ArriveCAN-App-scaled-e1698840839459-810x500.jpg

Konzervatívni poslanci tvrdia, že vládna agentúra "klamala" o výhodných ponukách pre kanadskú cestovnú aplikáciu COVID

10
Neutral

Občania USA: Poslanci Konzervatívnej strany Kanady (CPC) obvinili Kanadskú agentúru pre pohraničnú službu (CBSA), že klamala parlamentu v súvislosti so schvaľovaním výhodných zmlúv týkajúcich sa kontroverznej cestovnej aplikácie ArriveCAN v hodnote 54 miliónov dolárov.

Podľa Blacklock’s Reporter poslanec CPC Kelly Block nedávno na zasadnutí výboru pre vládne operácie Dolnej snemovne povedal, že zo strany CBSA došlo k “pochybeniu” spolu s “veľmi bizarnými” pochybeniami týkajúcimi sa zmluvy v hodnote 11,1 milióna USD, ktorá bola udelená dodávateľovi GC Strategies Inc.

“Myslím si, že sme boli uvedení do omylu a možno aj oklamaní, pokiaľ ide o osoby, ktoré vedia, kto v skutočnosti vybral GC Strategies,” povedal Block.

Babelka CBSA bola poverená vytvorením aplikácie ArriveCAN.

Stály výbor Snemovne reprezentantov pre vládne operácie a odhady (OGGO) vyšetruje, ako rôzne spoločnosti ako Dalian, Coaradix a GC Strategies dostali milióny dolárov daňových poplatníkov na vývoj spornej aplikácie ArriveCAN na sledovanie karantény.

Pred dvoma týždňami LifeSiteNews informoval, že vyšetrovanie ArriveCAN, ktoré viedol Alexander Jeglic, vládny’ombudsman pre verejné obstarávanie, odhalilo, že tri štvrtiny dodávateľov, ktorí dostali zaplatené za prácu na ArriveCAN, nemali nevykonali nič pri budovaní škandálom poznačenej aplikácie.

Vyšetrovacia’správa vyzdvihuje spoločnosť GC Strategies, pričom uvádza, že táto dvojčlenná spoločnosť nepreukázala, že jej zoznam subdodávateľov bol kvalifikovaný na prácu na aplikácii.

Zpráva ombudsmana pre verejné obstarávanie’tiež zistila “množstvo príkladov”, v ktorých GC Strategies “jednoducho skopírovala a vložila” požadované pracovné skúsenosti, ktoré vláda uviedla v zozname svojich dodávateľov.

V správe sa tiež uvádza, že je nezvyčajné, že vláda použila pre tender na aplikáciu’kritériá, ktoré boli “príliš reštriktívne a zvýhodňovali” GC Strategies, ktorá vyhrala tender na zákazku napriek tomu, že neboli predložené žiadne iné ponuky.

Pred výborom pre vládne operácie Block poznamenal: “Kto vlastne vybral GC Strategies?"”

Jeglic pred výborom vypovedal, že bolo “veľmi nezvyčajné”, že GC Strategies dostala ponuku na vytvorenie ArriveCAN.

“Nie je možné preukázať spravodlivosť, ak nemáte záznamy, ktoré by dokazovali, ako ste vyhodnotili všetky ponuky,” povedal s tým, že otvorené výberové konanie je nevyhnutné, aby bolo “spravodlivé, otvorené a transparentné.”

Poslanec za KDH Larry Block povedal, že je čas “zaoberať sa slonom v miestnosti.”

“Slonom v miestnosti je rozširovanie outsourcingu. Len minulý rok sa na federálny outsourcing vynaložilo 14,6 miliardy dolárov,” povedal.

Doteraz boli suspendovaní len dvaja federálni manažéri, ktorí pracovali na aplikácii ArriveCAN. Kráľovská kanadská jazdecká polícia vyšetruje dodávateľov, ktorí na programe pracovali.

Kanaďanom bolo povedané, že ArriveCAN mal stáť len 80 000 dolárov, ale číslo sa rýchlo vyšplhalo na 54 miliónov dolárov.

Ak ide o samotnú aplikáciu, bola plná technických chýb spolu s obavami používateľov o ochranu súkromia.

ArriveCAN zaviedla Trudeauova vláda v apríli 2020 a povinným sa stal v novembri 2020. Aplikáciu používala federálna vláda na sledovanie stavu očkovania COVID osôb vstupujúcich do krajiny a na presadzovanie karantény, ak to považovala za potrebné.

Keď bola aplikácia povinná, všetci cestujúci vstupujúci do Kanady ju museli používať na predloženie svojich cestovných a kontaktných údajov, ako aj všetkých údajov o očkovaní COVID pred prekročením hranice alebo nástupom do lietadla.

Kanadská generálna audítorka Karen Hoganová oznámila vyšetrovanie aplikácie ArriveCAN v novembri 2022 po tom, ako Dolná snemovňa odhlasovala v pomere 173:149 úplný audit tejto kontroverznej aplikácie.

V minulom roku LifeSiteNews informoval o dvoch technologických podnikateľoch vypovedali pred výborom, že počas vývoja cestovnej aplikácie ArriveCAN na vlastné oči videli, ako sa federálni manažéri zapájali do “vydierania,” “korupcie,” a “uzatvárania zmlúv s duchmi,” a to všetko na úkor daňových poplatníkov.

Občania USA: Žiadajte, aby Kongres vyšetril prudko rastúcu mieru nadbytočnej úmrtnosti