Screen-Shot-2024-02-20-at-11.46.24-AM-810x500.png

Dánsky minister pre rovnosť v parlamentnej rozprave potvrdil, že existujú len "dve biologické pohlavia

22
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Dánska ministerka potvrdila existenciu dvoch biologických pohlaví.
  • Spoločenské a kultúrne roly sú spojené s biologickým pohlavím.
  • Ministerka odmieta politizáciu jazyka v medicíne.
  • Vláda hľadá model pre samoidentifikáciu detí podľa medzinárodných záväzkov.

Dánska ministerka pre rovnosť potvrdila binárnu realitu pohlavia a počas parlamentnej rozpravy vyhlásila, že “existujú dve biologické pohlavia”.

Marie Bjerreová, ministerka pre digitalizáciu a rovnosť, počas rozpravy v dánskom parlamente odpovedala na otázky opozičných politikov: “Podľa môjho názoru je pohlavie biologicky založené.”

“A v zásade existujú dve pohlavia, žena a muž.”

“Spoločensky a kultúrne podmienené rodové roly sú spojené s biologickým pohlavím, rovnako ako normy a očakávania pre dievčatá a chlapcov, resp. ženy a mužov,” pokračovala.

“Súhlasím aj s tým, že žena je definovaná ako dospelá ľudská bytosť ženského pohlavia.”

“Vláda a ja si zároveň uvedomujeme, že existuje malá časť populácie, ktorá nepociťuje súlad medzi svojím biologickým pohlavím a pohlavím, za ktoré sa považuje,” povedala Bjerre a dodala, že to nemení ich pohlavie.

Citovala prieskum, podľa ktorého približne 0,5 % populácie je žien.5 % populácie má zmätok v otázke svojho pohlavia.

“Tazateľka chce tiež vedieť, či prípadný nesúlad medzi skutočným pohlavím a vlastným vnímaním pohlavnej identity mení naše biologické pohlavie,” povedala.

“Nemyslím si, že’je to tak.”

Zopakovala svoj postoj a povedala: “Existujú dve biologické pohlavia. Existuje muž a žena.”

Ministerka z liberálnej strany Venstre síce potvrdila biologickú realitu dvoch pohlaví, ale na otázku, prečo sa v medicíne používa jazyk “priradenia” pohlavia pri narodení, odpovedala nejednoznačne.

“Mne sa to hneď zdá ako zvláštne používanie jazyka,” povedala Bjerreová. “Vo všeobecnosti Dáni zvyčajne povedia, že pohlavie je určené pri narodení, dievča alebo chlapec, a nezdá sa, že by bol“nejaký dôvod na zmenu [tohto].”

Uviedla, že niekto môže zmeniť svoje číslo v centrálnom registri osôb (CPR), t. j, svoje “právne pohlavie,” ak sa vníma ako osoba opačného pohlavia.

“To však nič nemení na skutočnosti, že ste sa narodili s biologickým pohlavím,” dodala ministerka pre rovnosť.

“Je pre mňa dôležité, aby v našej spoločnosti existovala sloboda rozmanitosti a aby sme sa v takýchto otázkach snažili obyvateľstvo skôr spájať ako rozdeľovať,” povedala.

Na otázku poslanca Mikkela Bjørna, prečo sa verejný sektor politizuje ľavicovou ideológiou prostredníctvom jazyka “prideľovania” pohlavia pri narodení, Bjerreová odpovedala, že hoci sa jej zdá používanie jazyka zvláštne, “nepovažujem za politizujúce, že v systéme zdravotnej starostlivosti používate iný termín v súvislosti s prideľovaním čísla CPR.”

Ministerka tiež povedala, že podľa jej názoru by sa dalo o osobe s pohlavnou nezhodou hovoriť jej “preferovaným zámenom,” napriek tomu, že by to bol súhlas s falošnou realitou.

Čítajte: Transgenderizmus je hriechom proti najmenej štyrom z desiatich prikázaní: Františkánsky kňaz

Bjørn sa Bjerreovej tiež opýtal, či jej strana a vláda podporujú “Self-ID,”, t. j, právne určenie svojho “pohlavia” pre deti mladšie ako 18 rokov.

Bjerreová uviedla, že jej strana nepodporuje samoidentifikáciu maloletých, nevylúčila však, že vládna koalícia môže povoliť právnu samoidentifikáciu detí.

Vláda sa “snaží nájsť model pre samoidentifikáciu”, pretože podľa svojich “medzinárodných záväzkov” musí mať zákon o samoidentifikácii maloletých, uviedla.

Dánsko minulý rok upustilo od takzvaného “afirmatívneho modelu” prístupu k mladým ľuďom trpiacim rodovou dysfóriou a namiesto škodlivých blokátorov puberty, hormónov a mrzačiacich operácií ponúka poradenstvo.

Čítajte: Dánsko je najnovšou európskou krajinou, ktorá sa odvracia od transrodového mrzačenia detí