chd19022024-810x500.jpg

Kennedy, CHD vyhrali súdny príkaz v prelomovom prípade cenzúry proti Bidenovej administratíve

24
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Ústavné práva porušené Bidenovou administratívou a sociálnymi médiami.
  • Sudca zakázal nútenie k cenzúre online obsahu, ale len do rozhodnutia Najvyššieho súdu.
  • Žaloba podaná v mene 80 % Američanov, ktorí pristupujú k správam cez sociálne siete.
  • Žalobcovia tvrdia, že vláda tlačila na sociálne médiá, aby cenzurovali ich názory.

Občania USA: Kennedyho ml. a organizácii Children’s Health Defense  (CHD) čiastočné víťazstvo v ich prelomovom prípade cenzúry v ktorom tvrdia, že Bidenova administratíva sa spolčila s platformami sociálnych médií, aby nezákonne cenzurovala online obsah.

Sudca Terry A. Doughty z okresného súdu USA pre západný okres Louisiany vydal predbežný súdny príkaz ktorým zakázal kľúčovým úradníkom a agentúram Bidenovej administratívy nútiť alebo výrazne podporovať platformy sociálnych médií, aby potláčali alebo cenzurovali online obsah.

Sudca Doughty však zároveň vydal odklad súdneho príkazu do 10 dní po tom, ako U.Najvyšší súd USA rozhodne v podobnom prípade, Murthy v. Missouri.

Tento prípad, ktorý v máji 2022 podali generálni prokurátori štátov Missouri a Louisiana a niekoľko individuálnych žalobcov, bol pôvodne podaný ako Missouri v. Biden.

Najvyšší súd si má 18. marca vypočuť argumenty o predbežnom súdnom príkaze v prípade Murthy v. Missouri.

Mary Holland, prezidentka CHD, povedala The Defender že valentínske&nbsprozhodnutie bolo “vítaným Valentínom pre Kennedyho žalobcov,” a “dôležitým víťazstvom pre Ústavu USA.”

Dodala:

“V dôkladnom rozhodnutí sudca Doughty zdôvodnil, že žalobcovia majú ‘procesnú legitimáciu’ alebo právo podať žalobu a byť vypočutí; že žalovaní sa dopustili nátlaku alebo významného podnecovania k cenzúre a spoločnému postupu s platformami sociálnych médií; a že súd je povinný vydať predbežné opatrenie.

“Okrem toho, keďže je ustálené, že porušenie práva na slobodu prejavu predstavuje nenapraviteľnú ujmu, súd konal ešte pred konečným rozhodnutím Najvyššieho súdu vo veci Murthy v. Missouri. Sudca Doughty napísal: ‘Tento súd … konštatuje, že rovnováha spravodlivosti a verejný záujem výrazne podporujú vydanie predbežného príkazu.’

“Nepochybne Najvyšší súd zohľadní tento rozsudok, keď bude 18. marca vypočúvať ústne argumenty vo veci Murthy proti Missouri.”

Stredajšie’rozhodnutie vychádza z hromadnej žaloby podanej v marci 2023 Kennedym, teraz predsedom CHD na dovolenke, CHD a súkromnou osobou Connie Sampognaro proti prezidentovi Joeovi Bidenovi, Dr. Anthony Fauci a ďalšími vrcholnými predstaviteľmi administratívy a federálnych úradov.

Žaloba bola podaná v mene viac ako 80 % Američanov, ktorí pristupujú k správam prostredníctvom sociálnych sietí.

Sudca Doughty konsolidoval prípady Kennedy vs. Biden a Murthy vs. Biden v júli 2023. Oba prípady sa prejednávali na jeho súde a mali rovnakých žalovaných a mnoho spoločných právnych a skutkových otázok.

Aj keď boli prípady spojené, Doughty rozhodol, že okresný súd má naďalej právomoc rozhodovať o samostatnom návrhu Kennedyho a CHD’na vydanie predbežného opatrenia, pričom zdôraznil skutočnosť, že oneskorené rozhodnutie by zdržalo Kennedyho od vymáhania jeho nárokov.

Ministerstvo spravodlivosti USA nereagovalo na The Defender’žiadosť o vyjadrenie.

‘Právo na slobodu prejavu je základným ústavným právom’

Sudca Doughty vo svojom 24-stranovom rozhodnutí konštatoval, že viacerí z obžalovaných v Kennedy et al. v. Biden súdny proces porušovali práva žalobcov’na slobodu prejavu podľa prvého dodatku, čím spôsobili nenapraviteľnú škodu. Nariadil im, aby s týmto porušovaním prestali.

Súd uznal, že “právo na slobodu prejavu je základným ústavným právom, ktoré je nevyhnutné pre slobodu nášho národa, a Kennedyho žalobcovia predložili dôkazy o masívnej snahe žalovaných, od Bieleho domu až po federálne úrady, potláčať prejav na základe jeho obsahu.”

Sťažovatelia tvrdili, že predstavitelia Bidenovej administratívy “viedli systematickú, zosúladenú kampaň” s cieľom prinútiť tri najväčšie národné”spoločnosti sociálnych médií, aby cenzurovali ústavou chránený prejav.

Vláda podľa žaloby tlačila na platformy sociálnych médií, aby priamo potláčali alebo cenzurovali Kennedyho a CHD z hlavných platforiem a aby to isté robili aj s obsahom obsahujúcim názory na COVID-19 a iné otázky, ktoré boli v rozpore s vládnym naratívom.

