Austin-cathedral-e1707819518948-810x500.jpg

Austinský biskup potvrdil, že Vatikán nariadil diecéze ukončiť latinskú omšu v katedrále

51
Kultúra smrti

V článku sa dočítate:

  • Vatikán zrušil tradičnú latinskú omšu v Austine, čo je nespravodlivý útok na katolíkov.
  • Biskup Vásquez udelil dišpenz pre katedrálu, ale omše budú konané len do 19. marca.
  • Spoločnosť pre latinskú omšu svätého Jozefa je sklamaná a stráca svoju farskú rodinu.
  • Teológ Kwasniewski tvrdí, že Cirkev zradila svoje záväzky a zrušenie je útok na spoločné dobro.

Biskup diecézy Austin v Texase v oficiálnom vyhlásení potvrdil, že Vatikán nariadil pripravované zrušenie tradičnej latinskej omše v diecéznej katedrále v Austine.

V liste farníkom farnosti sv. Mary Cathedral, ktorý získal LifeSiteNews, biskup Joe S. Vásquez poznamenal, že udelil “dišpenz” pre katedrálu, aby pokračovala v omšiach podľa misála z roku 1962, keď bolo vydané motu proprio Traditionis Custodes obmedzujúce latinskú omšu pápeža Františka’. Medzitým “rozlíšil najlepší spôsob, ako implementovať [jeho] usmernenie.”

“Ako to vyžaduje reskript Svätého Otca vydaný vo februári minulého roka, predložil som prípad slávenia podľa misála z roku 1962 v katedrálnej farnosti vatikánskemu dikastériu pre Boží kult, aby som dostal usmernenie a pokyny Svätej stolice,” napísal Vásquez.

“Na základe usmernenia Svätej stolice sa dišpenz pre slávenie podľa misála z roku 1962 v katedrálnej farnosti skončí 19. marca, na sviatok svätého Jozefa,” oznámil biskup.

Vysvetlil, že dal pokyn katedrálnemu duchovenstvu, aby v nedeľu o 7.30 a 15.30 hod. slúžilo sväté omše ad orientema v latinčine. Dodal, že omše budú sprevádzané “krásnou pokladnicou gregoriánskeho chorálu a sakrálnej hudby Cirkvi”

Vatikán”oznámil pokyn na ukončenie tradičnej latinskej omše v Katedrále sv. Márie v katedrále presadzuje Traditionis Custodes, ktorý poukazuje biskupom, aby sa latinské omše v “farských kostoloch nekonali.”

Toto bol nesmierne bolestivý úder,” Spoločnosť pre latinskú omšu svätého Jozefa, zodpovedná za zabezpečenie TLM v Katedrále sv. Márie, uviedlo vo vyhlásení pre LifeSiteNews, pričom poznamenalo, že TLM sa v katedrále koná od roku 2007.

Spoločnosti latinskej omše v katedrále sa podarilo integrovať so širšou katedrálnou farnosťou. Poskytli sme skvelý protipól k ‘odstrčenému trad’ stereotypu. Táto snaha je o to bolestivejšia, že týmto krokom strácame nielen liturgiu, ktorú máme radi, ale aj našu farskú rodinu. Krutosť nebola úmyslom, ale krutosť je dôsledkom,” uviedla Spoločnosť.

Teológ a liturgista Dr. Peter Kwasniewski vo svojom vyhlásení rozhodnutie zatratil a vyhlásil: “Katolícka cirkev nemôže zrušiť svoje najúctyhodnejšie obrady bez toho, aby si neprotirečila, nezradila svoje slávnostné záväzky a nevybavila si Boží hnev.”

Kwasniewski argumentoval, že poslušnosť voči Bohu si vyžaduje, aby katolíci neposlúchali Traditionis Custodes, pretože motu proprio poškodzuje spoločné dobro Cirkvi’.

V prejave na Konferencii o katolíckej identite 2021 poznamenal, že “tradičný liturgický kult Cirkvi, jej lex orandi, (‘zákon modlitby’)” je “základným”“vyjadrením jej lex credendi, (‘zákona viery’), ktorému nemožno odporovať, ani ho zrušiť, ani výrazne prepísať bez toho, aby sme odmietli Duchom Svätým vedenú kontinuitu Katolíckej cirkvi ako celku.”

“Keďže liturgia je skutočne ‘prameňom a vrcholom kresťanského života,’ domovom Božieho zjavenia a hlavným činiteľom našej premeny v Kristovi, vyplýva z toho, že zrušiť, zakázať alebo akokoľvek pôsobiť proti úctyhodnému rímskemu obradu, ktorý bol pokorne prijatý… a štedro chválený storočie za storočím nepretržitého rastu, je najznámejším a najškodlivejším útokom na spoločné dobro, aký je možný alebo predstaviteľný,” argumentoval Kwasniewski.

“Ak toto nie je tým druhom dobra, na ochranu ktorého existuje autorita Cirkvi”možno sa pýtať, aké dobrá by sa na to kvalifikovali?"” pokračoval Kwasniewski.

Kwasniewski dospel k záveru, že v prípade Traditionis Custodes – keď autorita prikazuje niečo, čo je v rozpore s Božím’alebo prirodzeným zákonom – “musíme poslúchať Boha a nie ľudí,” ako je to vyhlásené v Skutkoch apoštolov a a potvrdil pápež Lev XIII.

Indultné latinské omše, ktoré sa budú v Austinskej diecéze naďalej slúžiť, sú o 13:30 hod.Dymphna v katolíckom kostole svätého Martina de Porres v Dripping Springs, 25 míľ od Austinu; omša o 16:00 v Brenhame, 90 míľ od Austinu; a omša o 11:30 vo Waco, 100 míľ od Austinu.