Donald-Trump-810x500.jpg

Trump podporuje zákaz 16-týždňových potratov s výnimkami: správa

15
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Trump podporuje zákaz potratov v 16. týždni s výnimkami.
  • Republikáni sa obávajú vyjadriť svoj postoj k potratom.
  • Trump signalizoval podporu potratov minimálne do šiestich týždňov.
  • Pro-life organizácie kritizujú Trumpa za jeho postoj k potratom.

 Denník New York Times dnes uviedol, že bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi “sa páči myšlienka celonárodného zákazu potratov v trvaní 16 týždňov s tromi výnimkami, a to v prípadoch znásilnenia, incestu alebo na záchranu života matky.”

Od zrušenia rozsudku Roe vs. Wade v júni 2022 sú mnohí republikáni opatrní pri vyjadrovaní svojho osobného postoja k obmedzeniu potratov, pretože sa obávajú negatívnych volebných dôsledkov, a Trump nebol výnimkou.

Kým neustále dával najavo, že podporuje určité obmedzenia potratov, signalizoval aj podporu legálneho zabíjania nenarodených detí minimálne do šiestich týždňov a dokonca aj neskôr v prípadoch, keď bolo dieťa počaté pri znásilnení alebo inceste.

The New York Times report, ktorý svoje zdroje opisuje ako “dvaja ľudia s priamymi poznatkami o Mr. Trump’s úvahami,”tiež uvádza, že Trump “v súkromí povedal, že chce počkať, kým sa skončí republikánsky prezidentský primárny súboj, aby verejne diskutoval o svojich názoroch, pretože nechce riskovať, že si znepriatelí sociálnych konzervatívcov skôr, ako si zabezpečí nomináciu.”

Zdroje ďalej opísali, že bývalý prezident uviedol, že sa mu páči “označenie 16 týždňov”, pretože “je to’okrúhle číslo.”

“Viete, čo sa mi páči na 16?" ”Trump sa podľa opisu pýta: “Je to’rovnomerné. Je to’štyri mesiace.”

A podľa týchto anonymných zdrojov je tiež zaryto oddaný legálnosti zachovania legálnosti zabíjania predčasne narodených dievčat a chlapcov, ktorí boli počatí pri znásilnení, inceste alebo ktorí ostenzívne predstavujú ohrozenie života matky.

Zdroje uvádzajú, že keď Trump diskutuje o možných kandidátoch na viceprezidenta, často sa ich pýta, či sú “OK v otázke potratov”, a navrhované perspektívy “okamžite” zavrhne, keď sa dozvie, že nepodporujú “tri výnimky”, pričom sa domnieva, že pre republikánov je to stratová pozícia.

Pre desaťročia, hnutie za život uvádzalo, že nenarodené deti nie sú vinné za okolnosti ich počatia a že úmyselné zabitie nenarodeného dieťaťa je morálne neospravedlniteľné a absolútne nikdy medicínsky nevyhnutné. Lekárske zákroky na riešenie potratov alebo mimomaternicového tehotenstva nie sú potraty.

Karoline Leavittová, Trumpova hovorkyňa, poskytla odpoveď The New York Times, v ktorej sa vyhla akémukoľvek potvrdeniu týchto uvádzaných súkromných poznámok.

“Ako prezident Trump vyhlásil, sadol by si s oboma stranami a rokoval by o dohode, s ktorou budú všetci spokojní, uviedla Leavittová a dodala, že “vymenoval silných ústavných federálnych sudcov a sudcov Najvyššieho súdu, ktorí zrušili rozsudok Roe v. Wade a vrátil rozhodnutie späť štátom, o čo sa iní pokúšali viac ako 50 rokov.” The Times tiež informoval, že odsúdila prezidenta Joea Bidena a demokratov za ich radikálny postoj k podpore potratov do deviateho mesiaca tehotenstva.

V reakcii na túto správu Kristan Hawkinsová, prezidentka organizácie Students for Life, tweetla: “Pre Trumpa je doslova nulovým prínosom hovoriť o obmedzení tehotenstva. Žiadnych voličov podporujúcich potraty nezíska. A tvrdenie, že podporujete 16-týždňový limit, pretože je to ‘rovnomerné číslo’, hoci umožňuje 94 % potratov, odradí pro-liferov.”

