rafah14feb24-810x500.jpg

Medzinárodné napätie sa zvyšuje, keď Izrael pri útokoch v meste Rafah na juhu Gazy zabil desiatky civilistov

18
Kultúra smrti
V článku sa dočítate:
  • Izraelské bombardovanie Gazy zabilo najmenej 78 civilistov, vrátane detí.
  • Humanitárna pomoc je na pokraji kolapsu, Izrael bráni zásobám potravín.
  • Egypt vyslal tanky na hranice, varuje pred vážnymi dôsledkami izraelského útoku.
  • Izraelčania podporujú útoky na Gazu a propagujú genocídu na sociálnych médiách.

Pomôžte kresťanom prežiť v Gaze: Pri intenzívnom izraelskom bombardovaní pravdepodobne najhustejšie obývaného mesta na svete, Rafahu na južnej hranici pásma Gazy, zahynulo cez víkend najmenej 78 civilistov. Tieto masakry by mohli predstavovať prvé obete izraelskej plánovanej pozemnej ofenzívy, ktorá bola signalizovaná koncom minulého týždňa, pričom tento plán sa stretol so značnými medzinárodnými varovaniami a protestmi.

Rafáh, v ktorom pred vojnou žilo 275 000 obyvateľov, sa stal poslednou možnosťou pre približne 1,5 milióna Palestínčanov, ktorí utrpeli postupné vlny vysídlenia v dôsledku bombardovania a vpádov izraelskej okupačnej armády.

V rámci tohto malého regiónu sa zástupy zúfalých utečencov, väčšinou žien a detí, ocitli v obkľúčení izraelských a egyptských hraničných plotov na východe a juhu, Stredozemného mora na západe a hrozivej izraelskej armády na severe. Drvivá väčšina z nich žije v stanoch a iných dočasných stavbách pozdĺž ulíc a na poliach alebo v preplnených a špinavých, preplnených prístreškoch.

V piatok izraelský premiér Benjamin Netanjahu nakázal svojej armáde, aby vytvorila plán evakuácie civilného obyvateľstva Rafahu, a už o niekoľko hodín neskôr začalo izraelské bombardovanie mesta, ktoré zasiahlo obytné budovy, zabili 28, vrátane najmenej 10 detí.

Ministerstvo zdravotníctva v Gaze navyše oznámilo, že najmenej 67 Palestínčanov bolo zabili pri izraelských leteckých a námorných útokoch na Rafah v pondelok skoro ráno.

Vzhľadom na koncentráciu civilistov majú humanitárne skupiny, ktoré sa snažia v pásme pôsobiť varujú, že akýkoľvek izraelský vojenský postup v tejto lokalite prinesie “krvavú kúpeľ”, pričom humanitárna pomoc je už teraz na pokraji kolapsu.

Izrael zabránil tureckej zásielke potravín — dostatočnej na to, aby nasýtila 1,1 milióna Palestínčanov na mesiac — dostať sa do obliehanej enklávy, ako uviedla agentúra OSN, ktorá takúto pomoc poskytuje. Dvadsať kilometrov severne od Gazy v izraelskom prístavnom meste Ašdod zostala zásielka niekoľko týždňov, aj keď podľa odhadov 25 percent rodín v Gaze čelí katastrofálnemu hladu, pričom niektoré z nich už začínajú umierať od hladu.

Čítajte: Varuje sa pred ‘masovým hladom’ v Gaze, keďže západné mocnosti zmrazili prostriedky OSN na pomoc

Egypt sa obáva, že masa Palestínčanov môže byť vytlačená na juh z enklávy, preto vyslal k hraniciam približne 40 tankov a obrnených transportérov v očakávaní izraelského útoku. Taktiež pohrozili pozastavením platnosti mierovej zmluvy Camp David Accords, ktorú s Izraelom uzavreli v roku 1978, ak izraelská armáda skutočne vtrhne do Rafahu.

Saudská Arábia’ministerstvo zahraničných vecí varovalo v sobotu pred “veľmi vážnymi dôsledkami vtrhnutia do mesta Rafah a jeho napadnutia” a Jordánsko konkretizoval, pričom zdôraznil “nebezpečné” dôsledky takéhoto útoku.

Dodatočne šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell poznamenal, že “izraelská ofenzíva na Rafah by viedla k nevýslovnej humanitárnej katastrofe a vážnemu napätiu s Egyptom.” A hovorca OSN Stéphane Dujarric v piatok povedal, že medzinárodný orgán je “mimoriadne znepokojený osudom civilistov v Rafahu,” pričom potvrdil, že všetci “musia byť chránení” a dodal, že OSN tiež “nechce vidieť žiadne nútené masové vysídľovanie ľudí, ktoré je podľa definície proti ich vôli.”

Z celého globu zaznievajú rozsiahle obvinenia Izraela zo spáchania genocidy, vrátane mnohých židovských organizácií, odborníkov komentátorov a jednotlivci.

