pro-life_signs-e1702982020225-810x500.jpg

Arkansaskí zástancovia života sa mobilizujú, aby porazili radikálny pro-potratový ústavný dodatok

8
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Pro-life aktivisti v Arkansase bojujú proti navrhovanému dodatku k ústave, ktorý by kodifikoval právo na potrat.
  • Dodatok by umožnil potraty až do 18. týždňa a zrušil by existujúce zákony na ochranu nenarodených detí.
  • Nový dodatok by tiež umožnil zakázať plánované potraty po 19. týždni.
  • Pro-life organizácie v Arkansase sa snažia získať podpisy na odmietnutie tohto opatrenia.

Pro-life aktivisti v Arkansase sa pripravujú na pokus o zmarenie navrhovaného dodatku k štátnej ústave, ktorý by kodifikoval právo na potrat, čo je posledný zo série bojov v celej krajine, v ktorých potratová lobby zaznamenala alarmujúce víťazstvo.

Potrat je v Arkansase v súčasnosti nezákonný z akéhokoľvek dôvodu okrem záchrany života matky pred fyzickým nebezpečenstvom. Podľa Arkansaského potratového dodatku z roku 2024 by však štát nemohol “zakázať, penalizovať, oddialiť alebo obmedziť služby interrupcie do 18 týždňov od oplodnenia” (4 a pol mesiaca) pri plánovaných potratoch alebo kedykoľvek v minulosti v prípadoch znásilnenia, incestu, fatálnej anomálie plodu alebo keď “je to potrebné na ochranu života tehotnej ženy’alebo na ochranu tehotnej ženy pred telesnou poruchou, telesnou chorobou alebo telesným zranením” podľa “lekárskeho posudku’v dobrej viere.Akýkoľvek štátny zákon, ktorý by bol v rozpore s týmto, by bol výslovne vyhlásený za neplatný.”

Súčasný dodatok 68 k ústave štátu Arkansas, ktorý vyhlasuje, že “politikou štátu Arkansas je chrániť život každého nenarodeného dieťaťa od počatia až po narodenie v rozsahu, ktorý umožňuje federálna ústava,” by bol tiež upravený tak, že by sa na jeho koniec doplnilo “a ústava štátu Arkansas”, čím by sa posilnili nové obmedzenia ochrany života. 

Najmä preto, že nový dodatok by teoreticky umožňoval zakázať plánované potraty po 19. týždni (pokiaľ by súdy neskôr nepožadovali, aby boli zdravotné výnimky konštruovať tak široko, že by takéto zákazy stratili zmysel), Planned Parenthood Great Plains nepodporuje.

“V prípade prijatia navrhovaného opatrenia by mohli všetky súčasné zákony na ochranu nenarodených detí, ochranu rodičovských práv a ochranu tehotnej matky stratiť platnosť,” upozorňuje Arkansaské právo na život (ARtL). “To znamená, že by mohli zaniknúť arkansaské zákony vyžadujúce súhlas rodičov pred potratom neplnoletých”detí. Mohli by sa tiež zrušiť zákony, ktoré chránia nenarodené deti pred potratom rozštvrtením, mohol by sa zrušiť náš zákon o informovanom súhlase a ultrazvuku, zákon o licenciách pre kliniky alebo zákon o privilégiách na prijatie a určite aj zákon, ktorý chráni nenarodené dieťa až do narodenia. Ak sa toto volebné opatrenie prijme, mohlo by znemožniť a znemožniť prijatie akejkoľvek zdravej ochrany nenarodeného dieťaťa alebo jeho matky v budúcnosti.”

Republikánsky generálny prokurátor Tim Griffin certifikoval 23. januára konečný návrh novely po tom, čo odmietol dve predchádzajúce verzie pre nejednoznačné a potenciálne zavádzajúce formulácie. Po odstránení tejto prekážky musia zástancovia novely ďalej do 5. júla zozbierať podpisy 90 704 registrovaných voličov, aby sa novela mohla objaviť v novembrovom hlasovaní.

Rada pre rodinu v Arkansase informovala že viaceré štátne pro-life organizácie začali kampane na porazenie novely. Len minulý týždeň oznámili dve nové skupiny štátnych pro-life lídrov svoje vytvorenie, aby sa zasadili proti tomuto opatreniu: Arkansans for Common Sense a NWA (Northwest Arkansas) Coalition for Life.

Arkansas Right to Life medzitým začalasvoju kampaň Decline to Sign, prostredníctvom ktorej “platení agitátori vyjdú do ulíc Arkansasu” aby “požiadali všetkých obyvateľov Arkansasu, ktorí nie sú ochotní podpísať rozsudok smrti nad nevinnými nenarodenými deťmi, aby POLITICKY” odmietli tlačiarom dodatku’potrebné podpisy.

ARtL ponúka zdarma vytlačiteľný dvojstranový materiál, ktorý môžu zástancovia života distribuovať svojim spoluobčanom v Arkansase a v ktorom sú stručne uvedené kľúčové fakty a body o tejto problematike. “Arkansaské právo na život nemôže prekonať túto výzvu bez vašej podpory,” uvádza skupina. “Vieme, že budeme prekonaní. Ale na našej strane je pravda a Boh.”

Boj rozhodne o tom, či sa arkansaskí zástancovia života poučili z neúspechu zástancov života pri prijímaní pro-life dodatkov alebo pri porážke pro-potratových dodatkov v Kalifornii, Kentucky, Michigane, Montane, Vermonte a Ohiood novembra 2022, keď všeobecne očakávaná “červená vlna” nepriniesla republikánom výrazné zisky, ktoré očakávali v priebežných kongresových voľbách. Keďže tieto výsledky nasledovali po tom, ako Najvyšší súd USA’v júni 2022 zrušil rozsudok vo veci Roe v. Wade, mnohí umiernení a establišmentári v GOP obviňovali pro-liferov z’problémov strany, hoci dôkazy ukazujú, že potraty boli nanajvýš okrajovým prínosom pre volebnú účasť demokratov, ktorú by bolo možné prekonať, keby republikánov netrápila litánia nesúvisiacich faktorov.  

Akkoľvek sa pro-life kandidáti nemusia báť zaujať jasné pro-life postoje, nemožno poprieť sústavný úspech potratovej lobby’v špecifickej otázke štátnych ústavných dodatkov, ktoré účinne izolujú potraty na požiadanie od budúcej štátnej legislatívy a môžu byť prekonané len federálnym zákazom potratov, čo podnietilo mnoho rozhovorov medzi zástancami života o potrebe vypracovať nové stratégie na ochranu života pri volebných urnách.

Ako priznáva ARtL, kampane za prijatie dodatkov k zákonu o potratoch majú zvyčajne výhodu v získavaní finančných prostriedkov oproti zástancom života. Čo je však podstatnejšie, referendá o potratoch predstavujú jedinečné výzvy, ktoré sa v iných politických a politických bojoch nevyskytujú. Voľby sa týkajú dvoch kandidátov s množstvom silných a slabých stránok a postojov k celému spektru otázok, zatiaľ čo navrhované dodatky sa zameriavajú len na jednu, bez dôsledkov na pracovné prostredie, školy alebo verejnú bezpečnosť (napríklad). 

Ak navyše zákonodarné orgány prijmú pro-life zákony cez pro-potratové námietky, voliči žijú podľa týchto zákonov a do ďalších volieb sa na vlastné oči presvedčili, že varovania potratovej lobby’o ich škodlivosti sa nenaplnili. Pri navrhovaných zmenách a doplneniach však potratoví aktivisti veľmi úspešne strašili voličov nepravdivými tvrdeniami, že by napríklad nútili lekárov, aby nechali tehotné ženy v naliehavých prípadoch zomrieť. 

Arkansas je jedným z 14 štátov, ktoré v súčasnosti zakazujú všetky alebo väčšinu interrupcií, pričom dostupné údaje zatiaľ ukazujú, že v súčasnosti platné pro-life zákony by mohli účinne zlikvidovať približne 200 000 potratov ročne.

Dalšie taktiky, ktoré potratová lobby nasadila na udržanie potratového priemyslu, zahŕňajú jednoduchá medzištátna distribúcia potratových tabletiek, právna ochrana a finančná podpora medzištátne cestovanie za potratmi, výstavba nových potratových zariadení v blízkosti spoločných hraníc štátov podporujúcich život a potraty a z liberálnych štátov robí útočiská pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť alebo porušovať zákony pro-life susedov. 

Prezident Joe Biden má vyzval Kongres, aby kodifikoval “právo” na interrupciu vo federálnom zákone, čím by sa nielen obnovil, ale aj rozšíril Statút Roe tým, že by sa znemožnilo štátom prijať prakticky akékoľvek pro-life zákony. Voľby v roku 2024 rozhodnú o tom, či si demokrati udržia Biely dom a udržia alebo získajú dostatočný počet kresiel v Kongrese, aby sa tak stalo.