Untitled-22-810x500.png

"Znesvätenie": Canterburská katedrála hostila "tichú diskotéku" s alkoholom v blízkosti hrobu anglického mučeníka

57
Kultúra smrti
V článku sa dočítate:
  • Katedrála v Canterbury hostila tichú diskotéku s alkoholom na hrobe svätého Tomáša Becketa.
  • Homosexuálny dekan spravuje pôvodne katolícku katedrálu a chce prilákať mládež do kostola.
  • Anglikánska cirkev plánuje usporiadať diskotéky v ďalších 12 katedrálach.
  • Kresťanskí protestujúci varujú pred znesvätením katedrál a žiadajú ich zachovanie posvätnosti.

Katedrála v Canterbury, ktorá je miestom prvej katolíckej katedrály na Britských ostrovoch a cieľom miliónov kresťanských pútnikov, hostila dve noci tichú diskotéku, na ktorej sa podával alkohol v slúchadlách.

Udalosti, ktoré jeden katolícky spisovateľ vopred opísal ako “tanec na hrobe” umučeného svätého Tomáša Becketa, sa konali v noci z 8. na 9. februára a propagoval ich homosexuálny dekan Canterbury, ktorý spravuje pôvodne katolícku katedrálu.

Súčasným dekanom je veľmi ctihodný David Monteith, ktorého anglikánske spravodajstvo opísalo ako “partnerského homosexuálneho kňaza” s údajným záujmom “dostať mládež do kostola.”

Jeho plány pre katedrálu v Canterbury boli načrtnuté v vyhlásení po jeho vymenovaní zosnulou kráľovnou Alžbetou II. v roku 2022:

“Dekan Monteith, ktorý je v partnerskom zväzku s Davidom Hamiltonom, povedal, že je ‘nadmieru potešený a pokorený’ svojím vymenovaním do Canterbury. ‘Canterburská katedrála zohrala dôležitú úlohu v našom kresťanskom príbehu v Anglicku… už teraz vidím, že je toho veľa, čo treba spravovať, a veľa toho, čo si treba nanovo predstaviť, keďže sa náš kontext mení.’

Katedrálu v Canterbury označuje Anglikánska cirkev za materský kostol celosvetového anglikánskeho spoločenstva, sídlo arcibiskupa z Canterbury svetové dedičstvo.”

Je to miesto, kde sa v Anglicku po prvýkrát presadila katolícka viera, postavené na kostole, ktorý založil sv. Augustínom, ktorý sem prišiel v roku 597 n. l.

“pretváranie” kontextu” canterburskej katedrály prichádza po podobných kúskoch, ktorých cieľom je rozšíriť príťažlivosť sakrálnych stavieb nad rámec ich účelu, pričom anglikánska cirkev inštaluje v roku 2019 v katedrále v Rochesteri ihrisko na crazy golf a v tom istom roku v katedrále v Norwichi helter skelter.

Nynie, organizátor protestov a petície proti katedrálnym diskotékam varuje, že je to len začiatok, pretože Anglikánska cirkev má v pláne usporiadať diskotéky v ďalších 12 katedrálach.

Protesty ‘extrémnej menšiny’

Medik a kresťan Dr. Cajetan Skowronski pôvodne viedol protesty v Canterbury proti týmto podujatiam. V rozhovore pred konaním raveov Skowronski povedal pre KentOnline:

Akkoľvek rešpektoval naše právo na protest, dekan [katedrály v Canterbury] našu petíciu odmietol s tým, že sme extrémna menšina –za to, že nechceme, aby sa v Božom’dome konal rave s alkoholom na hudbu Eminema.

Aktualizovaná petícia proti znesväteniu katedrály v Canterbury upozorňuje signatárov na plány rozšíriť tiché diskotéky do katedrál v celej Británii. petícia, ktorú tiež založil Skowronski, má takmer 2 000 podpisov.

Skowronski v nej varuje:

CANTERBURY BOL IBA ZAČIATOK. VIAC VEĽKÝCH ANGLICKÝCH KATEDRÁLÍ SA ZMENÍ NA NOČNÉ KLUBY.

DESKRATIZÁCIA SA NESKONČÍ, KEDYŽ SA NEZBAVÍME PETÍCIAMI A MODLITBAMI, ABY KLERGI VIDELI SVOJU CHYBU A PREBUDILI ĽUDÍ NA DÔLEŽITOSŤ SVÄTÝCH MIEST. [Veľké písmená v origináli]

Termíny ďalších diskoték v katedrálach anglikánskej cirkvi [Zdroj: petícia na change.org]
Pred citovaním Krista poznamenáva, “Toto šialenstvo sa musí zastaviť, spoločne máme moc urobiť naše katedrály opäť posvätnými.”

Vrátiac sa k evanjeliu svätého Matúša, Skowronski pripomína čitateľovi slová nášho Pána: “Môj dom sa bude volať domom modlitby, ale vy ste si z neho urobili brloh lúpežníkov.” (Mt 21, 12-13)

Skowronski uzatvára: “Alebo v tomto prípade lúpežníkov.”

Oproti Monteithovmu’cieľu “priviesť mládež do kostola,” Skowronski oponuje, že to jednoducho robí z kresťanstva výsmech.

Mladých ľudí to ku Kristovi nepriblíži, skôr to vyšle signál, že Kristus a jeho Cirkev a všetka pravda, krása a dobro, ktoré ponúka, nie sú dôležité.

