euthanasia_canada-e1702988076718-810x500.jpg

Eutanázia sa v západnej kultúre stáva znepokojujúco "normálnou

40
Kultúra smrti

Pošlite kanadským zákonodarcom naliehavú správu, v ktorej ich vyzývate, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy

Dvadsaťosemročná Lauren Hoeveová zverejnila 27. januára na sieti X (predtým Twitter) meme, v ktorom svojim sledovateľom oznámila, že je to jej posledný príspevok. Bol to strašne smutný príspevok: 

Dňa 2. februára jej rodičia zverejnili na svojom kanáli ďalší odkaz, v ktorom uviedli, že Hoeve zomrela neskôr v ten deň eutanáziou. Mladá autistka, ktorá trpela aj ADHD, od roku 2022 verejne zverejňovala svoje plány zomrieť smrtiacou injekciou po tom, ako jej v roku 2019 diagnostikovali ME alebo chronický únavový syndróm. Ako napísala, únava ju väčšinu posledných piatich rokov pripútavala na lôžko.  

Vlastný lekár jej povedal, že ju sám eutanáziu nevykoná kvôli jej psychickému stavu; Hoeveová potom kontaktovala odborníka na eutanáziu a v apríli minulého roka niekoľko lekárov potvrdilo, že je dostatočne psychicky spôsobilá na to, aby sa rozhodla pre samovraždu. Jej matka vo vlastnom blogu napísala: “Prosím, vedzte, že sme urobili všetko, čo bolo reálne možné, aby sme našli východisko. Stále chcela od života veľa získať, ale nechce’sa takto dožiť 30 rokov, nieto ešte 60 alebo 80. ”  

Tento príbeh sa píše v čase, keď Holandsko pokračuje v plánovanom rozšírení eutanázie na “nevyliečiteľne choré” deti vo veku od jedného do 12 rokov; dojčatá s určitými ochoreniami už môžu byť usmrtené infanticídou podľa Groningenskej politiky z roku 2004. Západniari, ktorí považujú holandský režim eutanázie za desivý, by si mali uvedomiť, že mnohé vlády v súčasnosti zvažujú legalizáciu eutanázie; Holandsko a Belgicko sú už dlho zdrojom príbehov o eutanázii, ktoré trhajú vnútornosti, a od roku 2015 ich všetky v rozsahu a miere medikalizovaného zabíjania predbehla Kanada.  

Ako nedávno informoval Alex Schadenberg z Koalície na prevenciu eutanázie: “Na základe údajov o eutanázii z Quebecu, Ontario a Alberta, predpokladám, že v roku 2023 bolo v Kanade približne 16 000 úmrtí na eutanáziu a viac ako 60 000 úmrtí na eutanáziu od legalizácie. V roku 2022 bolo v Kanade 13 241 úmrtí na eutanáziu.”Toto číslo neustále rastie, aj keď zúfalo potrebná a vzácna dobrá správa prišla minulý mesiac’so správou, že Trudeauova vláda plánuje opäť odložiť rozšírenie eutanázie na osoby s duševnými chorobami ”hoci trvá na tom, že dlhodobý plán je stále pokračovať.  

Normalizácia a mainstreaming eutanázie je zároveň srdcervúca a znepokojujúca. Ako môže 28-ročné dievča zverejniť uletený meme o svojej samovražde u lekára? To je odrazom našej kultúry rovnako ako jej bolesť. Túto kultúru vytvoril neúnavný prúd rečníckych názorov za eutanáziu nielen od aktivistov, ale aj od zábavného priemyslu, ktorý eutanáziu glorifikoval v televíznych reláciách ako Dom a filmoch ako Million Dollar Baby, Me Before You a Breathe, aby sme vymenovali aspoň niektoré. Samovražda je prezentovaná ako ušľachtilá obeť zo strany lekárov aj tých, ktorí sa rozhodnú zomrieť; základným teologickým predpokladom (a ten jeteologický) je, že po smrti už nič nie je.  

Takmer denne vidíme, ako sa eutanázia pretvára na groteskný a absurdný spôsob. Dr. Stefanie Greenová, prominentná aktivistka za eutanáziu a poskytovateľka eutanázie “”, nedávno zverejnila článok s názvom “Ako mi plánovanie smrti v 52 rokoch pomohlo dozvedieť sa viac o tom, ako chcem žiť” s tento komentár: “Dobre povedané: ‘namiesto toho, aby som rozmýšľal, ako bude moja choroba a dekompenzácia postupovať…, viac’myslím na to, ako budem žiť po prvýkrát za… no, minimálne štyri roky.’” Ako reagoval Trudo Lemmens, profesor práva a bioetiky na Torontskej univerzite: “Takže doktor Green a expanzívna lobby teraz vytvárajú nový celkom originálny spin: #MAiD #eutanázia v skutočnosti umožňuje ľuďom žiť. Ako to, že sme si to nevšimli…?"” 

Ale ako výstižne poznamenala Amanda Achtman: 

Niektoré dni je’ťažké sa na to všetko vôbec hnevať. Je to’len veľmi, veľmi smutné.  

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy