Screen-Shot-2024-02-14-at-1.50.20-PM-810x500.png

Liberálni a NDP politici zamietli návrh na odsúdenie podpaľačstva proti katolíckemu kostolu v Regine

22
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Liberali a NDP zamietli návrh na odsúdenie útoku na katolícky kostol v Regine
  • Poslanci odmieta odsúdiť nenávistné útoky a umlčia kritiku
  • Trudeau neodsúdil útoky, považuje ich za "pochopiteľné"
  • Útoky na kostoly sa stali bežným javom po propagácii neoverených tvrdení o rezidenčných školách

Konzervatívny návrh na odsúdenie nedávneho útoku na katolícky kostol v Regine zamietli poslanci liberálov a Novej demokratickej strany (NDP).

Počas rozpravy 12. februára v Dolnej snemovni poslanci liberálov a NDP rýchlo zamietli návrh konzervatívneho poslanca Coreyho Tochora’na odsúdenie minulotýždňového pokusu o podpálenie kostola v Regine.

“Pán predseda parlamentu, cez víkend došlo k ďalšiemu pokusu o podpaľačstvo v kostole, a ak budete hľadať jednomyseľný súhlas, tak ho nájdete,” začal Tochor, aby ho liberálni a NDP poslanci prekričali.

Tochorov’návrh bol reakciou na zábery z bezpečnostných kamierz 9. februára, ktoré zachytili muža zakladajúceho oheň v historickom katolíckom kostole v meste Regina v štáte Saskatchewan, čo je len posledný útok na kostoly v Kanade.

Cirkev, farnosť Najsvätejšej sviatosti, zverejnila zábery z útoku na sociálnych sieťach a požiadala tých, ktorí niečo vedia, aby kontaktovali políciu v Regine.

Na videu je počuť, ako muž v lyžiarskej maske nadáva, zatiaľ čo z kanistra vylieva niečo, čo vyzerá ako benzín, na celý jeden zo vchodov do storočného kostola a potom zapaľovačom tekutinu zapáli.

Aj keď na videu vidno plamene, ktoré zachvátili priestor, miestne správy uvádzajú, že hasičské posádky rýchlo zareagovali na mieste a úspešne uhasili požiar skôr, ako došlo k rozsiahlym škodám.

Saskatchewanský poslanec neskôr odsúdil poslancov liberálov a NDP za ich konanie na sieti X, predtým známej ako Twitter, písal, “Včera som požiadal o jednomyseľný súhlas s odsúdením pokusu o podpálenie kostola v Regine. Ale neumožnili mi to.”

“Je hanebné, že táto koalícia NDP a liberálov odmieta odsúdiť tieto nenávistné útoky a umlčí nás, keď sa pokúsime túto otázku otvoriť,” dodal.

Nie je to sotva prvý prípad, keď poslanci liberálov a NDP odmietli otvorene odsúdiť násilie voči cirkvám.

V októbri liberálni a NDP poslanci hlasovaliza odročenie namiesto toho, aby sa zaoberali návrhom, ktorý by odsúdil podpaľačstvo a vandalizmus voči 83 kanadským kostolom, najmä tým v komunitách pôvodných obyvateľov.

Takisto premiér Justin Trudeau zatiaľ otvorene neodsúdil podpaľačské útoky, namiesto toho v roku 2021 povedal, že je “neprijateľné a nesprávne”, aby boli kostoly vypaľované, ale dodal, že tieto vypálenia sú aj “pochopiteľné.”

V januári predseda Konzervatívnej strany Pierre Poilievre nielenže odsúdil nedávnu vlnu vypaľovania kostolov, ku ktorej dochádza v Kanade, ale vyčítal Trudeauovi, že v tejto veci mlčí.

Kým liberálni a NDP politici naďalej odmietajú odsúdiť útoky, podpaľačstvo a vandalizmus namierené proti katolíckym kostolom sa v Kanade stali za posledných niekoľko rokov bežným javom, pričom takmer 100 rôznych kostolov, ktoré sa stali terčom takýchto útokov od roku 2021.

Útoky sa začali krátko po tom, ako federálna vláda a mainstreamové médiá spropagovali stále nepodložené a poburujúce tvrdenie, že na miestach rezidenčných škôl, ktoré kedysi prevádzkovala katolícka cirkev, boli zabité alebo nesprávne zlikvidované stovky domorodých detí.

Tvrdeniam, ktoré okrem iných presadzoval aj premiér Trudeau, chýbajú akékoľvek fyzické dôkazy a boli založené len na narušeniach pôdy zistených pomocou georadarov.

V auguste minulého roka sa totiž na jednom takomto mieste uskutočnili štvortýždňové výkopy a neobjavili sa žiadne pozostatky.

Napriek nedostatku dôkazov Kanadská vysielacia korporácia (CBC) a ďalšie stanice pokračujú v presadzovaní tohto príbehu, dokonca nedávno uverejnili reportáž, ktorá akoby ospravedlňovala desiatky útokov na katolícke kostoly.