standard-picture-case-patrick-pullicino-230313-720x390-1-810x500-1-810x500.jpg

Kňaz neurológ podporujúci život bol zbavený obvinenia z pochybenia v prípade starostlivosti o osoby na konci života v Spojenom kráľovstve

20
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Kňaz-lekár očistený od pochybení po sťažnosti, ktorá vyplýva z jeho konania
  • Pullicino očistený od pochybenia zo strany britskej Všeobecnej lekárskej rady
  • GMC uzavrela prípad bez prijatia opatrení, Pullicino tvrdí, že súd nevypočul dôkazy
  • Pro-life kňaz sa cíti diskriminovaný, súdy sa zdali rozptýlené jeho náboženským presvedčením

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom, v ktorej ich vyzývate, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy

Významný pro-life kňaz-lekár vo Veľkej Británii bol očistený svojou profesijnou kolégiou od pochybení po sťažnosti vyplývajúcej z jeho konania v prípade ukončenia života v roku 2020 “RS”.  

Dňa 9. februára 2024 vyšlo najavo, že páter J. S. sa dopustil trestného činu, ktorý bol spáchaný v súvislosti s jeho konaním. Patrick Pullicino, konzultant neurológ, ktorý vykonáva lekársku prax už takmer 50 rokov, bol očistený od pochybenia zo strany britskej Všeobecnej lekárskej rady (GMC).  

Pullicino, ktorý je v Spojenom kráľovstve registrovaný ako lekár od roku 1975 a v registri špecialistov pre neurológiu od roku 2005, bol v roku 2019 vysvätený za kňaza. V decembri 2020 ho rodina poľského katolíka, ktorý je britskej verejnosti známy len ako ‘RS’, požiadala, aby poskytol svoj lekársky posudok týkajúci sa stavu RS’. RS, ktorý ležal v nemocnici v kóme, hrozilo nebezpečenstvo smrti dehydratáciou a vyhladovaním, keďže súdny príkaz povolil lekárom odstrániť mu umelé hydratačné a vyživovacie hadičky (CAHN). Podľa rodín RS’a toto ukončenie život udržiavajúcej liečby porušilo RS’a jeho predtým vyslovené želanie a presvedčenie za život. Manželka RS’s tým nesúhlasila. 

SÚVISIACE: Poľská vláda’zasiahla v prospech svojho občana v ‘vegetatívnom stave’ vo Veľkej Británii, do 7. januára’bude dostávať vodu a výživu  

Pullicino’znalecké posudky o šanciach RS’na zlepšenie sudcovia v prípade zamietli. Celia Kitzingerová, obhajkyňa predbežného plánovania zdravotnej starostlivosti prítomná na pojednávaní, súhlasila so sudcami, že Pullicino konanie nebolo v najlepšom záujme RS. V presvedčení, že neurológ mohol úmyselne nesprávne diagnostikovať RS, aby mu zachránil život, podala Kitzingerová 12. apríla 2021 sťažnosť na GMC. 

Po dlhom vyšetrovaní sa GMC “rozhodla uzavrieť prípad bez prijatia opatrení,”keďže vyšetrovatelia našli presvedčivé dôkazy len pre jedno z Kitzingerovej”obvinení, a to menej závažnú záležitosť nedostatočného vedenia záznamov. 

“Zistili sme, že iba tvrdenie 1 d), že doktor Pullicino si neurobil úplné a presné poznámky o svojom hodnotení pacienta RS, je pravdepodobne schopné dôkazu na požadovanej úrovni,” napísali. 

“Toto izolované zlyhanie pri vedení záznamov však samo o sebe nie je dostatočne závažné na to, aby spĺňalo test reálnych vyhliadok.”  

“Ani sa nepribližuje k úrovni závažnosti, ktorá by vyžadovala formálne varovanie. Išlo o jediné obvinenie z neštandardného vedenia záznamov za neobvyklých okolností spred takmer troch rokov. Neexistuje žiadny náznak podobných obáv ani pred týmito udalosťami, ani po nich. Formálne varovanie sa za týchto okolností nevyžaduje ani nie je primerané,” uzavreli.  

SÚVISIACE: Muža v nemocnici vyhladovali na smrť. ‘Oficiálna’ príčina smrti vás prekvapí  

Páter Pullicino tento týždeň prostredníctvom e-mailu pre LifeSiteNews povedal, že sa zdá, že súd nemal záujem vypočuť si dôkazy, ktoré stáli za prognózou RS.  

“Sudca stále hovoril, že nie som dôveryhodný svedok,” napísal.  

“Čiastočne to bolo preto, že som nemal skúsenosti so súdnym konaním a nebol som poučený o tom, ako odpovedať na otázky. [Bolo to] aj preto, že som mal veľmi málo času na prípravu riadnej správy.” 

“Nepočúvali však’tvrdé vedecké dôkazy, ktoré som im poskytol o jeho prognóze z literatúry a o tom, že má 50 % šancu byť doma samostatný. Zdalo sa, že sa rozhodli, že rozhodnutie o odstránení CANH nezmenia.” 

