Untitled-12-810x500.png

Kresťan v Anglicku stíhaný za držanie nápisu s biblickými veršami pred zariadením na vykonávanie potratov

37
Kultúra života

Kresťanský kazateľ bol uznaný vinným z porušenia zákazu ochrany verejného priestranstva (Public Spaces Protection Order - PSPO) za to, že pred potratovou klinikou držal nápis s veršom z Biblie.

Stephena Greena, 72-ročného z Južného Walesu, stíhala rada mesta Ealing podľa článku 67 zákona o protispoločenskom správaní, kriminalite a policajnej činnosti z roku 2014 za to, že 6. februára 2023 držal nápis pred klinikou MSI Reproductive Choices na ulici Mattock Lane v západnom Londýne.

Čítajte: Anglikánska ‘biskupka’ oslovila pápeža Františka a kardinálov poradcov na tému ‘úloha žien v Cirkvi’

Zákon zakazuje akýkoľvek “akt nesúhlasu” s potratom v “nárazníkovej zóne”, ktorá zahŕňa modlitbu a čítanie z Biblie.

Na nápise, ktorý Greenová držala, stálo: “Žalm 139,13 Lebo si sa zmocnil mojich opratí, prikryl si ma v lone mojej matky””

Pesalm 139 je pravdepodobne jedným z najznámejších a najznámejších biblických textov.

Pri vynesení rozsudku v piatok na Uxbridge Magistrates’Court v západnom Londýne, okresná sudkyňa Kathryn Verghis povedala:

Úryvok žalmu, v ktorom sa spomína ‘lono mojej matky …bol aktom protestu proti potratu. Na zobrazenie ste si mohli vybrať aj menej kontroverzné verše. Nemôžem dospieť k inému záveru, že [verš] bol prejavom nesúhlasu [s potratovými službami]… činom, ktorý je zakázaný [podľa PSPO].

Priznala síce, že  PSPO bol “významným zásahom”do práv Greena podľa článkov 9 a 10 Európskeho dohovoru, ale uviedla, že tieto práva musia byť zvážené v prospech jednotlivcov, ktorí majú prístup k potratovým službám.

Dospela k záveru, že Greenov protest bol pokojný ale vaše konanie nebolo primerané a považujem vás za vinného, ako ste boli predvolaný.”

Prechádzajúc k vyneseniu rozsudku, Greenov právnik zásadne uviedol, že jeho klient nezaplatí žiadnu finančnú pokutu, čo by v konečnom dôsledku mohlo viesť k trestu odňatia slobody. Sudca mu uložil ročné podmienečné prepustenie, príplatok pre obete vo výške £26 (33 USD) a príkaz na úhradu nákladov vo výške £2 400 (3 031 USD).

‘Odvolám sa a pokutu nezaplatím’

Green, ktorého podporuje Kresťanské právne centrum, uviedol, že sa proti rozsudku odvolá na Korunný súd a povedal:

Ako kresťan by som mal mať možnosť slobodne kázať po celej krajine. Žalm 139 hovorí o tom, že všetci patríme Bohu od počatia.

Bufferove zóny a toto odsúdenie je&nbsppriamym&nbspútokom na Bibliu a slobodu prejavu, ktoré sú licencované štátom. Nemám inú možnosť, ako sa naďalej brániť a bojovať za spravodlivosť.

Ľudia majú právo byť znepokojení legislatívou o nárazníkových zónach. Zakázať kresťanské svedectvo a kontrolovať, čo môžu ľudia hovoriť, je hlboko drakonické a diskriminačné voči kresťanom.

Ak je teraz trestným činom držať na londýnskej ulici nápis s veršom zo Žalmu 139, potom nikto z nás nie je slobodný.

Nariadili mi zaplatiť trovy konania, úprimne povedané, radšej pôjdem do väzenia, ako to zaplatiť štátu, ktorý zakázal Bibliu.

PREČÍTAJTE SI: EÚ ustupuje od kľúčových opatrení zelenej agendy po rozsiahlych protestoch poľnohospodárov

Predpokladá sa, že niečo podobné sa v tejto krajine naposledy stalo v roku 1670. Kvakeri William Penn a William Meade boli zatknutí a postavení pred súd za tichý náboženský akt na verejnej ulici pre zjavné porušenie zákona parlamentu, ktorý zakazoval zhromaždenia viac ako piatich osôb.

Jich odvážny postoj nakoniec viedol k vytvoreniu ustanovenia o slobode prejavu v Pensylvánii a v následnom čase aj americkej ústavy.

Andrea Williamsová, výkonná riaditeľka Kresťanského právneho centra, povedala:

Pesm 139 je jedným z najznámejších a najkrajších oddielov Biblie, ktorý poukazuje na nádej a útechu, že každý človek je úžasne stvorený a Boh sa oň stará.

Slyšať sudcu povedať, že verše zo Žalmu 139 sú ‘aktom protestu’ a majú byť potrestané, je zničujúce.

Dôsledkom zákona o ochrane verejného poriadku je vytvorenie oblasti, v ktorej sú biblické verše a modlitby zakázané

Budeme stáť pri pánovi Greenovi, ktorý sa v tomto prípade domáha spravodlivosti.

Čo sa stalo?

Počas incidentu mal Green, ktorého podporuje Kresťanské právne centrum, porušiť Public Spaces Protection Order (PSPO), ktorý vrátane modlitby kriminalizuje “protestovanie, konkrétne účasť na akte súhlasu/nesúhlasu, v súvislosti s otázkami týkajúcimi sa potratových služieb.”

PPSPO, ktorý zaviedla rada mesta Ealing v apríli 2018, bol prvou “nárazníkovou zónou” okolo potratovej kliniky, ktorá bola zavedená v Spojenom kráľovstve.

PPSPO legislatíva je zvyčajne vyhradená pre protispoločenské správanie, ako je napríklad znečisťovanie psom, odhadzovanie odpadkov a zneužívanie alkoholu a drog.

V svedectve poskytnutom polícii zamestnanec kliniky, ktorý nahlásil Greena, uviedol, “incident trval hodinu” a že jeden z podozrivých” držal v ruke “bibliu, z ktorej si zrejme nahlas čítal.”

Zamestnanec dodal: “Dostal som textovú správu od polície, že to považujú za mimoriadnu udalosť.”

Green, ktorý je riaditeľom kampane skupiny Christian Voice, opustil priestor pred príchodom polície.

Napriek tomu zamestnanci kliniky oznámili polícii, čo sa stalo, a sedem mesiacov po udalosti dostal Green od rady Ealingu oznámenie o trestnom stíhaní.

Čítajte: Výskumníčka extrémizmu financovaná EÚ priznala, že chce cenzurovať tradwives, ‘krajne pravicové’ influencerky

V obvinení, ktoré bolo Greenovej poskytnuté, sa píše:

Dňa 6. februára 2023 ste urobili niečo, čo ste mali zakázané v oblasti, ktorá sa nachádza v rámci nariadenia o ochrane verejných priestorov Mattock Lane Safe Zone pred klinikou MSI Reproductive Choices, a to tým, že ste:

a) Protestovali ste tým, že ste sa zapojili do prejavu nesúhlasu alebo pokusu o prejav nesúhlasu v súvislosti s otázkami týkajúcimi sa potratových služieb, a to písomnými prostriedkami tým, že ste držali veľký nápis, na ktorom bol zobrazený text ‘Žalm 139,13 Lebo si ma (sic) opantal, prikryl si ma v lone mojej matky’

b) mal na veľkej tabuli zobrazený text, a to ‘‘Žalm 139:13 Lebo si ma ovládol (sic) opraty: prikryl si ma v lone mojej matky’, ktorý sa priamo alebo nepriamo týka ukončenia tehotenstva.

V rozpore s § 67 ods. 1 písm. a) zákona o protispoločenskom správaní, kriminalite a policajnej činnosti z roku 2014.

Konzultácie s vládou

V januári 2023 boli na základe novely zákona o verejnom poriadku “nárazníkové zóny” okolo potratových kliník zavedené na celoštátnej úrovni.

Politici a aktivisti odsúdili zavedenie zón ako hlboko drakonické opatrenia, ktoré kriminalizujú slobodu prejavu a bránia zraniteľným ženám v prístupe k alternatívam k interrupcii.

Vyzerá to tak, že vláda teraz zverejnila a konzultovať s verejnosťou svoj návrh usmernenia pre zóny, v ktorých podľa svojich slov “hľadá názory a jasnosť.”

Vláda’v návrhu usmernenia uznáva, že nárazníkové zóny sa musia vykladať v súlade s ľudskými právami vrátane práva prejavovať náboženské presvedčenie, práva na slobodu prejavu a práva na slobodu zhromažďovania a združovania:

Tichá modlitba, ktorá je zapojením mysle a myšlienok do modlitby k Bohu, je chránená ako absolútne právo podľa zákona o ľudských právach z roku 1998 a sama osebe by sa nemala za žiadnych okolností považovať za trestný čin.

Bezpohybové, nevtieravé správanie by sa samo osebe nemalo považovať za trestný čin. Samotná prítomnosť niekoho v zóne bezpečného prístupu bez náznaku, že sa chystá zapojiť do komunikácie s kýmkoľvek, kto má prístup k interrupčným službám, poskytuje ich alebo uľahčuje ich vykonávanie, by nikdy nemala viesť k policajnému zásahu.

… je dôležité, aby policajti zaoberajúci sa prípadmi podozrenia z porušenia § 9 mali primerané znalosti o ľudských právach. Policajti, ktorí sa zaoberajú podozreniami z porušenia § 9, by mali mať príslušné školenie o vyvažovaní práv chránených Európskym dohovorom o ľudských právach.

Preložené so súhlasom Christian Concern.