Greece-e1707481324416-810x500.jpeg

Grécko legalizuje manželstvá osôb rovnakého pohlavia a adopcie detí

13
Kultúra smrti
V článku sa dočítate:
  • Grécko legalizovalo manželstvá a adopcie homosexuálov, odchádzajúc od kresťanských koreňov.
  • Premiér Mitsotakis podporil zákon, ignorujúc potreby detí mať matku a otca.
  • Pravoslávna cirkev ostro odsúdila legislatívu, označujúc ju za zneužitie detí.
  • Protesty a kritika odporcov, ktorí tvrdia, že Grécko je kresťanská krajina a tradície treba dodržiavať.

Grécko sa vo štvrtok stalo prvou ortodoxnou kresťanskou krajinou, ktorá legalizovala manželstvá osôb rovnakého pohlavia a adopcie detí.

Grécky parlament schválil túto prelomovú legislatívu 176 hlasmi za a 76 hlasmi proti, čím naznačil všeobecný odklon krajiny od jej ortodoxných kresťanských koreňov. Dvaja zákonodarcovia sa zdržali hlasovania a 46 ich nebolo prítomných v rokovacej sále.

Zákon bol vypracovaný premiérom Kyriakosom Mitsotakisom, ktorý prisľúbil podporu legálnym manželstvám osôb rovnakého pohlavia “niekoľko dní po začiatku svojho druhého funkčného obdobia.

Mitsotakis, ktorý patrí k umiernenej frakcii strany Nová demokracia’oslavoval prijatie zákona’v príspevku na stránke X ako “míľnik pre ľudské práva, ktorý odráža dnešné’Grécko — progresívnu a demokratickú krajinu, vášnivo oddanú európskym hodnotám.”

Kým Grécko v roku 2015 legalizovalo občianske zväzky osôb rovnakého pohlavia, homosexuálne páry si nemohli adoptovať deti a ako ich zákonní zástupcovia mohli slúžiť len biologickí rodičia detí. Nový zákon v krajine’teraz umožňuje párom rovnakého pohlavia adoptovať si deti a umožňuje im právne postavenie opatrovníkov, ale nesmú “si vytvoriť” dieťa pomocou náhradnej matky.

Aktivista za manželské a detské’práva Doug Mainwaring k novému zákonu poznamenal: “Grécky premiér privítal hlasovanie ako ‘míľnik pre ľudské práva,’ ale faktom je, že grécke právo už uznalo civilné partnerstvá homosexuálnych párov. Opäť vidíme, že v skutočnosti nikdy nešlo o ‘rovnosť práv’; manželstvo ‘rovnakého pohlavia’ bolo vždy o zrušení nemennej definície manželstva, čo viedlo k rozpadu západnej spoločnosti.” 

“Tragické je, že nový zákon kladie požiadavky dospelých na ‘rovnaké práva’ nad základné právo detí mať matku aj otca. Ako hovorí aktivista za práva detí Katy Faust, zakladateľ Them Before Us, hovorí, ‘Deti sú obeťami manželskej rovnosti,’” dodal. Samotnú Faustovú vychovával lesbický pár.

Mainwaringove’myšlienky sú ozvenou myšlienok gréckej pravoslávnej cirkvi, ktorá sa ostro stavia proti tejto legislatíve. V liste adresovanom gréckemu parlamentu pred jeho hlasovaním riadiaci orgán cirkvi, Svätá synoda, uviedol, že legislatíva stavia túžby dospelých homosexuálov nad práva detí tým, že im umožňuje “byť vychovávané pármi rovnakého pohlavia a vyrastať bez otca alebo matky v prostredí mätúcich rodových rolí,” CNN informoval.

“Deti nie sú ani domáce zvieratá, ani doplnky,” uviedla Svätá synoda vo vyhlásení, ktoré pred hlasovaním rozposlala diecézam. “Žiadna spoločenská modernizácia ani politická korektnosť nemôžu oklamať prirodzenú potrebu detí mať otca a matku.”

Pirejský metropolita Serafín, ktorý predtým vyhrážal exkomunikáciou zákonodarcom, ktorí hlasovali za legalizáciu zväzkov osôb rovnakého pohlavia, ďalej označil homosexualitu za “zneužitie tela” a “veľký hriech.”

Grécki pravoslávni kňazi sa v nedeľu pripojili k laikom na proteste proti zákonu pred parlamentom , ktorého sa zúčastnilo viac ako 1 500 ľudí. Mnohí z protestujúcich skandovali “ruky preč od našich detí.

“Bohužiaľ, agenda prebudených dorazila aj do Grécka a táto agenda zahŕňa manželstvá homosexuálov,” povedal pre Associated Press Dimitris Natsios, líder konzervatívnej, náboženskej strany Víťazstvo (“Niki”).

“Grécko je kresťanská ortodoxná krajina a naša tradícia to nedovoľuje. … Poznáme a rešpektujeme jeden typ manželstva: Pravoslávnu kresťanskú svadbu. Naša ústava to tiež nepredpokladá, takže tento návrh zákona je protiústavný a je v rozpore s našou vierou v Krista,” povedal Natsios.

Balkánska krajina sa pripojila k viac ako 30 krajinám na celom svete, vrátane takmer celej západnej Európy, kde sú homosexuálne “manželstvá” legálne.

Nedávny prieskum spoločnosti Metron Analysis uskutočnený v Grécku zistil, že 62 % respondentov je za “manželstvá osôb rovnakého pohlavia,” a 36 % je proti. Avšak iba 30 % respondentov je za adopciu pármi rovnakého pohlavia, pričom 69 % je proti.

Podobne ako mnohí európski kolegovia, Mitsotakis vylúčil možnosť legálneho náhradného materstva, aspoň zatiaľ. 

“Myšlienka žien, ktoré sa zmenia na stroje na výrobu detí na požiadanie … to sa nestane,” on vyhlásil