shutterstock_787955047-810x500.jpg

Kanadská pro-potratová sieť Anti-Hate Network stiahla nepravdivú správu o kampani Life Coalition

8
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Pro-potratová organizácia klame o prieskume, ktorý podporuje súhlas rodičov s potratom u neplnoletých.
  • Organizácia tvrdí, že za prieskumom stojí skupina, ktorá s ním nemá nič spoločné.
  • Canadian Anti-Hate Network vydala opravu, ale šíri dezinformácie o potratoch v Alberte.
  • Prieskum ukázal, že väčšina Alberťanov podporuje súhlas rodičov s potratom u neplnoletých.

Pošlite dnes Daniele Smithovej poďakovanie za nedávnu prorodinnú politiku

Pro-potratová organizácia Canadian Anti-Hate Network (CAHN) vydala odvolanie po tom, čo nepravdivo tvrdila, že za nedávnym prieskumom, podľa ktorého väčšina Alberťanov podporuje súhlas rodičov s vykonaním potratu u neplnoletých osôb, stojí organizácia Campaign Life Coalition (CLC).

Minulý týždeň CAHN uverejnila článok, v ktorom tvrdila, že “protipotratové skupiny Campaign Life Coalition a RightNow” stoja za výsledkami prieskumu verejnej mienky, ktoré zverejnila organizácia National Public Research Canada (NPRC) a v ktorých sa ľudí pýtala na ich názor, či by sa mal vyžadovať súhlas alebo oznámenie rodiča pri interrupcii neplnoletých osôb.

Po istých nejasnostiach, kto je NPRC, alebo či vôbec ide o skutočnú prieskumnú spoločnosť, LifeSiteNews, ako aj iné médiá neskôr zistili, že firma je prepojená s firmou Blue Direct. Riaditeľom Blue Direct je Richard Dur, ktorý je zároveň dobrovoľným výkonným riaditeľom Prolife Alberta.

CLC nemá žiadne spojenie s Prolife Alberta, napriek tomu propotratová CAHN v správe, ktorú uverejnila 6. februára, nepravdivo tvrdila, že by mohla byť.

V dôsledku toho minulý týždeň riaditeľ CLC’pre komunikáciu Pete Baklinski vydal vyhlásenie, v ktorom vystríha CAHN za tvrdenie, že za prieskumom stojí CLC. 

“Ako som už sieti [CAHN] povedal, CLC si tento prieskum neobjednala a nijako sa nepodieľala na jeho tvorbe. Dozvedeli sme sa o ňom až po tom, čo CTV 5. februára zverejnila príbeh o prieskume (archívna verzia): https://archive.ph/itUv7,” písal Baklinski na X (predtým Twitter) minulý utorok.

“CLC v ten istý deň na našej webovej stránke vydala tlačovú správu, v ktorej anketu chválila. Tlačová správa obsahovala odkaz na PDF súbor prieskumu, ktorý sme v ten istý deň dostali v e-maile, ktorý pochádzal od prieskumnej spoločnosti National Public Research Canada.”

LifeSiteNews sa dozvedel, že po hádke na X (predtým Twitter) koncom minulého utorka sa výkonný riaditeľ CAHN’Evan Balgord Baklinskému osobne ospravedlnil a prisľúbil, že príde k odvolaniu článku zo 6. februára.

CAHN potom vydala opravu, ktorá znela: “Predchádzajúca verzia tohto príbehu naznačovala, že Campaign Life Coalition zverejnila správu založenú na prieskume rodičovskej pravice’1. februára alebo približne 1. februára, teda skôr, ako bola zverejnená. Urobili sme prieskum, ale nakoniec sme si nesprávne vysvetlili, ako Google priraďuje dátumy k výsledkom vyhľadávania, a na základe toho sme urobili chybu.”

“Aby bolo jasné, nemáme žiadne dôkazy, ktoré by naznačovali, že Campaign Life Coalition o prieskume vopred vedela. Táto chyba sa na internete objavila na menej ako tri hodiny. Veľmi nám záleží na novinárskej etike, a preto to riešime rýchlo, komplexne a transparentne. Úprimne sa ospravedlňujeme za túto chybu."”

Baklinski v mene CLC vyzval CAHN, aby “opravila svoj článok a lepšie preskúmala pôvod tohto prieskumu, ako to nedávno urobila CTV.”

Baklinski uviedol, že článok CAHN “úmyselne šíri dezinformácie o nedávnom prieskume verejnej mienky o potratoch v Alberte.”

“Sieť bizarne naznačuje, že CLC nejakým spôsobom stojí za týmto prieskumom na základe pochybných informácií z vyrovnávacej pamäte Google,” povedal.

Na X minulý týždeň Baklinski povedal, že “na faktoch záleží”, keď ide o spravodajstvo, po tom, čo zdieľal správu o odvolaní CAHN”.

“WOAH! Kanadská sieť proti nenávisti práve vydala VEĽKÚ opravu a ospravedlnenie za nesprávne fakty v správe o tom, že @CampaignLife sa podieľala na prieskume o potratoch v Alberte, hoci CLC s tým nemala nič spoločné,” písal Baklinski.

“Organizácia má veľkú sekeru proti hnutiu za život a jej zaujatosť ju zaslepila voči faktom. Na faktoch záleží!"”

V pondelňajšom vyhlásení pre médiá CLC pochválila správu o prieskume NPRC, pričom jej národný prezident Jeff Gunnarson o nej povedal: “Hoci je’len zdravým rozumom, že rodičia sú zapojení do každého závažného lekárskeho rozhodnutia svojho dieťaťa, žiadny rodič, ktorý vie, čo je potrat a ako poškodzuje jeho dcéru a ničí život jeho vnúčaťa, by nesúhlasil s takým zlom.”

“Zákon o súhlase by rodičom umožnil uvedomiť si situáciu, aby mohli konať s láskou a ochrániť svoje dieťa aj vnúča,” dodal.

Odborník si stojí za výsledkami prieskumu

Posledný utorok LifeSiteNews informoval, žeNPRC zverejnila výsledky svojho prieskumu, z ktorého vyplýva, že väčšina respondentov je za súhlas rodičov s interrupciou u neplnoletých, len kvôli správe v mainstreamových médiách o záhadných “robocalls” súvisiacich s prieskumom.

Podľa NPRC, registrovaného názvu, pod ktorým bol vykonaný prieskum medzi viac ako “6 000 obyvateľmi Alberty o rodičovských právach v Alberte pre neplnoleté osoby žiadajúce o interrupciu”, stojí za výsledkami “tohto prieskumu.”

Minulý pondelok LifeSiteNews informoval, žez prieskumu, ktorý zverejnila NPRC, vyplynulo, že 62 percent Alberťanov vyjadrilo “určitú formu rodičovského súhlasu a/alebo oznámenia pre neplnoleté osoby žiadajúce o interrupciu.”

Skupiny pro-potratových aktivistov však vyvolali kontroverziu v súvislosti s prieskumnou spoločnosťou NPRC, keďže internetové vyhľadávanie neodhaľuje nič o NPRC ako o prieskumnej firme. K spoločnosti je však pripojené telefónne číslo.

V prehlásení zaslanom LifeSiteNews zástupca spoločnosti NPRC uviedol, že spoločnosť si stojí za svojimi výsledkami prieskumu.

“Každý, kto spochybňuje pravdivosť výsledkov, môže dať svoje peniaze tam, kde sú jeho ústa, a presvedčiť sa sám: väčšina Alberťanov uznáva, že rodičovské práva by mali zahŕňať súhlas a/alebo oznámenie, keď ich maloleté dieťa chce podstúpiť nezvratný chirurgický zákrok potratu,” uviedol zástupca NPRC.

LifeSiteNews kontaktoval spoločnosť Blue Direct, aby potvrdil, že NPRC je jednou z jej prevádzkových firiem, a koncom minulého utorka mu bola e-mailom zaslaná odpoveď.

“Áno. NPRC je jedným z viacerých prevádzkových názvov patriacich spoločnosti Blue Direct,” napísal LifeSiteNews hovorca spoločnosti Blue Direct.

“Jediným dôvodom, prečo sme v tomto prípade poskytli výsledky médiám, bol značný záujem vyvolaný na sociálnych sieťach a po reportáži spravodajskej televízie CTV,” uviedol zástupca.

“Za normálnych okolností prieskumy na verejné šírenie nevykonávame. Zozbierané údaje zvyčajne používame na súkromné poradenstvo vládam, podnikom a neziskovým organizáciám.”

Pošlite Daniele Smithovej poďakovanie za dnešné prorodinné politiky