GettyImages-1760544603-e1700666171944-810x500.jpg

Elon Musk: "Hormonálna antikoncepcia vás robí tučnými, zdvojnásobuje riziko depresie a strojnásobuje riziko samovraždy

22
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Elon Musk odhalil nebezpečenstvá antikoncepcie, spôsobuje depresiu a samovraždu.
  • Antikoncepcia spôsobuje fyzické poškodenie žien a karcinogénitu.
  • Chemikálie v antikoncepcii spôsobujú sexuálnu dysfunkciu a zmeny v mozgu žien.
  • Antikoncepcia môže spôsobiť potraty a podporuje dopyt po interrupcii.

Elon Musk, miliardár a majiteľ platformy sociálnych médií X, v piatok vyjadril základné fakty o vážnych nebezpečenstvách antikoncepčných prostriedkov, ktoré vyvolali virálnu odozvu vrátane svedectiev žien o tom, ako im tieto chemikálie ublížili.

Od sexuálnej revolúcie v 60. rokoch 20. storočia je antikoncepcia základom západnej kultúry s pôvodným prísľubom “oslobodenia žien, ” umožniť im vyhnúť sa plodeniu detí aj pri sexuálne aktívnom životnom štýle. Masívne vládne programy slúžili na propagáciu takýchto potratových chemikálií vo vzdelávacích a iných zariadeniach celé desaťročia, vďaka čomu sa veľmi bežne používajú medzi ženami a dievčatami vo veľkej časti sveta.

Šéf spoločnosti SpaceX následne prepojil v roku 2017 článok z časopisu Time, ktorý sa zaoberal štúdiou v časopise American Journal of Psychiatry, v ktorej sa zistilo, že “že ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu — ako sú antikoncepčné tabletky, náplasť, krúžok a hormonálne vnútromaternicové telieska — majú až trojnásobne vyššie riziko samovraždy ako ženy, ktoré hormonálnu antikoncepciu nikdy neužívali.” Pridal odkaz na štúdiu z roku 2018 v časopise British Journal of General Practice, ktorá tieto zistenia tiež potvrdzuje.

V reakcii katolícky konvertita a bývalý autor prejavov v Bielom dome Joshua Charles vyzval Muska, aby si prečítal “varovania pápeža Pavla VI’o katastrofálnych dôsledkoch antikoncepcie” v Humanae Vitae, pričom informoval, že bývalý pápež “verí, že ide aj o morálny problém.”

Politická komentátorka a moderátorka podcastov Liz Wheelerová, sama katolíčka, komentovala, “Toto je tak založené. Ďalší na rade: Elon propaguje teológiu tela.” Taktiež potvrdila, “Štúdie ukazujú, že ti to tak rozhádza hormóny, že muži, ktorí ťa’priťahujú počas užívania tabletiek, ťa’už nepriťahujú mimo tabletiek.”

Ashley St. Clairová, komentátorka pre The Babylon Bee, retweetla Muskov’príspevok a poskytla otrasnú skúsenosť, ktorú mala s týmito chemikáliami od útleho veku. “Tabletku mi nasadili len v 14 rokoch kvôli akné. O niekoľko mesiacov neskôr som navštívila svojho vôbec prvého terapeuta napriek tomu, že som predtým nemala žiadne depresie. Krátko na to mi nasadili SSRI (antidepresíva). Zakaždým, keď som sa s lekármi rozprávala o svojom zhoršujúcom sa duševnom zdraví, ani jeden z nich za takmer desať rokov užívania tabletiek nenaznačil, že by to v skutočnosti mohli byť hormóny, ktoré som užívala každý deň. Ani jeden.

“Keď sa na to pozriem spätne, po takmer desiatich rokoch užívania antikoncepcie sa nasadenie tabletiek na ‘akné’ podobalo zabitiu myši raketometom. Hoci moja anekdota je príbehom na inokedy, zďaleka nie je ojedinelá. Státisíce žien v Spojených štátoch a na celom svete majú podobnú skúsenosť ako ja — cítia sa úplne mimo na tabletke, o ktorej im lekár povedal, že je relatívne ‘neškodná.’

Hormonálna antikoncepcia, najmä antikoncepčné tabletky, má dobre zdokumentovanú históriu fyzického poškodzovania žien, ktoré ich užívajú.

V roku 2005 vyhlásila divízia Svetovej zdravotníckej organizácie chemické antikoncepčné prostriedky za karcinogén skupiny 1, čo je najvyššia klasifikácia karcinogenity, ktorá sa používa len vtedy, ak existuje dostatok dôkazov o karcinogenite u ľudí.

Koncepčné tabletky sa spájajú s sociálnymi neduhmi a mnohými zdravotnými problémami, ako sú rakovina prsníka, vypadávanie vlasov, zvýšené riziko gestačnej cukrovky, glaukóm a smrteľné krvné zrazeniny, mŕtvica, tvrdnutie tepien a rakovinu krčka maternice.

Ironicky sa tieto chemické látky spájajú aj so sexuálnou dysfunkciou u žien, ktoré ich užívajú, a v roku 2015 sa zistilo, že zmenšujú, alebo zmenšujú, dve hlavné oblasti ženského mozgu’ktoré kontrolujú emócie a rozhodovanie, resp. zvyšujú ich šancu na vznik Crohnovej’choroby. Navyše, ak sa tieto chemické látky užívajú počas puberty, sú spojené so štrukturálnymi zmenami aj v týchto oblastiach mozgu.

Významné je, že v štúdii z roku 2014 sa zistilo, že tabletky negatívne ovplyvňujú príťažlivosť pre mužov a štúdia z roku 2011 spojila tabletky so znížením pamäte žien’

Specifický typ hormonálnych tabletiek určených na liečbu akné a nadmerného rastu ochlpenia u žien, ktorý sa často používal off-label ako antikoncepcia, bol implikovaný v úmrtiach 27 žien v Holandsku v roku 2013.

Výskumníci z University of Missouri v roku 2005 zistili, že chlapci vystavení pôsobeniu niektorých syntetických hormónov v tabletkách mali v neskoršom veku väčšie riziko rakoviny prostaty a iných problémov s močovými cestami.

A čo sa týka životného prostredia, chemické antikoncepčné prostriedky nachádzajúce svoje cestou do vodných systémov majú nepriaznivý vplyv aj na voľne žijúce živočíchy, mutujú pohlavie niektorých druhov rybiek a takmer spôsobujú vyhynutie iných.

Tieto chemikálie navyše nemajú len funkciu jednoduchého zabránenia oplodnenia vajíčka spermiami, ale môžu spôsobiť potraty týchto malých ľudských bytostí po počatí, a preto sa považujú za abortívne lieky.

Nakoniec, ako bolo demonštrované na mnohých miestach, používanie antikoncepcie v kultúre podporuje dopyt po interrupcii ako zálohe, keď tieto postupy nedokážu zabrániť prirodzenému výsledku novopočatého dievčaťa alebo chlapca.