Táto zábava si zaslúži našu pozornosť viac ako Boh. Že kresťania neberú svoju vieru ani svoje sväté miesta vážne. Že kresťanstvo je chabý vtip.

KentOnline’s reportážou zaznamenal reakciu ďalších kresťanských protestujúcich, pričom jeden z nich, Tom Alberto, tvrdil, že katedrála je “samotným rodiskom” kresťanstva.

“Svätý Augustín tu pristál pred takmer 1 500 rokmi, dnes’večer tam uvidíme rave,” pokračoval.

Podávať sa bude alkohol a hudba – to’je pravý opak svätosti.

Je to profánne, bude sa to hrať a, úprimne povedané, bol som dosť zhrozený, keď som videl, že anglikánska cirkev, dekan katedrály a arcibiskup na to dávali súhlas.

KentOnline uviedol, že “asi 15 protestujúcich bolo vidieť pod dáždnikmi… spievať niekoľko dobre i menej známych piesní.”

Protesty boli podniknuté na obranu posvätnosti katedrály.

Katedrála v Canterbury je miestom mučeníckej smrti svätého Tomáša Becketa v roku 1170. Je nielen cieľom kedysi druhej najobľúbenejšej púte v kresťanstve, ale predstavuje aj základ kresťanstva v Británii.

Katolík svätý Augustín sem prišiel v roku 597, aby založil opátstvo, k ktorého ruinám sa pútnici vracajú dodnes. Postavil aj kostol – z ktorého sa stala Canterburská katedrála. Je to mimoriadne sväté miesto, pri Becketovom’hrobe je zaznamenaných 700 zázrakov uzdravenia.

Tanec na mučeníckom’hrobe

Katedrálu teraz spravuje otvorený homosexuál, ktorý vyhlásil, že “väčšina kresťanov by podporovala” znesvätenie jedného z najsvätejších miest ranej katolíckej cirkvi. Podľa jedného katolíckeho spisovateľa ide o ťažkú situáciu, ktorá je typická pre anglikánsku cirkev.

Pripomínajúc plány na znesvätenie tejto svätyne v januári 2024, bývalý duchovný anglikánskej cirkvi, ktorý sa stal katolíckym konvertitom, Gavin Ashenden opísal ťažký osud kedysi katolíckych svätých miest pod správou anglikánov.

Jeho článok v Catholic Herald mal názov, “Svätyňa svätého Tomáša Becketa’má pekný a posvätný príbeh. Teraz sa okolo jeho hrobu doslova tancuje.

Ashenden si všimol rastúci trend profanácie posvätných miest kresťanstva.

“Zdá sa, že v Spojenom kráľovstve prejde sotva mesiac bez malého škandálu súvisiaceho so stredovekou katolíckou katedrálou, ktorá bola sekvestrovaná počas reformácie a teraz ju spravuje Anglikánska cirkev,” píše Ashenden.

“Súčasní správcovia katedrál sa na rôznych miestach uchýlili ku golfovým ihriskám, helter skelterom, riskantným filmovým klubom a liehovarom ginu.”

Pôstne zneužívanie

Znesväcovanie zázračného miesta zrodu britského katolicizmu však siaha aj za tieto “bláznenia v lodi,” ako ich opísal Daily Mail . O škandále informoval dokonca aj New York Post , ktorý poznamenal, že predsedajúci vikár Monteith všetkých ubezpečil, že diskotéky budú “v dobrom vkuse.”

Monteith’ova predstava vkusu siaha až po ponuku “rekolekcií” počas Veľkého týždňa balík v katedrále, ktorý zahŕňa peniazmi ovenčené “4-nočné luxusné ubytovanie s plnou penziou v našom hoteli Cathedral Lodge priamo na mieste s plnohodnotnými kentskými raňajkami, ľahkým obedom a prepychovou trojchodovou večerou.”

Odddychové pobyty ponúkajú “príležitosť komunikovať s dekanom Canterbury, veľmi ctihodným Dr. Davidom Monteithom, a arcibiskupom Canterbury, Najvyšším predstaveným Justinom Welbym.”

Romance na Popolcovú stredu

Pri nevedomosti pôstneho pokánia a pôstu v službe ziskuchtivosti sa v katedrále konajú aj “miniprednášky na deň svätého Valentína” – na Popolcovú stredu. Na tweetu z účtu Canterburskej katedrály, ktorý propaguje toto podujatie, sa píše: “Preskúmajte nadčasové príbehy romantiky, oslavujúce príbehy lásky v priebehu vekov.”

Katolícky kňaz otec Mark Elliott Smith reagoval na Twitteri otázkou: “Kto riadi vaše komunikačné oddelenie?"  Kto riadi katedrálu?" ”

Odpoveď je, samozrejme, “partnerský homosexuál.”

Smith upozornil, že Popolcová streda môže mať pre kresťanov aj iný význam ako “rozprávky o romantike”.

“Nebude chýbať, aby vás ľudia jemne upozornili, že sviatok svätého mučeníka Valentína predchádza deň, ktorý niektorí z nás nazývajú Popolcovou stredou, teda deň, ktorý má v kresťanskom kalendári určitý význam.”

Protesty proti týmto znesväteniam budú zrejme pokračovať, keďže Anglikánska cirkev realizuje plány na “zmenu kontextu” miest kresťanských bohoslužieb vo Veľkej Británii – mimo samotného kresťanstva.

Môžete podpísať dr. Skowronksi’petíciu “Zastavte premenu našich veľkých katedrál na nočné kluby” zde.