Pullicino si spomína, že ho zahrnuli návalom otázok a že súdy sa zdali “rozptýlené” tým, že je katolíckym kňazom.  

“Keď sa moje odpovede ukázali ako nedostatočné, sudca povedal, že mi ako svedkovi nebude pripisovať dôveryhodnosť, aby zdiskreditoval moju výpoveď,” napísal. “Zdá sa, že skutočnosť, že som kňaz, ich rozptyľovala od mojej lekárskej kvalifikácie a skúseností a literatúry, ktorú som citoval a ktorá bola vlastne kľúčovou časťou mojej výpovede.” 

“Akoby [si mysleli], že ako kňaz mám v sebe zabudovanú zaujatosť.”  

Celia Kitzingerová, profesorka na dôchodku, ktorá podala sťažnosť, dnes pre LifeSiteNews povedala, že nebola, ako bolo uvedené v Times, motivovaná Pullicinovým’náboženským, pro-life presvedčením. 

“Dôrazne odmietam túto charakteristiku môjho konania,” uviedla Kitzingerová v e-maile.  

Napísal som ‘List o znepokojení’ GMC o správaní doktora Pullicina’na súdnych pojednávaniach RS, pretože ma znepokojilo, že mnohí sudcovia vyslovili také veľmi negatívne poznámky o jeho úlohe lekárskeho svedka pred súdom – najprv na súde pre ochranu a potom na odvolacom súde.” 

Kitzingerová, ktorá vykonávala akademickú prácu v britskom Centre pre výskum kómy a porúch vedomia, sa domnieva, že keď podávala sťažnosť, poznala Pullicinove’referencie, ale znepokojilo ju, že nespĺňal kritériá na “odborného lekára PDOC [trvalých porúch vedomia].” 

“Ja si absolútne nemyslím ne, že zdravotnícky personál, ktorý verí, že život je posvätný od počatia až po prirodzenú smrť, by mal buď zmeniť svoje presvedčenie, alebo opustiť toto povolanie,” povedala pre LifeSiteNews. “To by znamenalo pripraviť lekársku profesiu o mnoho skvelých lekárov a iných zdravotníckych pracovníkov a bolo by to neúnosné ohrozenie ich slobody presvedčenia.” 

Kitzingerová tiež pre LifeSiteNews povedala, že by sťažnosť nepodala bez “silnej a jasnej” súdnej kritiky Pullicina. 

V nesúvisiacom prípade Pullicino dostal v marci 2023 od NHS trustu odmenu “10 000 libier odškodného. Bol prepustený zo svojej pozície katolíckeho kaplána v psychiatrickej nemocnici na čiastočný úväzok’. Pullicino verí, že problém vznikol, keď sa ho jeden z pacientov opýtal na manželstvo osôb rovnakého pohlavia a potom, keď sa mu zrejme nepáčila Pullicinova’zdržanlivá odpoveď, podal sťažnosť. V liste sťažovateľovi úradujúca výkonná riaditeľka spoločnosti South West London and St George’s Mental Health NHS Trust napísala, že zabezpečí, aby Pullicino pochopil, “že politika spoločnosti Trust v oblasti rovnosti a rozmanitosti má prednosť pred náboženským presvedčením.”  

Ohľadne prípadu RS otec Pullicino pre LifeSiteNews povedal, že lekári, ktorí sú veriacimi kresťanmi, nemajú podporu ani zo strany zákona, ani zo strany GMC a že zákon aj lekárske profesijné orgány si myslia, že životy pacientov v “stavoch nízkeho vedomia” nie sú hodné života.  

Vyzerá to tak, že zákon, profesijné organizácie (GMC, RCP [Royal College of Physicians], BMA [British Medical Association] a NHS [National Health Service”] pracujú v tandeme v prípade pacientov so stavmi nízkeho vedomia, pretože všetci sú presvedčení, že ich životy nestojí za to žiť,” napísal.  

“NHS začína tieto prípady riešiť súdnou cestou najmä preto, aby ušetrila peniaze.” 

Pred tým, ako RS utrpel srdcový infarkt, ktorý viedol k jeho kóme, pravidelne navštevoval omšu a svojej rodine dával najavo svoje pro-life, teda proti-eutanázii. Jeho prípad sa stal v Poľsku témou a poľská vláda prisľúbila, že podporí právo poľského občana na život. Poľská klinika špecializujúca sa na poruchy vedomia mu ponúkla liečbu. Keď zlyhali prvotné diplomatické kontakty s Veľkou Britániou, poľská vláda vydala RS diplomatický pas, údajne preto, aby ho vyňala z jurisdikcie britských súdov.  

Napriek prudkej aktivite poľskej vlády však došlo k dlhému meškaniu rokovaní, ktoré sa ukázalo pre RS osudným. Zomrel v utorok 26. januára. 

RELATÍVNE: Anglický kardinál sa prihovára za život Poliaka umierajúceho od hladu a smädu v britskej nemocnici 

Viac informácií o prípade RS nájdete kliknite sem. 

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy