Safe-Haven-Baby-Box-e1707908095227-810x500.jpg

Dievčatko zachránené prvým bezpečným baby boxom v Missouri niekoľko hodín po narodení

24
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Prvá schránka Safe Haven Baby Box v Missouri zachránila dieťa a podkopáva argumenty za potraty.
  • Matky môžu bezpečne a anonymne odovzdať dieťa na bezpečné miesto.
  • Schránky sú vybavené vykurovaním, chladením a tichým alarmom pre rýchlu starostlivosť.
  • Pro-life zákony v štátoch môžu zlikvidovať až 200 000 interrupcií ročne.

Missouri nedávno zažilo prvé zachránené dieťa vďaka inštalácii prvej schránky Safe Haven Baby Box, kde bolo na hasičskej stanici bezpečne odovzdané dievčatko, ktorému bola rýchlo poskytnutá starostlivosť.

Schránky Safe Haven Baby Box sú určené pre matky, ktoré môžu bezpečne a anonymne odovzdať dieťa na bezpečné miesto, kde bude prevzaté do starostlivosti a umiestnené do ochotnej rodiny. Sú vybavené vykurovaním, chladením a tichým alarmom, aby sa zabezpečila rýchla starostlivosť o dieťa po jeho umiestnení. Po odovzdaní dieťaťa sa schránka zvonku uzamkne, aby ho okoloidúci nemohli vziať alebo mu ublížiť.

Presné podrobnosti sa síce líšia v závislosti od lokality, ale každý štát má zákon o bezpečnom útočisku, podľa ktorého matky, ktoré sa rozhodli, že nechcú alebo nemôžu vychovávať svoje deti, ich môžu bez obáv z právneho postihu a bez otázok zanechať na určitých miestach, kde pracujú vyškolení odborníci, ako sú hasičské stanice, nemocnice alebo policajné stanice.

Live Action informuje, že v požiarnom okrsku Mehlville, kde bol v auguste minulého roka nainštalovaný prvý a zatiaľ jediný Baby Box v štáte Missouri’bolo nedávno odovzdané dievčatko, ktorého vek sa odhaduje na niekoľko hodín. Čoskoro ju previezli do neďalekej nemocnice a vyhodnotili, že je zdravá.

“Tej matke by som chcel povedať, že sme to dieťa milovali a starali sa oň od chvíle, keď sme ho uvideli, a od chvíle, keď sme otvorili tie dvere,” povedal veliteľ hasičského & ochranného okrsku Mehlville Brian Hendricks, ktorý dodal, že sa plánuje zriadiť druhý box na inom mieste v meste a je záujem zriadiť ďalšie v iných častiach štátu Show-Me.

“Vedeli sme, akú hodnotu majú tieto boxy v Missouri, a sme vďační, že tu boli pre túto matku, keď ich potrebovala,” povedal republikánsky štátny poslanec Jim Murphy, ktorý bol iniciátorom legislatívy zabezpečujúcej boxy, ktorá bola podpísaná v roku 2021. “Odvážne rozhodnutie matky’využiť baby box bezpečného útočiska je dôkazom vplyvu týchto život zachraňujúcich iniciatív.”

Možnosť záchranných schránok podkopáva niektoré z najčastejšie uvádzaných zdôvodnení potratu: náročnosť, náklady a vplyv výchovy dieťaťa na kariéru či vzdelanie. Spolu s adopčnými službami a prácou krízových tehotenských centier zostávajú pre úsilie za život rovnako dôležité ako kedykoľvek predtým, keď môžu byť interrupcie priamo zakázané. 

Štrnásť štátov v súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu interrupcií, pričom dostupné údaje zatiaľ ukazujú, že pro-life zákony jednotlivých štátov by mohli účinne zlikvidovať približne 200 000 interrupcií ročne. Medzi štáty, ktoré zakazujú väčšinu interrupcií, patrí Missouri, kde je interrupcia nezákonná, pokiaľ by si ju “nevyžadoval” zdravotný stav, aby sa zabránilo smrti matky”alebo “podstatnému a nezvratnému fyzickému poškodeniu hlavnej telesnej funkcie,” na základe“odôvodneného lekárskeho posudku.”

Viac informácií o detských schránkach Safe Haven, vrátane ich presných umiestnení po celej Amerike, nájdete na internetovej stránke organizácie’s. Viac informácií o zákonoch o bezpečných útočiskách, zdrojoch a ďalších typoch miest bezpečných útočísk nájdete na webovej stránke Národnej aliancie bezpečných útočísk.