje a potvrdzuje, že je verejnou politikou tohto štátu uznávať a podporovať posvätnosť nenarodeného života a práva nenarodených detí vrátane práva na život,”ako aj “zabezpečiť ochranu práv nenarodeného dieťaťa všetkými spôsobmi a opatreniami, ktoré sú zákonné a vhodné.” Alabamský zákon zakazuje interrupciu z akéhokoľvek iného dôvodu ako legálneho ohrozenia matky.

Čítajte: IVF linked to intellectual disability, autism in children: large study

Pro-potratoví aktivisti a obhajcovia IVF vyjadrili pobúrenie nad rozhodnutím, obávajúc sa jeho dôsledkov pre ich obľúbené právne postupy, ktoré znamenajú ničenie nevinného ľudského života. The Hill informoval o jednom z prvých prejavov tohto odporu, keď hovorca zdravotníckeho systému Alabamskej univerzity v Birminghame oznámil “musíme zhodnotiť možnosť, že naši pacienti a naši lekári by mohli byť trestne stíhaní alebo by im mohla byť vyrubená sankčná náhrada škody” za dodržiavanie toho, čo zdravotnícky systém nazval “štandardom starostlivosti” pre postupy IVF.

CNN dodal, že ďalší birminghamský poskytovateľ IVF, Alabama’s “fertility clinic” v tejto oblasti, tiež oznámil, že “pozastavil prenosy embryí aspoň na jeden alebo dva dni” a že Lekárske združenie štátu Alabama predpovedá, že ostatní v tejto oblasti budú nasledovať jeho príklad.

Oplodnenie in vitro je plné etického nebezpečenstva, keďže zahŕňa vedomé vytváranie desiatok “nadbytočných” ľudských embryí len preto, aby boli usmrtené a s ľudskými životmi sa zaobchádzalo ako komodity, ktoré sa majú obchodovať. Bolo odhadnuté, že v Spojených štátoch je po IVF zmrazených viac ako milión embryí; v roku 2019 NBC News profil floridského poskytovateľa IVF Craiga Sweeta priznal, že jeho prax vyhodila alebo opustila približne tretinu embryí, ktoré umiestnila do chladiacich skladov.

Katolícka cirkev učí, že IVF je vážne nemorálne, pretože oddeľuje sexuálny akt od plodenia a porušuje právo dieťaťa narodeného z manželského zväzku.

Čítajte: Illinois definuje homosexuálov ako ‘neplodných,’ poskytuje im poistné krytie na IVF

Štrnásť štátov v súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu interrupcií, ale IVF je povolené všade v krajine a dokonca aj väčšina pro-life politikov sa tejto téme vo všeobecnosti vyhýba. Obhajcovia života dúfajú a aktivisti za potraty sa obávajú, že rozhodnutie v Alabame by mohlo prinútiť začať rozhovory o rozšírení uznania a ochrany pred narodením aj na tie, ktoré boli vytvorené a zlikvidované IVF.