shutterstock_37468618-810x500.jpeg

Dva pro-potratové ústavné dodatky v zákonodarnom zbore New Hampshire

10
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Ústavné dodatky na interrupciu v New Hampshire zlyhali, obyvatelia nebudú hlasovať.
  • Aborty legálne do 24. týždňa, pro-life zákony môžu zlikvidovať 200 000 interrupcií ročne.
  • Pro-aborty bojujú za udržanie potratového priemyslu, vytvárajú útočiská v liberálnych štátoch.
  • Prezident Biden chce kodifikovať "právo" na interrupciu, voľby v roku 2024 rozhodnú.

Dva samostatné pokusy o zmenu a doplnenie ústavy štátu New Hampshire o právo na interrupciu tento mesiac v štátnom zákonodarnom zbore zlyhali a ani o jednom z nich nebudú obyvatelia Granite State hlasovať na jeseň. 

Navrhovaný dodatok by jednoducho deklaroval, že “právo jednotlivca na osobnú reprodukčnú autonómiu’je ústredným prvkom slobody a dôstojnosti určovať si vlastný životný smer”a nesmie byť odopierané ani porušované.”

Jeho neúspech nasledoval po porážke iného navrhovaného dodatku v Snemovni reprezentantov New Hampshire, ktorý bol formulovaný o niečo konkrétnejšie. V ňom sa malo vyhlásiť, že “Každý jednotlivec má základné právo na interrupciu”, ktoré štát “nemôže zakázať, obmedziť, oddialiť alebo trestať toto právo pred 24. týždňom, pokiaľ to nie je odôvodnené naliehavým štátnym záujmom dosiahnutým najmenej obmedzujúcimi prostriedkami.” V 24. týždni by mohla byť interrupcia zakázaná, pokiaľ by “podľa odborného posúdenia ošetrujúceho lekára” nebola považovaná za “nevyhnutnú.”

Kým prvý dodatok bol zamietnutý plnou väčšinou, za druhý hlasovala snemovňa v pomere 193:184, čo nedosiahlo trojpätinovú hranicu, ktorú dodatky potrebujú podľa ústavy New Hampshire.

Aborty sú v súčasnosti v New Hampshire legálne do 24. týždňa, ale potratová lobby argumentovala, že táto prax musí byť izolovaná od možnosti budúcej legislatívy. Demokratická štátna senátorka Becky Whitleyová tvrdila, že bojuje “za malé dievčatá predo mnou, ktoré majú teraz menej práv ako ja, práv, ktoré ma priviedli priamo do tejto snemovne a pomohli mi vybudovať kariéru rodinu a život podľa môjho výberu a mojich snov,” uviedla agentúra Associated Press reported.

Výsledok ušetril zástancov života v New Hampshire toho, aby sa aspoň zatiaľ museli obávať podobných neúspechov, ktoré zažili ich kolegovia v Kalifornii, Kentucky, Michigane, Montane, Vermonte a Ohiood novembra 2022, kde sa aktivistom nepodarilo prijať pro-life dodatky alebo zastaviť pro-potratové dodatky pri hlasovaní. Takéto boje prebiehajú aj v Arkansase, Floride a Maryland.

Štrnásť štátov v súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu interrupcií, pričom dostupné údaje zatiaľ ukazujú, že v súčasnosti platné pro-life zákony by mohli účinne zlikvidovať približne 200 000 interrupcií ročne. 

Keďže takéto reformy umožnil Najvyšší súd USA zvrátením Roe v. Wade v júni 2022, pro-aborty nasadili množstvo taktík na udržanie potratového priemyslu, vrátane jednoduchej medzištátnej distribúcie potratových tabletiek, právnej ochrany a finančnej podpory medzištátneho cestovania za potratmi, výstavby nových potratových zariadení v blízkosti spoločných hraníc štátov, ktoré sú za život a za potraty, a vytvárajú liberálne štáty útočiská pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť alebo porušovať zákony pro-life susedov. 

Medzi ich najúspešnejšie patria štátne ústavné dodatky, ktoré v prípade ich prijatia účinne izolujú potraty na požiadanie od budúcej štátnej legislatívy a môžu byť zrušené len federálnym zákazom potratov, čo podnietilo mnoho konverzií medzi zástancami života o potrebe vyvinúť nové stratégie na ochranu života pri volebných urnách.

Prezident Joe Biden vyzval Kongres, aby kodifikoval “právo” na interrupciu vo federálnom zákone, čím by sa nielen obnovil, ale aj rozšíril Statút Roe tým, že by štáty nemohli prijať prakticky žiadne pro-life zákony. Voľby v roku 2024 rozhodnú o tom, či si demokrati udržia Biely dom a udržia alebo získajú dostatočný počet kresiel v Kongrese, aby sa tak stalo.