child-in-hospital-e1707761162390-810x500.jpg

Nevyliečiteľne choré deti v Holandsku môžu byť teraz eutanázované proti svojej vôli

20
Kultúra smrti
V článku sa dočítate:
  • Kanadskí zákonodarcovia legalizujú eutanáziu nevyliečiteľne chorých detí vo veku od 1 do 12 rokov.
  • Nové usmernenia umožňujú rodičom rozhodnúť o eutanázii aj bez súhlasu dieťaťa.
  • Odporcovia varujú, že toto rozšírenie pravidiel môže viesť k nekontrolovateľnému nárastu eutanázie.
  • Rekordný počet ľudí v Holandsku zomrel prostredníctvom asistovanej smrti, vrátane detí s mentálnym postihnutím.

Pošlite kanadským zákonodarcom naliehavú správu, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy

Dňa 1. februára vstúpil do platnosti holandský zákon, ktorý umožňuje eutanáziu nevyliečiteľne chorých detí. Zákon legalizuje usmrtenie detí vo veku od jedného do 12 rokov, ktoré sú považované za “beznádejne a neznesiteľne trpiace.”

Predtým krajina povoľovala eutanáziu detí starších ako 12 rokov spolu s bábätkami mladšími ako jeden rok, ktoré mohli byť usmrtené, ak s tým súhlasili ich rodičia a lekári a čelili chorobe označenej ako nevyliečiteľná alebo im hrozilo vážne utrpenie. V roku 2023 zákonodarcovia schválili kontroverzné rozšírenie usmernení o oprávnenosti, aby zahŕňali deti všetkých vekových kategórií.

Podľa správ sa nové usmernenia uvádzajú, že “názor dieťaťa’by sa mal zisťovať pokiaľ možno spôsobom primeraným jeho chápaniu’a veku,” hoci rodičia môžu rozhodnúť o eutanázii svojho dieťaťa v spolupráci s lekárom aj v prípade, že dieťa nechce alebo nemôže dať súhlas.

ČÍTAJTE: Ekvádorský’najvyšší súd povolil dobrovoľnú aj nedobrovoľnú eutanáziu

Ministerstvo zdravotníctva síce očakáva, že nové usmernenia ovplyvnia len “malú skupinu” prípadov — približne päť až desať detí ročne —, ale odporcovia varujú, že nič nebráni tomu, aby sa toto rozšírené pravidlo vymklo spod kontroly.

Elise van Hoek-Burgerhartová a Yvonne Gueze-van Horssenová, obe zo skupiny NPV-Care for Life, vo svojom článku varujú, že “znepokojujúce” nariadenie má mnoho nedostatkov vrátane toho, že deti nie sú schopné súhlasiť s vlastnou smrťou. “Zatiaľ čo ‘dobrovoľná a dobre uvážená žiadosť’ je dôležitým stavebným kameňom holandskej politiky eutanázie, v prípade detí táto žiadosť chýba. Deti sú vnímavé a (často) nie sú duševne spôsobilé,” napísali písomne.

Čítajte: Singapurské’najmladšie prežívajúce preemie má teraz päť… rokov a darí sa mu

Od prvej legalizácie smrti s asistenciou lekára v Holandsku stále stúpa. V období od roku 2021 do roku 2022 došlo k 14-percentnému nárastu počtu úmrtí v dôsledku eutanázie, pričom rekordný počet 8 720 ľudí zomrelo prostredníctvom asistovanej smrti. Z nich 115 ľudí bolo usmrtených len z dôvodu psychiatrického ochorenia — nie z dôvodu akejkoľvek nevyliečiteľnej diagnózy. V júli 2023 sa zistilo, že množstvo autistov a ľudí s mentálnym postihnutím bolo eutanazovaných len preto, že podľa ich názoru nemohli viesť “normálny” život.

Ako varujú van Hoek-Burgerhart a Gueze-van Horssen, rozšírené smernice o eutanázii pravdepodobne povedú v budúcnosti len k ďalšiemu nárastu. “Dôsledky tohto systému sú ďalekosiahle. Problémom právneho rámca je, že mení výnimku na pravidlo, ktoré vytvára nové dilemy,” napísali. “To otvára dvere na prijatie ďalších krokov, ktoré ohrozujú ľudí v zraniteľnom postavení.”

Publikované so súhlasom Live Action.

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy