Greece-e1707481324416-810x500.jpeg

"Konzervatívny" grécky premiér navrhuje zákon, ktorý umožňuje manželstvá a adopcie osôb rovnakého pohlavia

11
Kultúra smrti

Povedzte svojmu poslancovi a senátorom, aby zakázali mrzačiace operácie pre deti so zmeneným pohlavím

Grécko sa môže stať poslednou krajinou, ktorá bude nanovo definovať manželstvo tak, aby zahŕňalo zväzky osôb rovnakého pohlavia, ak prejde nový návrh zákona predložený premiérom Kyriakosom Mitsotakisom.

Politico informoval, že návrh zákona, o ktorom sa má v národnom parlamente hlasovať na budúci týždeň a ktorý by homosexuálnym párom umožnil aj adopciu detí (ale nie využitie náhradného materstva), vyvolal veľké zdesenie medzi Mitsotakisovou’ stredopravicovou stranou Nová demokracia a v krajine’prevládajúcou pravoslávnou cirkvou, pričom biskupi organizovali protesty a metropolita Serafim z Pirea varoval, že “tí, ktorí zaň hlasujú, nemôžu zostať členmi cirkvi.”

Uznanie “manželstva” osôb rovnakého pohlavia je “otázkou rovnosti,” hovorí Mitsotakis a tvrdí, že Grécko nemôže naďalej “mať dve triedy občanov a už vôbec nie deti menšieho Boha.” Analytici však špekulujú, že ho možno presadzuje skôr z kupeckých pohnútok, keďže prispôsobenie politiky Grécka ”postoju, ktorý už prijalo 20 ďalších európskych krajín, by mu mohlo pomôcť zabezpečiť si pozície v Európskej únii (EÚ) po skončení jeho funkčného obdobia.

Ak návrh zákona prejde, sa ešte len uvidí. Približne štvrtina poslancov Novej demokracie je proti tomuto opatreniu, a hoci Mitsotakis počíta s podporou ľavicových opozičných strán, aj tie sú rozdelené vďaka tradicionalistom vo frakciách, ktoré zastupujú. Strana Syriza k nemu nemá oficiálne stanovisko, pričom viacerí lídri zaujali opačné postoje, a komunistická strana KKE je proti.

“Grécko zostáva medzi krajinami EÚ, v ktorých je väčšina stále (tesne) proti manželstvám osôb rovnakého pohlavia, spolu s Poľskom a Maďarskom, podľa prieskumu Pew Research Center,” Politico dodáva.

“Skutočnosť, že Nová demokracia má vo vláde niektorých predstaviteľov, ktorí podporujú superkonzervatívny program, umožňuje strane prijímať ad hoc fragmenty tohto programu podľa toho, čo v danom okamihu slúži jej záujmom,” vyjadril sa politický analytik Panagiotis Koustenis a predpovedal, že tento postoj Mitsotakisovi politicky neublíži. “Tieto vnútorné ultrakonzervatívne hlasy, ak sú vyjadrené ako reakcia alebo protest, a nie ako oficiálna línia strany, pôsobia v prospech Mitsotakisovho’ umierneného profilu.”

Napriek tomu, že Mitsotakis’sa označuje za konzervatívca, nie je to po prvýkrát, čo na seba upútal medzinárodnú pozornosť pre postoje, ktoré sú viac doma na ľavici. Koncom roka 2021 označilpovinnosť očkovania COVID-19 pre Grékov vo veku 60 rokov a starších pod hrozbou pokuty za “akt spravodlivosti.”

Povedzte svojmu poslancovi a senátorom aby zakázali mrzačiace operácie pre deti so zmeneným pohlavím