Kennedy a CHD tvrdili, že súd by mal teraz rozhodnúť o predbežnom opatrení, pretože prípad sa líši od prípadu Murthy v. Missouri, žiada konkrétnejšie opatrenie a pretože žalovaní vyčlenili Kennedyho, ktorý je kandidátom na prezidenta USA, na cenzúru.

Pri rozhodovaní o opodstatnenosti návrhu žalobcov’ musel Doughty najprv rozhodnúť o tom, či sú žalobcovia oprávnení konať. V tejto otázke “súd poskytol silné konkrétne príklady vládneho nátlaku alebo podnecovania k cenzúre, najmä pokiaľ ide o pána Kennedyho a CHD,” povedal Kim Mack Rosenberg, hlavný právny zástupca CHD.

Doughty uviedol dôkazy, že žalovaní označili Kennedyho za súčasť “Dezinformačný tucet”, ktorí boli nakoniec cenzurovaní zo sociálnych médií, a že niektoré príspevky CHD’na sociálnych médiách boli tiež cenzurované.

Tiež uviedol, že Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) spolupracovali s projektom Virality na obmedzení alebo vymazaní príspevkov na sociálnych médiách od ľudí a organizácií, o ktorých sa domnievali, že šíria “dezinformácie” o COVID-19.

Projekt Virality výslovne uviedol Kennedyho a CHD na piatom a druhom mieste ako najvýkonnejšie týždenné incidenty zapojenia sociálnych médií, napísal.

“Tieto dôkazy boli tiež kľúčové pri rozhodovaní súdu, že žalobcovia splnili všetky požiadavky na podporu vydania súdneho príkazu a že rovnováha spravodlivosti tu hovorí v prospech žalobcov,” dodal Mack Rosenberg.

Doughty tiež konštatoval, že žalobcovia pravdepodobne uspejú v merite svojej žaloby, pričom napísal:

“Rovnako ako v prípade Missouri/Biden, žalovaní z Bieleho domu a žalovaní z chirurgie nútili a výrazne podporovali platformy sociálnych médií, aby potláčali chránenú slobodu prejavu.

“Tento súd ďalej konštatuje, že žalovaní CDC, žalovaní CISA [Agentúra pre kybernetickú bezpečnosť a bezpečnosť infraštruktúry] a žalovaní FBI významne podporovali platformy sociálnych médií v potláčaní chránenej slobody prejavu.”

Ožalovaní ‘pravdepodobne’ využijú svoju právomoc na potlačenie alternatívnych názorov v budúcnosti

Ožalovaní tvrdili, že k predmetným konaniam došlo v minulosti a že ich nemožno napraviť vydaním súdneho príkazu zakazujúceho konanie v budúcnosti a že žalovaným nevznikla “bezprostredná ujma”, pretože pandémia COVID-19 a voľby, pri ktorých došlo k údajnému konaniu, sú minulosťou.

Doughty však rozhodol, že údajné minulé konanie naznačuje aj existenciu značného rizika pravdepodobnej budúcej škody.

“Obžalovaní sa zrejme naďalej stretávajú so spoločnosťami pôsobiacimi v oblasti sociálnych médií a udržiavajú iné kontakty,” napísal a dodal:

“Hoci pandémia COVID-19 už nie je mimoriadnou udalosťou, je pravdepodobné, že v prípade akejkoľvek inej skutočnej alebo domnelej mimoriadnej udalosti by žalovaní pravdepodobne opäť využili svoju moc nad spoločnosťami sociálnych médií na potlačenie alternatívnych názorov.

“A je určite pravdepodobné, že by žalovaní mohli využiť svoju moc nad miliónmi ľudí na potlačenie alternatívnych názorov alebo moderovanie obsahu, s ktorým nesúhlasia, v nadchádzajúcich celoštátnych voľbách v roku 2024.”

Aj keď Doughty vyhovel podstatnej časti návrhu Kennedyho a i.’na vydanie predbežného opatrenia proti Bielemu domu, generálnemu lekárovi, CDC, FBI a CISA, zamietol aj žiadosť o vydanie súdneho príkazu proti niekoľkým ďalším agentúram.

Z príkazu boli vylúčené Ministerstvo zahraničných vecí USA, Národný inštitút pre alergie a infekčné ochorenia, Národný inštitút USA. Food and Drug Administration, US Department of Treasury, US Election Assistance Commission a US Department of Commerce, ktoré boli tiež zahrnuté do žiadosti žalobcov.

The Defender príležitostne uverejňuje obsah súvisiaci s neziskovým poslaním Children’s Health Defense’s, ktorý obsahuje názory pána Kennedyho’na otázky, ktorým sa CHD a The Defender pravidelne venujú. V súlade s pravidlami Federálnej volebnej komisie tento obsah nepredstavuje podporu pána Kennedyho, ktorý je na dovolenke v CHD a kandiduje na prezidenta USA ako nezávislý kandidát.

Tento článok pôvodne uverejnil The Defender — Webová stránka Children’s Health Defense’s News & Views pod licenciou Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0. Prosím, zvážte prihlásenie sa na odber Obhajcu alebo dotovanie Obrany zdravia detí’.

Občania USA: Žiadajte, aby Kongres vyšetril prudko rastúcu nadúmrtnosť