Austin-cathedral-e1707819518948-810x500.jpg

Vatikán údajne nariadil texaskej diecéze ukončiť tradičné latinské omše vo svojej katedrále

212
Neutral
V článku sa dočítate:
  • Katedrála v Texaskej diecéze Austin prestane slúžiť tradičnú latinskú omšu
  • Rozhodnutie prišlo priamo z Vatikánu, čo ohromilo spoločenstvo
  • Pápež František nariaďuje biskupom zrušiť latinské omše v farských kostoloch
  • Katolícka cirkev zradila svoje záväzky a vyvolala Boží hnev

Katedrála v texaskej diecéze Austin prestane od 19. marca slúžiť tradičnú latinskú omšu, údajne na základe rozhodnutia “priamo z Vatikánu.

Teológ Dr. Peter Kwasniewski sa v nedeľu večer na sociálnych sieťach podelil s informáciou, že podľa “očitého svedka” bolo 11. februára na konci omše v Katedrále Panny Márie oznámené, že od 19. marca sa tam ruší tradičná latinská omša (TLM). Účasť na týchto omšiach sa každý týždeň pohybuje od 500 do 600 ľudí. 

Podľa svedka budú latinské omše, ktoré sa konajú každú nedeľu o 7:30 a 15:30, nahradené omšami Novus Ordo v latinčine, ktoré sú orientované na východ. 

“Podľa všetkého to prišlo priamo z Vatikánu. Spoločenstvo bolo ohromené,” dodal účastník omše.

Pápež František’ motu proprio Traditionis Custodes nariaďuje biskupom, aby nemali latinské omše v “farských kostoloch” alebo aby zakladali nové osobné farnosti, v ktorých sa ponúka TLM, hoci mnohí biskupi sa odvtedy rozhodli zachovať TLM ponúkané vo farských kostoloch.

Najbližšie indultné latinské omše, ktoré sa budú naďalej ponúkať v diecéze, sú omša o 13.30 hod. v Centre svätej Dymfny v katolíckom kostole svätého Martina de Porres v Dripping Springs, 25 míľ od Austinu; omša o 16.00 hod.mša v Brenhame, 90 míľ od Austinu; a omša o 11.30 hod. vo Waco, 100 míľ od Austinu. 

Tradičná kňazská Spoločnosť svätého Pia X. (SSPX) tiež ponúka latinskú omšu každú druhú a štvrtú nedeľu v mesiaci v Austine v hoteli Aiden.

Kwasniewski, neochvejný obhajca práv kňazov’ ponúkať TLM, vo svojom vyhlásení toto rozhodnutie zatrúbil a vyhlásil: “Katolícka cirkev nemôže zrušiť svoje najuctievanejšie obrady bez toho, aby si neprotirečila, nezradila svoje slávnostné záväzky a nevybavila si Boží hnev.”

“Ak je na starých obradoch niečo také zlé, že ich treba odstrániť, katolicizmus je tým už vyvrátený,” poznamenal. Už predtým poukázal na to, že TLM je starý niekoľko storočí, bol kodifikovaný v roku 1570 a dovtedy prechádzal zmenami len pomaly.

“Na druhej strane, ak boli nové obrady navrhnuté jednoducho ako lepšie pre moderného človeka a určené na zaplnenie lavíc, potom je zrejmé, že lakmusový papierik je pragmatický: čo funguje, čo zaplní lavice,” napísal Kwasniewski, narážajúc na neúspech Novus Ordoprilákať na omšu viac katolíkov. Naopak, návštevnosť kostolov po zavedení Novus Ordo prudko klesla.

Napr. francúzsky historik Guillaume Cuchet uvádza zverejnilanalýzu, z ktorej vyplýva, že rok 1965, keď sa skončil Druhý vatikánsky koncil, znamenal začiatok “kolapsu” praktizovania katolicizmu vo Francúzsku.

Podobný pokles návštevnosti omší nastal po Druhom vatikánskom koncile na celom svete vrátane Spojených štátov. Kým v roku 1955 sa týždenne zúčastňovalo na omši 75 percent amerických katolíkov, v polovici 90. rokov minulého storočia tento počet poklesolna 50 percent a v rokoch 2014 - 2017 ďalej klesol na 39 percent. 

Kwasniewski pokračoval: “Vojna Ríma proti rímskemu obradu je vedená falošnou ideológiou a nemá žiadnu legálnosť. Nie je to ‘spravodlivá vojna.’Práve naopak: je to agresívna vojna.”

Pokračoval povzbudením pre katolíkov z Austinu: “Robte všetko, čo potrebujete, choďte tam, kam potrebujete, aby ste zostali verní viere, ako je stelesnená v tradičnej liturgii… Zostaňte pri obrade, ktorý živil našich najväčších svätcov a doteraz živí vás.”

Rob Koons, profesor filozofie, v nedeľu vyjadril ľútosť nad zrušením Austinskej TLM na X.

Vyjadrenie webová stránka venovaná informáciám o Austinskej latinskej omši cituje pápeža Benedikta XVI’obhajobu TLM:

To, čo predchádzajúce generácie považovali za posvätné, zostáva posvätné a veľké aj pre nás a nemožno to zrazu úplne zakázať alebo dokonca považovať za škodlivé. Je na mieste, aby sme všetci zachovali bohatstvo, ktoré sa vyvinulo v Cirkvi’vo viere a modlitbe, a aby sme mu dali náležité miesto.

LifeSiteNews oslovil Diecézu Austin a Spoločnosť svätého Jozefa pre latinskú omšu so žiadosťou o komentár, ale zatiaľ nedostal odpoveď.