GovBillLee-810x500.jpg

Guvernér štátu Tennessee podpísal zákon, ktorý umožňuje ľuďom odmietnuť uzatvárať homosexuálne "manželstvá

17
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Guvernér Tennessee podpísal zákon proti homosexuálnym manželstvám.
  • Legislatíva podporuje ochranu náboženského presvedčenia úradníkov.
  • Prorodinné zákony sú v Tennessee bežné, vrátane obmedzenia drag show.
  • Úradníci môžu odmietnuť slávnostné uzavretie manželstva podľa svedomia.

Republikánsky guvernér Tennessee podpísal zákon, ktorý umožňuje verejným činiteľom, ktorí majú morálne výhrady voči homosexuálnym manželstvám, aby im nepredsedali.  

Gubernátor Bill Lee v stredu schválil návrh zákona č. 878 po tom, ako ho minulý týždeň schválili štátni zákonodarcovia.  

Tennessee je všeobecne považované za jeden z&nbspkonzervatívnejších štátov v&nbspnárode, pokiaľ ide o legislatívu týkajúcu sa LGBT, pričom od roku 2015 prijalo viac ako tucet prorodinných zákonov.

“Od osoby sa nesmie vyžadovať, aby uzavrela manželstvo, ak má námietky voči uzavretiu manželstva na základe svojho’svedomia alebo náboženského presvedčenia,” číta návrh zákona, ktorý bol ostro kritizovaný ľavicovými zákonodarcami a organizáciami. 

Státny poslanec za GOP Monty Fritts je jedným z predkladateľov návrhu zákona. Počas stretnutia s podvýborom pre deti a rodinu Fritts vysvetlil, prečo ho považuje za potrebný.  

“Keďže sa menia názory spoločnosti na to, čo predstavuje manželstvo, úradníci musia mať možnosť odmietnuť slávnostne uzavrieť manželstvo, ktoré je v rozpore s ich presvedčením,” povedal . “Vláda má povinnosť chrániť vykonávanie náboženského presvedčenia.” 

Návrh zákona neoprávňuje štátnych úradníkov alebo iných zamestnancov odmietnuť vydanie povolenia na uzavretie manželstva, ako to bolo v prípade úradníčky okresu Rowan v Kentucky Kim Davisovej v roku 2015.   

Štátny poslanec William Lamberth zopakoval Frittsove poznámky, keď uviedol, že návrh zákona pomáha zviditeľniť súčasné zákony.  

“Aj tak nie je požiadavka, aby niekto slávnostne uzavrel manželstvo,” povedal. “Ale toto to urobí úplne jasným: Nikto z akéhokoľvek dôvodu nie je povinný slávnostne uzavrieť manželstvo, bodka.”  

Lee a zákonodarcovia Tennessee schválili v posledných rokoch množstvo prorodinných zákonov. Minulý rok podpísalzákon, ktorý obmedzil vystúpenia drag show. Taktiež zakázal operácie na úpravu pohlavia a drogy pre neplnoleté osoby a zakázal mužom súťažiť v ženských’športoch.