Untitled-34-e1708439885513-810x500.png

Ľudia trpiaci chronickou bolesťou potrebujú našu lásku a podporu, nie eutanáziu

0
Kultúra smrti
V článku sa dočítate:
  • Kanadskí zákonodarcovia šíria eutanáziu, zastavte ich!
  • 26-ročná žena z Vancouveru sa pripravuje na smrť s lekárskou pomocou.
  • Lana tvrdí, že jedinou možnosťou pre ňu je eutanázia kvôli neznesiteľnej bolesti.
  • Eutanázia nie je voľba, je to dôsledok vládneho režimu a neuznávania utrpenia.

Pošlite kanadským zákonodarcom naliehavú správu, v ktorej ich vyzývate, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy

Ďalší deň, ďalší hrozný titulok o eutanázii v Kanade. Tentoraz pochádza zo CityNews Vancouver: “‘Neberte’svoje zdravie ako samozrejmosť,’ 26-ročná žena z ostrova Vancouver hovorí, že sa pripravuje na smrť s lekárskou asistenciou.” 

Príbeh sa začína rečníckou otázkou: “Ak by ste mali neznesiteľné, neliečiteľné bolesti - kde by ste skončili?”Lana, ktorá si nechala svoje priezvisko pre seba, hovorí, že “neliečiteľná bolesť” spôsobená sčasti “zlyhaním imunitného systému,” ju priviedla k záveru, že jedinou možnosťou je pre ňu eutanázia. 

Nie je možné čítať podrobnosti o Laniných bolestiach bez toho, aby sme si uvedomili, ako sama hovorí, že tí z nás, ktorí netrpia chronickou bolesťou, by ju nemali považovať za samozrejmosť, ako to často robíme. Jej príbeh je dôležitou pripomienkou, že mnohí ľudia okolo nás skutočne denne trpia a že toto utrpenie často zostáva bez uznania. 

ČÍTAJTE: Asistovaná samovražda nikdy nie je v skutočnosti o ‘voľbe’: Jej príbeh si však v kontexte kanadského’režimu eutanázie vyžaduje našu pozornosť aj z iného dôvodu – pretože vyvoláva emocionálnu reakciu, ktorá sa využíva na vytvorenie sympatií pre myšlienku, že takýmto ľuďom by mala byť ako posledné “riešenie udelená smrtiaca injekcia.”Ako hovorí Lana: “Možno sú v Kalifornii dvaja alebo traja ľudia, ktorí majú niečo ako ja alebo prežívajú svet ako ja, a môžu to vidieť a pomyslieť si, že možno nie sú’sami.” 

Je dôležité, aby sa tí, ktorí prežívajú to, čo Lana, necítili sami, a aby sa cítili videní a vypočutí. Určite však nie som’jediná, kto si myslí, že by bolo pre nich hrozné zistiť, že niekto iný trpí presne tým istým, čím trpia oni – a že si ako východisko volí samovraždu lekárom. Pre niekoho, kto každý deň zbiera odvahu čeliť väčšej bolesti; pre tých, ktorých stojí nesmierne úsilie len zostať nažive a vybrať si život, vysiela Lana’príbeh strašný odkaz – nie “Som tu pre teba,” ale “Existuje východisko. Môžete zomrieť.” 

“Cítila som sa niekoľko rokov taká osamelá so všetkými tými príznakmi a postupujúcou dysfunkciou, ktorú nikto nevedel riešiť, nikto mi nevedel odpovedať,” povedala Lana. Na jeseň minulého roka, spomínala, jej bolesť “dosiahla vrchol” a rozhodla sa rozhodnúť pre eutanáziu. “A od toho momentu sa jednoducho“musí stať toto. Toto nie je’rozhodnutie. Nemôžem’to prijať. Je to neznesiteľné. Je to’stále horšie a horšie a horšie, a to sa musí stať." ”Treba povedať: dôvod, prečo sa Lana mohla rozhodnúť “pre to”, je ten, že vláda vytvorila režim, v ktorom si Lana môže vybrať, či sa nechá eutanazovať lekárom. Nebolo to’len jej rozhodnutie 

CityNews priniesli aj pohľad na ďalší aspekt príbehu: 

Počas procesu posudzovania na získanie povolenia na MAiD Lana hovorí, že našla potvrdenie svojho utrpenia, ktoré predtým&nbspnepociťovala. ‘Tento kúsok potvrdenia môže byť taký dôležitý, [po] tom, čo ste strávili toľko času snahou obhájiť sa v systéme, v ktorom sa cítite ako na bežiacom páse s najvyšším sklonom.’Boli to roky, hovorí, keď ľudia pochybovali o jej bolesti. ‘Veľkou časťou dôvodu, prečo sa [delím o svoj príbeh], je osamelosť, ktorú som cítila, a chcem zahrnúť aj túto časť – Chcem, aby ľudia vedeli, že ak bojujú podobným spôsobom, alebo nedajbože rovnakým, vidím ich.’

ČÍTAŤ: Západná kultúra ignoruje múdrosť Hippokratovej prísahy na vlastné nebezpečenstvo 

Lana opakuje príbeh, ktorý sme’počuli už desiatky krát: Niekto, kto sa zúfalo snažil získať potrebnú starostlivosť od nefunkčného kanadského systému zdravotnej starostlivosti, ale bol vyčerpaný a vyčerpaný prekážkami, ktorým čelil. Po rokoch, keď sa pokúšala získať pomoc “na bežiacom páse s najvyšším sklonom”, v ktorom ľudia pochybovali o jej bolesti, sa rozhodla pre eutanáziu. Je však jasné, že eutanázia nebola jej prvou voľboubola to voľba, ktorú urobila, keď sa všetky ostatné možnosti zdali vyčerpané. Často myslím na ženu z Winnipegu, ktorá sa rozhodla pre eutanáziu po tom, čo sa jej nepodarilo získať potrebnú pomoc, ktorá napísala: “Nakoniec… to bol systém, ktorý ma vyradil.”  

Lana’rodina ju požiadala, aby s eutanáziou počkala do svojich 27narodenín, a ona súhlasila. “Som v procese zisťovania, ako žiť s vedomím vlastnej smrti, a myslím, že budem až do poslednej chvíle,” povedala. Veľa plakala; rozlúčka bola veľmi ťažká. Zariaďuje, aby jej popol vylisovali do vinylových platní, na ktorých bude hrať svojim blízkym obľúbené piesne,”čo má byť láskyplné gesto, ale mne to znie neuveriteľne morbídne a groteskne. Zariadila si’darovanie svojich orgánov, z čoho má radosť. 

“Som neuveriteľne vďačná, že mám túto možnosť, pretože’existuje ešte jeden výsledok, ak by MAiD nebola’pre mňa dostupná, a to, že’to vezmem do vlastných rúk a urobím to sama,” povedala pre CityNews. “Prostredníctvom MAiD som’mohla riadiť svoju vlastnú smrť, mať čas so svojimi blízkymi, cítiť sa potvrdená vo svojom utrpení zo strany posudzovateľov.” Tu opakuje príbeh kanadských aktivistov za eutanáziu; že ak by Lana nemohla zomrieť na konci lekárskej ihly’, zomrela by nejakým iným spôsobom, možno chaoticky. Nie je to takvšetky dôkazy naznačujú, že jedným z dôvodov prudko rastúceho počtu eutanázie v Kanade’je skutočnosť, že bola medikalizovaná, schválená vládou a formulovaná ako zdravotná starostlivosť. 

V skutočnosti Lana svoju smrť “neriadi sama,” ako hovorí. Postupuje podľa scenára, ktorý napísala naša vláda, ktorá rozhodla, kto má nárok na smrtiacu injekciu a kto nie. Dúfam, že tí, ktorí si prečítajú jej príbeh, si z neho neodnesú to, v čo ona dúfaokrem naliehavého pripomenutia, že tí, ktorí okolo nás trpia bolesťou, by sa nikdy, nikdy nemali cítiť najviac potvrdení lekármi, ktorí majú za úlohu schváliť ich samovraždu. 

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy