frances-hui-report-810x500.jpg

Katolícka diecéza v Hongkongu "spolupracuje s ČKS" na "sinifikácii": správa

22
Kultúra smrti

Nová správa Nadácie Výboru pre slobodu v Hongkongu (CFHK) podrobne opisuje rastúci vplyv čínskych komunistov v Hongkongu a obviňuje hongkonskú diecézu zo spolupráce s Pekingom s cieľom dosiahnuť komunistickú kontrolu nad prvkami Cirkvi.”

Témer 60-stranová správa, ktorá bola zverejnená 30. januára, má poskytnúť podrobnosti o “kolapse náboženskej slobody v Hongkongu.” 

Podľa zhrnutia správy hongkonská diecéza - vedená novovytvoreným kardinálom Stephenom Chowom, SJ. - “spolupracuje s ČKS na uplatňovaní jej kontroly nad prvkami Cirkvi v procese známom ako ‘sinifikácia.’” 

Písomnosti napísala Frances Hui z CFHK – hongkonská aktivistka, ktorá ako prvá získala azyl v USA. –  the report is titled “Hostile Takeover: V správe CFHK sa píše, že tento vplyv je podporovaný priamou pomocou Katolíckej diecézy Hongkongu.  

Tento vplyv, ako sa píše v správe CFHK, je podporovaný priamou pomocou Katolíckej diecézy Hongkongu. Správa dodáva, že “cesty do Pekingu vynechávajú diskusie o ‘podzemnej’ cirkvi a prenasledovaných veriacich v pevninskej Číne.”

Hongkong sa dostal pod drakonické podmienky čínskeho’zákona o národnej bezpečnosti (NSL) v júni 2020, keď Peking zaviedol tento zákon na ostrove s cieľom potlačiť disent proti ČKS. Na základe toho istého NSL je v súčasnosti stíhaný katolícky novinár a aktivista za slobodu Jimmy Lai.

V správe Hui’s odvolaním sa na tento zákon sa uvádza, že zákon je “navrhnutý na udusenie disentu” a používa sa “na potláčanie slobody zhromažďovania, slobody prejavu a slobody tlače.”ČKS ho využíva na “potláčanie náboženskej slobody v Hongkongu a zároveň signalizuje, že ešte prídu oveľa tvrdšie opatrenia, ” dodala s tým, že hoci prenasledovanie nie je také, ako v Číne, prebieha silný proces nútenej sinizácie. 

Zdôraznila: 

[R]eligiózni predstavitelia sú pod tlakom, aby presadzovali priority čínskej komunistickej strany. V kázňach sa od návštevníkov kostolov očakáva požiadavka, aby dodržiavali socialistické hodnoty a akceptovali presadzovanie národnej bezpečnosti. Podpora ľudských práv a sociálnej spravodlivosti je zakázaná. Učebné osnovy náboženských škôl sa v súčasnosti miešajú s učebnými osnovami založenými na národnej identite. V triedach sa vyžadujú čínske štátne vlajky, ako aj obrady vztyčovania vlajok.

Diecéza a štát

Súčasný hongkonský biskup, kardinál Chow, vyvoláva u pozorovateľov Číny obavy pre svoj zmierlivý postoj voči ČKS. Zatiaľ čo jeden z jeho predchodcov, kardinál Joseph Zen, naďalej otvorene kritizuje tajnú dohodu Vatikánu’s Čínou, Chow sa takejto rétorike vyhýba a hovorí namiesto toho “dialóg.” 

EXKLUZÍVNE: Incoming Hong Kong cardinal highlights ‘dialogue’ between Vatican and Communist China  

V správe CFHK sa tvrdí, že Chow aktívne pomáha ČKS presadzovať jej agendu: “Katolícka cirkev v Hongkongu aktívne potláča informácie o náboženskom prenasledovaní v Číne a oslabila svoje zameranie na obhajobu práv veriacich v Číne.”

Hui sa odvolával na Chowove’výlety do Pekingu na návštevu tamojších cirkevných predstaviteľov ČKS, počas ktorých zdôrazňoval nádeje na ďalšiu spoluprácu spolu s vyslovovaním bodov ČKS, ako napríklad “Sinizácia.”

Podľa správy Hui’s: 

Kardinál Chow zrejme precenil schopnosť hongkonskej cirkvi ovplyvniť kostru kampane ČKS’sinicizácie, ktorá bola dlho vyvíjaná s cieľom vniesť socialistické hodnoty a vlastenectvo do náboženského presvedčenia. Ešte viac je v hre daň, ktorú si postupne vyberie na presvedčení duchovných, ktorí budú viesť hongkonskú katolícku cirkev.

Prezradila tiež, že po svojej ceste v apríli 2023 Chow “dal interne na vedomie, že všetci duchovní hongkonskej cirkvi “vrátane kňazov, seminaristov, diakonov a sestier diecézy a misionárov “budú musieť navštíviť Peking na výmenný pobyt.”

Takéto cesty sa už začali, napísala, pričom skupina z Hongkongu navštívila Peking v októbri 2023 a ďalšia ho navštívila minulý mesiac.

V novembri uskutočnil recipročnú návštevu v Hongkongu pekinský biskup Joseph Li Shan, ktorý je predsedom Katolíckej vlasteneckej asociácie – čínskej štátom schválenej cirkvi.

Hui citoval anonymného hongkonského katolíckeho kňaza, ktorý o rôznych návštevách povedal: “Vidieť úradníkov styčného úradu, Katolíckeho vlasteneckého združenia a Úradu pre náboženské záležitosti a vypočuť si [sinizačné] semináre na čínskej univerzite Renmin — to nie sú výmeny, ale vymývanie mozgov.” 

Hui tiež citoval z dvoch kľúčových homílií, ktoré Chow predniesol v decembri 2022 a 2023, a napísal, že “vzbudili obavy.”

V oboch homíliách, vysielaných online pre čínskych katolíkov na celom svete, sa kardinál Chow snažil legitimizovať CPA na príklade biskupa Jin a podkopával obetu tých, ktorí odmietli vstúpiť do združenia, pričom vyvolával otázky o demokracii. Jeho snaha neutralizovať negatívny dojem z CPA kontrolovanej ČKS a zo samotnej autokracie bola hlboko znepokojujúca.

Po nedávnom krátkom stretnutí s Chowom v Ríme sa tento reportér obrátil na kardinála so žiadosťou o komentár k tvrdeniam, ktoré o ňom uvádza Hui’reportáž. Odpoveď sme pred uverejnením nedostali.

Kardinál Chow, jezuita stavajúci mosty

Od svojho vymenovania do hongkonskej diecézy v roku 2021 Chow praktizuje starostlivo politický a čoraz viac pro-CCP postoj. V prejave v roku 2021 sa dištancoval od podzemnej čínskej cirkvi a tiež upozornil aby sme od neho v budúcnosti neočakávali vyhlásenia bojujúce proti ČKS:

Nemyslím si, že je múdre, aby som sa vyjadroval k Číne bez dostatočných informácií a znalostí. Nie’že by som sa bál, ale obozretnosť je tiež cnosť.

Vyjadrenie pre jezuitmi vedený America Magazine v októbri 2023 Chow pokračoval v tejto politike a pochválil arcidiecézu ČKS v Pekingu – za spôsob, akým Li Šan riadi sídlo, ako aj za počet seminaristov.

Chow tiež tvrdil, že predstavitelia ČKS si “skutočne vážia [pápeža] Františka.” “Vnímajú ho ako niekoho, s kým možno viesť dialóg, niekoho, kto sa skutočne zaujíma o Čínu. Hovorím to preto, lebo to vyplynulo z mojich rozhovorov,”Čow povedal Američanovi. 

Čítajte: Čínski komunisti zaslepili Vatikán vymenovaním nového biskupa bez jeho účasti

Takýto súhlas ČKS s pápežom Františkom bol spôsobený jeho výrokmi a “tým, čo predstavuje,” povedal novovytvorený kardinál. “Nekritizuje, chce vedieť o Číne, chce byť spravodlivý.”

Chow dodal, že orgány ČKS sa cítia poškodené a že “boli zle pochopené,” a zároveň dodal, že on “nehovorí, kto’má pravdu, kto’sa mýli.”František”tónom voči orgánom KSČ si získal podporu, tvrdil Chow:

Ukázalo sa mi, že Číňania, vláda a ľudia sa cítia byť Západom nepochopení. Niektorí ľudia zámerne prekrúcajú veci a robia z nich niečo zlé. Oceňujú každého, kto povie niečo spravodlivé. Ja’nehovorím, kto’má pravdu [a kto’sa mýli. Ale myslím si, že ľudia, ktorí majú pocit, že boli nepochopení, sa vždy cítia lepšie, keď na nich niekto vrhne pozitívnejšie svetlo. Oceňujú, že si ich pápež František váži.

Pozoruhodné je, že Chow’najkratšie odpovede v interview pre časopis America  sa týkali témy slobody v Hongkongu, dokonca tvrdil, že “náboženská sloboda je nedotknutá.”

Čítajte: TikTok bol nútený zrušiť cenzúru videa Jimmyho Laia kritizujúceho čínsku vládu’po protestoch verejnosti

Pokúsil sa bagatelizovať otázky slobody prejavu a uviedol, že len “ak prídete s niečím, čo porušuje zákon o národnej bezpečnosti, potom je to’problém.”

Hui však vo svojej správe spochybnil Chowove’narážky na náboženskú slobodu a poznamenal, že “mnohí veriaci v Hongkongu už boli terčom útokov a útlaku pre svoju vieru a svoje činy vedené vierou.”

Týka sa to aj známych prípadov, ako napríklad medzinárodne odsúdené zatknutie kardinála Zena (91) v máji 2022 spolu so 76-ročným katolíckym novinárom a hlasným kritikom Číny Jimmy Lai, ktorý je v súčasnosti odsedí si šesťročný trest odňatia slobody v Číne za súdny rozsudok za “podvod” a “spolčenie so zahraničnými silami” a súdený za údajné porušenie NSL.

Ak zdôraznil Hui, vatikánsky úradník v roku 2020 povedal agentúre Reuters, že zatýkanie katolíckych predstaviteľov na ostrove “interpretuje ako spôsob, ktorým Peking dáva najavo svoju nespokojnosť s prítomnosťou misie“v Hongkongu.”

Úloha Vatikánu’v prosinskej politike

Huiova’správa obsahovala aj niekoľko opatrení pre štáty a politických lídrov spolu s obvineniami, že postoj Vatikánu’napomáha skôr ČKS než veriacim katolíkom. Správa vyzývala USA a ďalšie “demokratické krajiny”, aby “odradili Vatikán od rozšírenia dohody s Pekingom na Hongkong” a aby “sa postavili proti dohode Vatikánu s Pekingom.”

Odkázala na potenciálny “styčný úrad”, ktorý Svätá stolica dúfa otvoriť v Číne. Podľa vatikánskeho štátneho sekretára kardinála Pietra Parolina Svätá stolica dúfa v “otvorenie zriadeného styčného úradu Svätej stolice v Číne”, ktorý “by nielen uprednostnil dialóg s civilnými orgánmi, ale tiež prispel k úplnému zmiereniu v rámci čínskej cirkvi a jej ceste k želanej normalite.”

Hui napísal, ako takýto úrad vyvoláva “obavy z možnej legalizácie štátom kontrolovaných subjektov. Hongkonskí duchovní sa obávajú nátlaku, aby sa pridali k združeniam, ktoré sa zaväzujú k vernosti vláde.”

Hui sa potom obrátil priamo na Vatikán a islamských predstaviteľov a vyzval ich, aby sa “zasadili za prepustenie náboženských väzňov. Zrušili dohodu medzi Vatikánom a Čínou. Vystupujte proti tomu, aby Čína’vymazávala ujgurskú a huiovskú moslimskú kultúru.”

Takmer tajná čínsko-vatikánska dohoda  podľa všetkého uznáva štátom schválenú verziu Katolíckej cirkvi a umožňuje ČKS menovať biskupov. Pápež si zrejme ponecháva právo veta, hoci v praxi má kontrolu nad nimi ČKS tá, ktorá má kontrolu. Údajne tiež umožňuje odvolanie a nahradenie legitímnych biskupov biskupmi schválenými ČKS.

V posledných týždňoch došlo v Číne k náhlemu zmeneniu biskupov, pričom pápež František ich vymenoval mnoho mesiacov po tom, ako ich vymenovali čínske úrady. Takéto kroky odhalili možné detaily o tom, ako dohoda funguje v praxi, keď ČKS fakticky predloží Svätej stolici nových biskupov a pápežovi zostáva podpísať schválenie.

LifeSiteNews sa 18. januára obrátil na kardinála Parolina s otázkou, či bude dohoda na jeseň tohto roku obnovená, keďže sa blíži koniec dvojročného predĺženia uzákoneného v roku 2022. Komunikácia zaslaná Parolinovi zatiaľ zostala bez odpovede.