Čítajte: Najvyšší súd OSN’rozhodol, že obvinenie Izraela z genocídy je ‘hodnoverné’

Od ich obliehania pásma Gazy po 7. októbri attack by Hamas, Izraelčania zabili najmenej 28 730 ľudí, vrátane viac ako 11 000 detí a 7 500 žien, nepočítajúc odhadované 8 000 nezvestných a predpokladaných mŕtvych a pochovaných pod hrobom. Okrem toho bolo zabitých 127 novinárov spolu s 317 zdravotníckymi pracovníkmi, obrovskými úrovňami zdravotníckej infraštruktúry bolo zničených a viac ako 70 000 ľudí bolo zranených.

Prekvapivo, prieskum verejnej mienky zverejnený koncom októbra, po týždňoch správ a záberov monumentálnej smrti a škôd spôsobených civilnému obyvateľstvu Gazy, ukázal, že len 1,8 % Izraelčanov si myslí, že ich vláda pri útoku na obliehané pásmo používa príliš veľkú palebnú silu. A čo je možno ešte prekvapujúcejšie, 57,5 % respondentov sa domnievalo, že pri tomto skľučujúcom útoku sa využíva príliš málo palebnej sily. Podobné postoje potvrdili aj ďalšie prieskumy verejnej mienky z decembra a januára, ako aj veľmi veľa vyjadrenia samotných izraelských predstaviteľov, ktoré podľa všetkého naznačujú jasný genocídny zámer.

V skutočnosti boli izraelské obranné sily nedávno nútené priznať, že sponzorovali propagandistický kanál na Telegrame zameraný na izraelských občanov, ktorý obsahoval snuff videá natočené ich vojakmi, ktorí sa vyžívali v tom, že “Palestínčanov vraždia, dehumanizujú ako hmyz a škodcov, znesväcujú ich telá a oslavujú zničenie Gazy,” podľa Breaking Point.

Citujúc decembrový reportáž v izraelskej publikácii Haaretz, komentátor Krystal Ball informoval o príspevkoch na kanáli s názvom “72 panien – Necenzurované”, ktoré napríklad “oslavovali všetko od opakovaného prepadnutia Palestínčana cez matku smútiacu za synom až po ničenie miest uctievania a zmenšovanie mesta Gaza na trosky.”

Dokumentovaný je aj “genocídny jazyk, krutosť a vojnové zločiny,” ako opisuje Ball. Patrí medzi ne aj príspevok z 11. októbra, ktorý znie: “Upálili svoju matku. Neuveríte, aké video sme dostali. Môžete počuť, ako chrupkajú ich kosti. Hneď ho zverejníme. Pripravte sa.

Druhý príspevok znie: “Šťava z odpadkov. Ďalší mŕtvy terorista. Musíte si to pozrieť so zvukom. Zomriete od smiechu.”Okrem toho kanál zaradil “zábery, ktoré svet vydesili, ale izraelské publikum zrejme potešili, o 72 pannách, mužoch a mladých chlapcoch zadržiavaných a ponižovaných v Gaze,” smútil Ball.

Čítajte: Plukovník Macgregor: ‘najvyššou prioritou’ pre Izrael je urobiť Gazu ‘neživotaschopnou,’ vyhnať všetkých preživších

Další správy zverejnenej v pondelok od Euro-Med Human Rights Monitor odhaľuje, že tieto náhodné izraelské zatýkacie kampane unášajú mužov a chlapcov a potom privádzajú izraelských civilistov, aby sa pozerali, ako sú mučení, keď sú “nahí.”

Podľa svedectiev prepustených väzňov “skupinám 10 až 20 izraelských civilistov naraz bolo dovolené pozorovať a so smiechom natáčať palestínskych väzňov a zadržaných v spodnej bielizni, zatiaľ čo ich vojaci izraelskej armády podrobovali fyzickému týraniu vrátane bitia kovovými obuškami, elektrickými tyčami a polievania hláv horúcou vodou. Zadržaní boli tiež verbálne zneužívaní.”

Výstup pre ľudské práva objasňuje, že “mučenie a neľudské zaobchádzanie izraelskej armády’s palestínskymi väzňami a zadržanými je podľa Rímskeho štatútu nezákonné a predstavuje zločiny proti ľudskosti. Armáda’inscenovanie tohto týrania ako zábavy pre izraelských civilistov a následné fotografovanie obetí predstavuje vážne porušenie dôstojnosti týchto osôb, ako aj páchanie vojnových zločinov.”

Pomôcť kresťanom prežiť v Gaze: Fond na podporu života

RELEVANTNÉ

Plukovník Macgregor: Izrael’svojím konaním v Gaze môže spôsobiť vlastnú skazu, tretiu svetovú vojnu

Ako chápu kresťania vo Svätej zemi izraelskú okupáciu Palestíny?"

Členské štáty OSN prehĺbili izoláciu Izraela, USA hlasovaním 153 ku 10 za okamžité prímerie v Gaze

Pomohla izraelská vláda založiť Hamas, aby podkopala dvojštátne riešenie?"

Delegácie členských štátov OSN hlasovali v pomere 121 ku 14 za okamžité prímerie v Gaze, čím izolovali Izrael a USA

Ako by prípad genocídy proti Izraelu mohol zvrátiť naratívy globalistického poriadku

Izraelský investigatívny reportér opľutý, obťažovaný v Jeruzaleme, keď bol oblečený ako katolícky kňaz