Screen-Shot-2024-02-14-at-4.25.17-PM-810x500.png

Matka sa podelila o krásny život 10-ročného dievčatka s trizómiou 18: "Naše dievčatko jednoducho milujeme

26
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Malá Melody Thenhausová vzdoruje strašeniu o potrate detí s trizómiou 18.
  • Deti s trizómiou 18 majú právo na ochranu pred násilím.
  • Testy na trizómiu 18 sú často nepresné, rodičia by nemali brať život dieťaťa.
  • Deti s trizómiou 18 majú hodnotu a zaslúžia si lásku a súcit.

Napriek mnohým nálepkám, ktoré deťom s diagnózou trizómia 18 dávajú aktivisti za potraty s cieľom vzbudiť strach, aby sa potrat považoval za jediné riešenie, malá Melody Thenhausová vo svojich 10 rokoch vzdorovala šarmom, ktorý si získa každé srdce, ktoré ju stretne. 

Podieľajúc sa na príbehu Melody’jej matka Jennifer vyjadrila ľútosť nad mediálnym šírením strachu, ktoré sprevádzalo nedávnu polemiku okolo Kate Coxovej, ktorá sa snažila o interrupciu a podstúpila ju kvôli prenatálnej diagnóze Trisomy 18 pre svoju nenarodenú dcéru. V nedávnom článku pre Live Action Jennifer napísala, 

“Nezlučiteľné so životom.” “Fatálna anomália plodu.” “Smrteľná chromozomálna chyba.” “Utrápený, krátky a bolestivý život.” Týmito slovnými spojeniami médiá v poslednom čase označujú deti s trizómiou 18 v reakcii na prípad potratu v Texase s Kate Coxovou.  Keď sa pred takmer 11 rokmi narodila naša dcéra Melody s úplnou trizómiou 18, podobné pochmúrne nálepky sa vzťahovali aj na ňu. Krásny život Melody’sa však tomuto rozprávaniu vymyká. 

PREČÍTAJTE SI: ‘Stojí za každú minútu’: Rodičia detí s trizómiou 18 hovoria, že’neľutujú, že si vybrali život  

Potvrdzujúc, že jej dcéra má šarm a sladkosť, ktoré si získajú každého, kto sa s ňou stretne, Thenhausová pokračovala: “Svojím sladkým a očarujúcim správaním vyťahuje z ostatných to najlepšie. To je jav, ktorého som svedkom každý deň. Ľudia, ktorí ju stretnú, sú ňou očarení. Nikdy nerobí neplechu. Nikdy nikomu neublíži. Nikdy sa nedožaduje svojho. Usmieva sa, smeje, číta knihy, miluje hudbu, pláva, jazdí na svojom ružovom mercedese a má celkom šťastný život. Má síce slabé miesta, keď je chorá, ale ani vtedy sa nesťažuje. Netvrdím, že to bola ľahká cesta, ale na tejto ceste bola radosť a my naše dievčatko jednoducho milujeme!" ” 

Pripomínajúc základný zločin zabitia dieťaťa len kvôli diagnóze postihnutia, Thenhuas zdôraznil, že “každá ľudská bytosť si zaslúži právo na ochranu pred násilím.” 

Nemali by sme diskriminovať ľudské bytosti, ktoré majú zdravotné postihnutie, aj keď niekto nemá kvalitu života Melody’. Deti s chromozómom navyše nie sú o nič menej ľuďmi ako ktorékoľvek iné dieťa. Príliš často sú deti s trizómiou 18 zabíjané potratmi, pretože nie sú považované za rovnako hodnotné ľudské bytosti.

Mal by sa nenarodenému dieťaťu s trizómiou 18 skrátiť život, pretože by nemuselo žiť veľmi dlho? Povedzme, že žena nemohla zistiť, že jej dieťa má trizómiu 18, kým sa nenarodilo. Ak by vedela, že existuje šanca, že jej dieťa nebude žiť veľmi dlho, bolo by teraz oprávnené najať niekoho, kto by ho zabil? Ak sa zhodneme na tom, že osobu s trizómiou 18 nemôžete zabiť po narodení kvôli očakávanej dĺžke života, prečo ju potom môžeme zabiť v maternici?

Aj keď je tu dieťa s trizómiou 18 len na krátky čas, môžeme sa rozhodnúť uctiť si ho bezpodmienečnou láskou, prijatím a súcitom bez ohľadu na jeho zraniteľnosť. Môžeme mať príležitosť držať ju, maznať sa s ňou a bozkávať ju, kým je tu, rovnako ako by sme to robili s akýmkoľvek iným dieťaťom. Môžeme sa rozhodnúť, že sa k nej budeme správať dôstojne.

Môžeme si vybrať, že si budeme tieto krásne deti vážiť!

PREČÍTAJTE SI: Maličké dievčatko zachránil prvý babybox Safe Haven v Missouri’niekoľko hodín po narodení

V Q&A pre rodičov, na ktorých je vyvíjaný nátlak, aby potratili svoje nenarodené dieťa kvôli diagnóze Trisomy 18, Thenhaus kritizoval tvrdenie, že prenatálny skríning je vôbec presný. Napísala, 

Ako informovali v Live Action News, “Z krvi odobratej matke laboratóriá preskúmajú DNA a hľadajú fragmenty chromozómov. Ak ich je viac, ako sa zvyčajne očakáva, laboratórium pomocou percentuálneho podielu odhadne, či dieťa má alebo nemá ochorenie, ako je napríklad Downov syndróm. Je to však len odhad, nie diagnóza. 

