P-810x500.png

Jordan Peterson kritizuje pápeža Františka za jeho zameranie na "klimatické zmeny": "Mal by zachraňovať duše

73
Kultúra smrti
V článku sa dočítate:
  • Jordan Peterson kritizuje pápeža Františka za zanedbávanie spásy duší.
  • Peterson tvrdí, že Cirkev stratila vieru od 60. rokov a Druhého vatikánskeho koncilu.
  • Peterson varuje, že snahy o relevanciu zahmlili evanjelium a skutočné povolanie.
  • Peterson tvrdí, že Katolícka cirkev by sa mala zamerať na záchranu duší, nie planéty.

Prominentný kanadský psychológ proti prebudeniu Jordan Peterson kritizoval pápeža Františka za to, že zanedbáva spásu duší a sústreďuje sa na “klimatické zmeny” a kritizoval pokusy o to, aby sa Katolícka cirkev “stala relevantnou” od 60. rokov 20. storočia a Druhého vatikánskeho koncilu.

11. februára sa Peterson pripojilk reportérovi Eternal Word Television Network (EWTN) Colmovi Flynnovi, aby s ním diskutoval o rôznych témach, vrátane jeho manželky Tammy’zázračné uzdravenie z rakoviny, rozsiahlu stratu viery v Katolícku cirkev od 60. rokov 20. storočia a pápeža Františka’ fixácia na “klimatické zmeny.”

“To’nefunguje. Je to’plytké,” povedal a zatĺkol “gitary a hippies”, ktoré sa v Cirkvi rozšírili po ’60. rokoch a Druhom vatikánskom koncile. 

Peterson vysvetlil, že náboženstvo má byť “pozvaním k veľkému dobrodružstvu života.”  

“Čo je to’veľké dobrodružstvo života?"” položil otázku.  

“Zober svoj kríž a nasleduj ma,”odpovedal Peterson a citoval Ježiša z Matúšovho evanjelia.  

“To’je h-ažko pozvanie,”priznal, “ale to’je pozvanie a Cirkev v to stratila vieru.”  

Peterson vysvetlil, že snahy v Katolíckej cirkvi urobiť evanjeliové posolstvo viac “relevantným” zahmlili evanjelium’ako skutočné povolanie.   

“Akonáhle poviete, že musíte byť relevantnejší ako to, čo’robíte, technicky to znamená, že nad to staviate niečo iné,” povedal.   

“No, to’nebude fungovať, nie ak bol pôvodný návrh správny,” upozornil Peterson a dodal: “a pôvodný návrh je zrejme správny.”  

Peterson vysvetlil, že tak ako “Kristus čelil smrti a peklu a zvíťazil nad nimi,” musí každý človek podobne zvíťaziť nad smrťou a peklom vo svojom vlastnom živote. Podľa Petersona Katolícka cirkev v súčasnosti nevyzýva svojich členov, aby sa vydali na ťažkú cestu.   

“Brána do raja je zatarasená cherubínmi, ktorí majú meče, ktoré horia,” povedal. “To znamená, že je’ťažké dostať sa do klubu, človeče.” 

“Všetko, čo nie je’hodné, sa odreže a spáli,” upozornil a dodal, “no samozrejme, že’je to peklo.” 

“Nie je to žiaden cukor a ľudia to aj tak nechcú. Mladí ľudia chcú dobrodružstvo,”povedal Peterson.  

Uviedol, že túžba po dobrodružstve je dôvodom, prečo sa mladí ľudia cítia byť povolaní “zachraňovať planétu” pred “klimatickými zmenami,” o ktorých “pápež František zrejme neustále hovorí, keď by ste mali zachraňovať duše.”  

“Takto”sa zachraňuje planéta, a nie uctievaním Gaie,” uviedol Peterson s odkazom na pohanské pomenovanie pre “Matku Zem.” 

“Ani za svet nechápem, čo má Katolícka cirkev spoločné s ‘klimatickou krízou,'” pokračoval. “Len formulácia je nesprávna, priorita je nesprávna, svet zachraňujete po jednom človeku.”  

“Chýba jej viera vo vlastné poslanie,” dodal.   

Kým jeho manželka Tammy je sa chystá vstúpiťdo Katolíckej cirkvi na túto Veľkú noc, Peterson sa zatiaľ verejne nepripojil k jednému konkrétnemu náboženstvu, ale tvrdí, že je naďalej oddaný hľadaniu pravdy.  

Priznal však, že “je veľa vecí, ktoré má Katolícka cirkev správne,”pre ktoré má “uznanie.”