Shutterstock_100087538-810x500.jpg

Počet potratov v Írsku stúpa na rekordnú úroveň, v roku 2023 ich bude viac ako 10 000

0
Kultúra smrti
V článku sa dočítate:
  • Írsko zaznamenalo stratu viac ako 10 000 detí v dôsledku interrupcií.
  • Legalizácia interrupcií viedla k nárastu počtu potratov od roku 2018.
  • Telemedicína uľahčuje interrupcie, vláda ignoruje alternatívy k potratom.
  • Členka parlamentu hovorí o "epidémii straty" a propagácii potratov ako jediného riešenia.

V roku 2023 zaznamenalo Írsko bezprecedentnú stratu detí v dôsledku interrupcií, pričom v krajine bolo podľa odhadov zabitých rekordných viac ako 10 000 detí.

Výkonný úrad pre zdravotníctvo (HSE) vo štvrtok zverejnil údaje, podľa ktorých lekári všeobecnej medicíny v prvých 11 mesiacoch roku 2023 podali celkovo 9 218 žiadostí o úhradu interrupcií, pričom do nich nie sú zahrnuté interrupcie v nemocniciach.

Pro-Life Campaign of Ireland na X poznamenala, že vzhľadom na obmedzený počet zaúčtovaných potratov je “počet potratov pravdepodobne oveľa vyšší a nepochybne presahuje 10 000.”

Počet interrupcií vykonaných v Írsku sa drasticky zvýšil, odkedy bol smrtiaci zákrok legalizovaný tam na sklonku roka 2018 po referende, v ktorom 66 % Írov hlasovalo za zrušenie dodatku chrániaceho rovnaké právo na život matky a nenarodeného dieťaťa.

Pred legalizáciou interrupcií v Írsku v roku 2018 údajne vycestovalo do Británie 2 879 žien, aby potratili svoje deti, podľa National Catholic Register. V roku 2019 počet írskych žien, ktoré potratili svoje deti, vystrelil na 6 666 a v roku 2020 bolo vykonaných 6 577 potratov napriek výlukám COVID.

V roku 2021 bolo vykonaných 6 700 potratov a odvtedy sa ich počet výrazne zvýšil. Podľa ministra zdravotníctva Stephena Donnellyho bolo v roku 2022 v Írsku vykonaných 8 500 interrupcií, čo je “takmer trojnásobný nárast” oproti číslam z roku 2018, informovala NCR.

Hovorkyňa kampane Pro Life Eilís Mulroy poznamenala, že nový odhad viac ako 10 000 interrupcií v roku 2023 znamená “alarmujúci trend” v Írsku. 

“O proaktívnych krokoch, ktoré môže vláda podniknúť na zníženie počtu potratov, sa musí otvorene diskutovať v národných médiách,” uviedla Mulroyová v reakcii na zverejnenie najnovších štatistík o potratoch.

Mulroy je presvedčený, že “telemedicína má ” veľký vplyv” na tieto čísla, pretože uľahčuje vykonávanie interrupcií.

“Napriek tejto radikálnej zmene v interrupčnej politike nebol ani jeden hlas odovzdaný za alebo proti tomuto radikálnemu odklonu od pôvodného interrupčného zákona, o ktorom vtedajší minister zdravotníctva Simon Harris ubezpečoval verejnosť, že nebude prevádzkovaný prostredníctvom telemedicíny,” povedal Mulroy. 

“Vláda nemôže naďalej schovávať hlavu do piesku a odmietať počúvať hlasy tých, ktorí majú dobre podložené a praktické návrhy, ako znížiť prudko rastúci počet potratov,” dodala.

Carol Nolanová, členka írskeho parlamentu, povedala pre írsku kampaň Za život, že počet potratov v jej krajine znamená “epidémiu straty.”

“Tisíce žien sú zradené nadmernou propagáciou interrupcií ako jedinej možnej reakcie na tehotenstvo za určitých okolností a krutou nedostatočnou propagáciou alternatívnych riešení potvrdzujúcich život,” povedala Nolanová.

“Budem pokračovať v osvetľovaní tejto problematiky, aby ženy a rodiny dostali plnú podporu v podobe poskytovania komplexných služieb, ktoré im zmysluplne pomôžu pri výbere inej cesty, než je potrat.”