Jej tweetové vlákno na platforme “X” ďalej poskytlo Trumpovi politické rady, ako pristupovať k tejto otázke, a povzbudilo ho, aby opäť prisľúbil pro-life nominantov na Najvyšší súd a federálne lavice, aby “podpísal každý zákon, ktorý mu príde na stôl” obmedzujúci potraty, a aby “viedol národnú diskusiu na podporu matiek” a rodín v kríze.”

Hawkinsova’ organizácia tiež vydala vyhlásenie, v ktorom tvrdí: “Ochrana detí v 16. týždni a neskôr NIE JE’dosť dobrá. Potrebujeme ochranu pre nenarodené deti od okamihu počatia!”

Oveľa odlišná bola reakcia Susan B. Anthony Pro-Life America, ktorej prezidentka Marjorie Dannenfelserová povedala, že v apríli minulého roka bolo vyhlásenie Trumpovej kampane’o tom, že potraty by mali byť ponechané štátom, “morálne neospravedlniteľné.” Taktiež prisľúbila, že “sa postaví proti každému prezidentskému kandidátovi, ktorý odmietne prijať minimálne 15-týždňovú národnú normu.” Napriek tomu, len o 18 dní neskôr, Dannenfelser pochválila Trumpa za “úžasné” stretnutie, počas ktorého údajne zopakoval svoju podporu výnimkám a odpor voči extrémizmu demokratov v tejto otázke, bez akéhokoľvek náznaku, že by sa zaviazal k “minimálnej” 15-týždňovej norme.

V reakcii na tento článok dnes prezident SBA Pro-Life America povedal, “Rozhodne súhlasíme s prezidentom Trumpom v otázke ochrany detí pred násilnými potratmi v 16. týždni, keď cítia bolesť … Väčšina Američanov podporuje tento súcitný postoj.”

Shawn Carney, prezident organizácie 40 dní za život, požadoval od tohto zdôvodnenia jednoduchú logiku a skutočnú vedu a pýtal sa: “Čo sa, vedecky povedané, zmení z 15 týždňov, 6 dní na 16 týždňov, čo nás robí hodnými narodenia v Amerike? Kým sa skutočne nebudeme riadiť vedou, budeme’žiť vo svete fantázie s absurdnými zákazmi neskorých potratov, ktoré chytajú čísla zo vzduchu.”

Pápež Pius XII. v roku 1951 v príhovore k talianskym pôrodným asistentkám potvrdil, že keďže “každá ľudská bytosť, dokonca aj dieťa v matkinom’lone, má právo na život priamo od Boha,” ani on, ani Cirkev, ani žiadna “ľudská autorita … nemôže ponúknuť alebo dať platný súdny titul na priame úmyselné odstránenie nevinného ľudského života.”

Svätý Ján Pavol II. toto učenie zopakoval, keď v Evangelium Vitae, “Nič a nikto nemôže žiadnym spôsobom dovoliť zabitie nevinnej ľudskej bytosti, či už ide o plod alebo embryo, dieťa alebo dospelého človeka,” a občianski predstavitelia “majú povinnosť robiť odvážne rozhodnutia na podporu života, najmä prostredníctvom legislatívnych opatrení.” Svätec tvrdil, že tejto zodpovednosti sa nikdy nemôžu zrieknuť, za čo sa budú “zodpovedať Bohu.”

PODĽA:

Trumpova’morálna nekonzistentnosť v otázke potratov môže byť jeho pádom

Úplný zoznam úspechov prezidenta Trumpa’ukazuje, prečo sa ho ľavičiari tak zúfalo snažia ‘odosobniť’

Trump sľubuje ‘demolovať hlbinný štát globalistov’ v primárkovom prejave v New Hampshire

Trump sa vzoprel ‘tajnej spoločnosti’ GOP tým, že zrušil rozsudok Roe v. Wade a vyzval na mier na Ukrajine

Pro-lifers majú rok po zrušení rozsudku Roe v. Wade čo oslavovať