synod-francis-810x500.jpg

Pápež vymenoval obhajkyne diakonie na synode, ktorá potvrdila októbrové stretnutia

22
Neutral
V článku sa dočítate:
  • Pápež František menoval do generálneho sekretariátu synody poradcov zasazujúcich sa za diakonky.
  • Blížiace sa termíny vrcholiacej etapy viacročnej synody o synodalite boli oznámené.
  • Pracovný dokument pre zasadnutie synody v októbri 2024 bude napísaný do konca júna.
  • Šesť nových konzultantov, vrátane obhajcov ženského diakonátu, sa pridalo k tímu.

Pápež František vymenoval do generálneho sekretariátu synody poradcov, ktorí sa zasadzujú za diakonky, pričom Svätá stolica potvrdila, že očakávaná ďalšia etapa synody o synodalite sa uskutoční v októbri tohto roku v Ríme. 

Vydaním tlačovej správy zo 17. februára boli oznámené blížiace sa termíny vrcholiacej etapy viacročnej synody o synodalite. Zasadnutia synody sa uskutočnia od 2. do 27. októbra, pričom účastníci sa od 30. septembra zapoja do dvojdňového rekolekčného stretnutia. 

Ako už LifeSite detailed, pracovný dokument, alebo Instrumentum laboris, pre zasadnutie synody v októbri 2024 bude napísaný do konca júna a bude vychádzať z nového kola diecéznych úvah o syntetická správa zo zasadnutia Synody 2023. Kľúčovou témou správy bolo presadzovanie novej úlohy pre ženy – ženský diakonát alebo ženská správa boli najčastejšie vyjadrené preferencie synodálnych aktivistov alebo heterodoxných prelátov.

ČÍTAJ: Synoda o synodalite vedenie odhaľuje ďalšie etapy v príprave kritickej udalosti 2024 

Pápež v sobotu tiež poveril rôzne orgány Rímskej kúrie, aby spolupracovali so synodou a organizovali študijné skupiny na základe súhrnnej správy zo zasadania v roku 2023’. Žiadne podrobnosti o konkrétnych témach, ktoré sa budú študovať, neboli uvedené.

Šesť nových konzultantov pre synodu

Ak takéto denníkové oznámenie o termíne synody’len potvrdzuje to, čo bolo naplánované, mená nových konzultantov generálneho sekretariátu synody sa javia ako mimoriadne zaujímavé. Pápež František 17. februára vymenoval šesť konzultantov, ktorí sa pridali k doterajším desiatim. Na zozname sú:

Noví konzultanti nie sú prekvapivými nominantmi, vzhľadom na ich súčasnú alebo predchádzajúcu angažovanosť v synode o synodalite alebo výskum jej kľúčových tém. Viacerí z nich sú však pozoruhodní svojou obhajobou tém, ktoré znepokojujú katolíkov, vrátane ženského diakonátu a zamerania sa na Druhý vatikánsky koncil ako na udalosť, ktorá musí zmeniť Cirkev.

Maria Clara Lucchetti Bingemer vedie kampane za významnejšie ženské úlohy v Cirkvi, vrátane revízie stálej cirkevnej náuky o&nbsplen mužskom kňazstve, opisuje katolícke učenie jednoducho ako “vysvätenú, tradičnú službu, ktorá existovala doteraz.”

Bingemer je uvedená ako prispievateľka na webovej stránke Katolícke ženy kážu – stránky a skupiny, ktorá tvrdí, že kázanie by malo byť otvorené pre všetkých, nielen pre vysvätených mužov klerikov. Skupina uverejňuje články v štýle ženského kázania alebo homílií, pričom veľký počet z nich napísali obhajkyne ženskej diakonie, a uvádza, že “využíva moderné technológie na to, aby prostredníctvom internetových zdrojov priniesla hlasy rôznych katolíckych žien k ohlasovaniu evanjelia.”

Bingemer’profil na stránke Katolícke ženy kážu

pochválila “otvorenosť” Druhého vatikánskeho koncilu za to, že do popredia vyzdvihol “prínos žien” na rôznych úrovniach Cirkvi a odsúdil “diskrimináciu, ktorou ženy v Cirkvi trpeli a stále trpia.”

ČÍTAJTE: Fr. Murray hovorí Raymondovi Arroyovi ‘ženy diakonky’ by boli ‘vážnym momentom herézy’

Tricia Bruce je široko publikujúca sociologička, skúmajúca najmä národné katolícke názory na potraty a ženy diakonky. Koordinovala správu (uverejnenú v roku 2021) o postojoch katolíkov, ktorí sa sami označujú za katolíkov v USA. v otázke diakonátu žien, ktorá zistila najmä to, že “katolícke ženy sa cítia byť povolané k diakonátu – alebo by si takéto povolanie predstavovali a rozoznávali, ak by im bol diakonát otvorený.” 

Zpráva bola chválili zástancovia ženského diakonátu ako Phylliss Zagano a biskup John Stowe. 

Bruce odkázal čitateľov, ktorí majú záujem zapojiť sa do “širších rozhovorov” o ženskom diakonáte, na webovú stránku Discerning Deacons, ktorá obhajuje formu ženskej diakonskej služby. 

Kým Bruce sa zameriava hlavne na zostavovanie štúdií, ako poznamenal LifeSite’s Calvinom Freiburgerom v máji 2022 pripojila svoje meno k spoločnému článku, ktorý sa pokúšal dokázať, že “[a]potraty zachraňujú životy žien”, pričom opakoval obludné tvrdenie, že “zákaz potratov ich v skutočnosti neznižuje.”

Sestra Birgit Weilerová už pôsobila ako menovaná “expertka” pri zostavovaní 2022 dokumentu pre kontinentálnu etapu synody o synodalite. Weilerová, členka “malého kruhu” diskusií na Synode o amazonskej synode 2019, vyjadrila počas tejto synody nádej, že rehoľníčky by mali mať možnosť hlasovať na synode. Takáto snaha sa naplnila, keď pápež František umožnil laikom zúčastniť sa a hlasovať na zasadnutí synody o synodalite v roku 2023. 

Weilerová tiež vyzvala k väčšiemu počtu žien vo vedení Cirkvi, keď povedala, že “synodálna Cirkev …znamená mať viac žien na vedúcich pozíciách a je tu’široké pole, kde nemusíte byť vysvätené.”

Str. Birgit Weiler na konferencii v roku 2016 o ‘vplyve kolonizácie’.

Monsignor Alphonse Borras je členom Teologickej komisie Generálneho sekretariátu Biskupskej synody a písomne sa zaslúžil o podporu konceptu “synodality” ako kľúčovej sily, o ktorú sa opiera Cirkev modernej doby. 

Privítal diskusiu a otvorenosť (prinajmenšom z heterodoxných kruhov Cirkvi) k tomu, aby mali ženatí kňazi. Borras tiež vo svetle amazonskej synody v roku 2019 uviedol, že “otázka ženského diakonátu musí ešte dozrieť, ale dúfam, že to’nebude trvať príliš dlho.”

Zvyšní dvaja noví konzultori majú ako osobitnú oblasť obhajoby Druhý vatikánsky koncil. Otec Ormond Rush, ďalší “expert”, ktorý vypracoval dokument o kontinentálnej etape 2022 a teologický poradca generálneho sekretariátu synody, je austrálsky kňaz, ktorý sa aj v oficiálnych vatikánskych dokumentoch prezentuje jednoducho ako “Ormond Rush,”. 

ČÍTAJTE: Senior synodálny teológ tvrdí, že Cirkev je teraz v ‘hlbšej fáze’ Druhého vatikánskeho koncilu  

On povedal v októbri členom Synody 2023, že Druhý vatikánsky koncil zostáva “autoritou, ktorá usmerňuje naše úvahy o otázkach, ktorým čelíme dnes.”Rush je známy predovšetkým svojimi početnými spismi, v ktorých propaguje Druhý vatikánsky koncil ako výzvu na “obnovu a reformu Katolíckej cirkvi,” a zasadzuje sa za ďalšiu implementáciu jeho nového štýlu angažovania sa vo svete a medzi katolíkmi.

Fr. Ormond Rush reční na synode o synodalite, 23. októbra 2023.

Nakoniec Gilles Routhier, kanadský akademik a bádateľ o II. vatikánskom koncile, sa stáva šiestym novým nominantom. Routhier označil texty II. vatikánskeho koncilu’za “klasiku kresťanského myslenia” a vyzval, aby pôsobili na tých, ktorí ich čítajú, a na Cirkev.

S takýmito poradcami, ktorí sa pridali k tímu pripravujúcemu synodu o synodalite, sú témy synody kontinuita Druhého vatikánskeho koncilu, ženský diakonát naďalej stúpa do popredia, keďže toto zdĺhavé podujatie sa koncom tohto roka údajne blíži k svojmu záveru.