Untitled-37-810x500.png

Michiganské pro-potratové skupiny podali žalobu na zrušenie zostávajúcich ochranných opatrení štátu

9
Kultúra smrti
V článku sa dočítate:
  • Pro-potratové skupiny v Michigane žalujú štát o zrušenie opatrení pre ženy.
  • Žaloba sa snaží ukončiť 24-hodinovú čakaciu lehotu na interrupciu.
  • Čakacie lehoty bránia ženám v plnom zvážení rozhodnutia o potrate.
  • Potratový priemysel bráni ženám v možnosti zmeniť názor na potrat svojich detí.

Vďaka relatívne novému pro-potratovému dodatku v štáte sa teraz pro-potratové skupiny v Michigane súdia so štátom, aby zrušili aj tie najzákladnejšie opatrenia týkajúce sa informovaného súhlasu a bezpečnosti pre ženy, ktoré chcú podstúpiť interrupciu.

Žalobu podali Northland Family Planning Centers v spolupráci so združením Medical Students for Choice proti generálnej prokurátorke Dane Nesselovej, úradujúcemu riaditeľovi Department of Licensing and Regulatory Affairs Marlonovi I. Brownovi a riaditeľke ministerstva zdravotníctva a sociálnych služieb Elizabeth Hertelovej, sa snaží ukončiť 24-hodinovú čakaciu lehotu na interrupciu v štáte’a ďalšie.

Súčasné požiadavky štátu neumožňujú lekárom s pokročilou praxou vykonávať interrupcie (podľa platných zákonov môžu interrupcie vykonávať len lekári). Súčasný zákon tiež vyžaduje informovaný súhlas pre ženy žiadajúce o interrupciu s cieľom zabrániť nátlaku na interrupciu, pričom vyžaduje, aby im boli pred interrupciou poskytnuté určité informácie, ako aj 24-hodinovú čakaciu lehotu, kým žena po získaní požadovaných informácií môže podstúpiť interrupciu. “Tieto požiadavky tiež utvrdzujú falošnú predstavu, že tehotné Michigandy potrebujú paternalistické zásahy štátu’”, uvádza sa v žalobe.

“Michigandy teraz prostredníctvom RFFA čo najúprimnejšie vyhlásili, že nepotrebujú, aby im štát pomáhal rozhodovať o tom, aká zdravotná starostlivosť je pre ne najlepšia.”

Michigan bol v procese a transformáciu, keďže väčšina voličov v novembri 2022 schválila pro-potratovú štátnu ústavnú zmenu novelu. Odvtedy sa v súčasnosti odstraňujú početné už existujúce zákony, aby sa zosúladili s novou novelou. Avšak 24-hodinová čakacia lehota a ďalšie vyššie uvedené ustanovenia zostávajú zachované, a to napriek propotratovej legislatívnej väčšine – čo podnietilo žalobu zo strany propotratových skupín. Pro-potratová generálna prokurátorka Dana Nesselová sa odmietla vyjadriť, keďže prípad sa stále skúma.

“Napriek nášmu víťazstvu s Návrhom 3, pacienti naďalej čelia zaťažujúcim prekážkam v starostlivosti, ktoré ukladá michiganský zákon. Tieto prekážky by podľa zákona RFFA nemali existovať,” povedala Renee Chelianová, výkonná riaditeľka Northland Family Planning Centers. Ide o tú istú Chelianovú, ktorú Centrum pre medicínsky pokrok prichytilo pri vtipkovaní o šokujúcich pohrebných ústavoch s pozostatkami potratených detí a navrhovaní, aby sa na likvidáciu pozostatkov plodu používalo spaľovanie namiesto likvidácie odpadu  aby sa zabránilo pobúreniu verejnosti.

Čakacie lehoty sú bežnými opatreniami informovaného súhlasu a boli navrhnuté tak, aby umožnili osobe plne zvážiť rozhodnutia a poskytli šancu na prehodnotenie, ak by došlo k akémukoľvek nátlaku alebo zmene vedomia, ktoré by ovplyvnili pôvodné rozhodnutie osoby.

ČÍTAJTE: Kanadskí potratoví aktivisti zlyhali vo svojich pokusoch zdiskreditovať pro-life tehotenské centrá

V prípade potratu umožňuje čakacia lehota ženám, ktoré sa chystajú na potrat, plne si premyslieť zvyčajne nezvratné rozhodnutie, ktoré sa chystajú urobiť, zvážiť iné možnosti a zdroje na záchranu života a zabrániť vynútenému potratu. Predchádzajúce výskumy ukázali, že až 64 percent žien s anamnézou potratu sa cítilo byť nejakým spôsobom tlačených do potratu. Írska’kontroverzná trojdňová čakacia lehota je pokladá sa, že potenciálne zachránila viac ako 2 600 detí, ktorých matky sa nevrátili na druhý termín interrupcie.

Potratový priemysel si je vedomý, že zabránenie odkladu spolu s iným informovaným súhlasom tiež bráni ženám, aby mali možnosť dozvedieť sa všetky svoje možnosti a potenciálne zmeniť názor na potrat svojich detí.

Prevzaté so súhlasom Živej akcie.