Thenhaus potom rozprával príbeh páru, ktorého dieťa bolo úplne nesprávne diagnostikované, čo je pri prenatálnom skríningu príliš nezvyčajná chyba. 

Náš priateľ sa v práci rozprával s mužom, ktorému povedali, že dieťa v lone jeho manželky má trizómiu 18. Pár plánoval potrat. Náš priateľ informoval tohto muža, že tieto testy sú často nepresné. Ďalej ho povzbudil, že aj keď je test presný, ide o cenný život. Ukázal mu Melody’webovú stránku. Pár sa nakoniec rozhodol pre život svojho dieťaťa a dieťa sa narodilo bez trizómie 18! Chybný výsledok tohto testu nie je ojedinelý prípad. Stáva sa to až príliš často. 

Je tragédiou, že nespočetné množstvo rodičov je nútené vziať život svojmu dieťaťu na základe nepresného skríningového testu.  

Ak je test presný a vaše dieťa má trizómiu 18, vaše dieťa je vzácny a cenný život. Žiadame vás, aby ste prešli jedinečnou a náročnou cestou. Teraz máte možnosť rozhodnúť sa kráčať po tejto ceste s láskou a súcitom pre svoje dieťatko. Môžete sa rozhodnúť, že svoje dieťa donosíte do termínu a budete ho milovať tak dlho, ako ho budete mať. 

Ak sa vaše bábätko dožije termínu, mohli by ste mať možnosť stretnúť sa s ním tvárou v tvár, pritúliť sa k nemu, pobozkať ho a utešiť ho. Neexistujú žiadne záruky, ale niektoré deti s trizómiou 18 žijú aj po narodení. Naše dievčatko má takmer 8 rokov a jej zdravotný stav je vynikajúci. Niektoré deti s trizómiou 18 nežijú viac ako niekoľko minút. Tak či onak, máte možnosť milovať svoje dieťa tak dlho, ako ho máte, aj keď je to krátko. 

PREHLIADNITE SI: Otvorený odkaz Kate Coxovej od otca, ktorý prišiel o dieťa s trizómiou 18  

Na ďalšiu námietku, že mať dieťa s trizómiou 18 negatívne ovplyvní jeho súrodencov a preto by sa dieťa malo potratiť, Thenhausová kontrovala správou o nedávnej štúdii od Tel Aviv University, ktorá uvádza, “Celkovo výskum naznačuje, že deti, ktorých súrodenci majú [mentálne postihnutie], zažívajú osobnostný rast a získavajú emocionálnu silu, čo sa odráža v charakterových vlastnostiach, ako je vytrvalosť, motivácia, zmysel pre zodpovednosť, zrelosť a rozvinuté sociálne zručnosti.”  

V tejto štúdii sa tiež uvádza, že “deti so súrodencami s mentálnym postihnutím dosahovali vyššie skóre v oblasti empatie, učenia a blízkosti a nižšie skóre v oblasti konfliktov a súperenia ako deti s typicky sa vyvíjajúcimi súrodencami.” 

Thenhausová povedala, že “môže úprimne potvrdiť, že všetko, čo sa v tejto štúdii píše, sa odohralo aj v našej rodine. Melody bola sprievodcom, vďaka ktorému naše deti rástli v láske, súcite a hĺbke. Smútili, keď sa zdalo, že to Melody nezvládne. Priniesli významné obete. Milovali svoju malú sestru, slúžili jej a starali sa o ňu tým najčestnejším spôsobom.” 

Pokračovala: “Charakter, ktorý si vytvorili, nie je nič, čo by sme mohli u našich detí vyrobiť. Túto prácu vykonal Boh a rozhodol sa pracovať prostredníctvom malej Melody, aby priniesol toto ovocie v ich životoch. Sme tím a naša vzájomná láska je hlboká. Naša rodina si bola blízka už pred narodením Melody, ale teraz je to o to viac. Život s Melody nebol ľahký. Berte do úvahy, že keď ide o naše deti, ľahkosť nie je cieľom, cieľom je láska."” 

Od týchto malých detí sa môžeme veľa naučiť. Jednou z mnohých vecí je, že ich hodnota sa nemeria ich užitočnosťou, úspechmi alebo prínosom. Ich hodnota spočíva v tom, kým ich Stvoriteľ stvoril, aby boli. Je krásne, keď si ich vážime a bezpodmienečne milujeme (aj keď žijú len pár minút). 

Melody nemala prežiť cestu autom z nemocnice domov 20 dní po svojom narodení. A predsa je tu a má desať rokov! Sme vďační Pánovi, ktorý je autorom a udržiavateľom života. Sme vďační za milosť Pána, ktorá nás sprevádza vzostupmi a pádmi jej života. Ďakujeme mu za jeho múdrosť a vedenie na každom kroku. Vážime si, že nám dal dar mnohých ľudí, ktorí si vážia Melody’ný život a stoja pri nás, modlia sa za nás, povzbudzujú nás a prispievajú k Melody’nému zdraviu a pohode. 

RELATED 

Jill Bidenová pozýva ženu, ktorá potratila dieťa s trizómiou 18, na budúci mesiac’State of the Union