Planned-Parenthood-Center-in-Knoxville-TN-2-810x500.jpg

Pro-life novinár žaluje FBI o prístup k záznamom o podpaľačstve v Knoxville

16
Kultúra života

Knoxvillský pro-life reportér, ktorý sa už roky snaží odhaliť pravdu o podpaľačstve v roku 2021 v miestnom zariadení plánovaného rodičovstva, podal federálnu žalobu na Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) pre nesplnenie dvoch predchádzajúcich žiadostí o dokumenty.

Priestor plánovaného rodičovstva v Knoxville’zhorel na Silvestra 2021 pri požiari, ktorý hasičský zbor v Knoxville (KFD) čoskoro označil za podpaľačstvo. 

Potratové centrum bolo od 7. decembra zatvorené pre rekonštrukciu a rozšírenie. Zariadenie malo byť znovu otvorené v polovici februára, pričom pôvodné rozšírenie aj prestavba mali stáť približne 2,2 milióna dolárov. V novembri nasledujúceho roka americké ministerstvo spravodlivosti (DOJ) identifikovalo údajného páchateľa ako Marka Rena, muža, ktorý už zomrel, keď bol vo väzbe na polícii na základe nesúvisiacich obvinení. Ako však Jennifer Hayová od začiatku príbehu dokumentovala pre LifeSiteNews, zostávalo množstvo nezodpovedaných otázok.

Tento týždeň právnici zastupujúci Hayovú podali na okresnom súde USA pre východný okres Tennessee žalobu, v ktorej obviňujú úrad z toho, že konal v rozpore so zákonom o slobodnom prístupe k informáciám, keď nevyhovel jej predchádzajúcim žiadostiam o poskytnutie záznamov podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám, aby mohol odpovedať na niektoré z týchto otázok. 

“Federálna agentúra je povinná poskytnúť požadované informácie do dvadsiatich (20) dní, pokiaľ neexistuje neobvyklá okolnosť, ktorá si vyžaduje viac času na odpoveď, alebo ak agentúra uvedie, že existuje platná výnimka, ktorá sa uplatňuje,” uvádza sa v žalobe, ktorú preskúmal LifeSiteNews. “Ak sa na verejný záznam vzťahuje platná výnimka zo zákona o slobode informácií a ak príslušná agentúra splnila svoje dôkazné bremeno, aby preukázala, že výnimka je platná a vhodná, záznam musí byť aj tak sprístupnený, pokiaľ agentúra nemôže odôvodnene predpokladať, že zverejnenie požadovaných informácií by spôsobilo ujmu záujmu, ktorý deklarovaná výnimka chráni. Bez ohľadu na predchádzajúci odsek musí agentúra prijať primerané opatrenia na sprístupnenie všetkých informácií, ktoré nie sú vyňaté.”

Žaloba sa domáha vydania súdneho príkazu “ktorým by sa vyhlásilo, že FBI porušila FOIA neoprávneným zadržaním záznamov v Prvej žiadosti a/alebo Druhej žiadosti”; “nariadiť FBI, aby čo najrýchlejšie poskytla kópie požadovaných záznamov alebo kópie len s tými úpravami, ktoré súd považuje za správne”; a priznať Hayovi “primeranú odmenu za právne zastupovanie”a náklady”, ako aj “iné odškodnenie, ktoré súd považuje za spravodlivé a správne.”

Medzi otázkami, ktoré chce prípad vyriešiť, je aj skutočnosť, že hasičský zbor v Knoxville nepovažoval Reno za podozrivého a v skutočnosti zástupca náčelníka Mark Wilbanks povedal, že ho oznámenie ministerstva spravodlivosti prekvapilo’. Úrad uviedol, že svoj záver čiastočne založil na tajnej nahrávke, na ktorej Reno hovorí s vyšetrovateľom hasičského zboru, ale odmietol nahrávku zverejniť.

“Vyšetrovatelia knoxvillského hasičského zboru zistili, že požiar vznikol vo vnútri budovy; nebolo poskytnuté žiadne vysvetlenie, ako sa Reno dostal dovnútra,” Hay má písal. “Tento novinár urobil rozhovor s pôvodným volajúcim na tiesňovú linku 911, ktorý bez vyzvania opísal muža, ktorý z miesta činu utiekol v červenom nákladnom aute, ako ‘belocha s dlhými vlasmi.’Reno bol čisto ostrihaný.”

“Organizácia Planned Parenthood of Tennessee and North Mississippi (PPTNM) môže na obnovu v Knoxville použiť federálne prostriedky z hlavy X,” dodáva. “Bidenova administratíva presmerovala finančné prostriedky z hlavy X po štáte Tennessee a poskytla granty priamo iným regionálnym organizáciám plánovaného rodičovstva; tie zasa plánujú poskytnúť čiastkové granty PPTNM.”

Hayová predtým podala jednu žiadosť FOIA o video v apríli 2023, potom ďalšiu v auguste o všetky záznamy týkajúce sa požiaru. Prvá bola zamietnutá údajne z dôvodu ochrany súkromia Reno’a, čo je zvláštna žiadosť vzhľadom na to, že úrad ho verejne obvinil z trestného činu po tom, ako už bol mŕtvy a nemohol sa brániť. Druhej žiadosti FBI údajne vyhovel, ale tvrdil, že zostavenie požadovaných záznamov sa môže dokončiť až v apríli 2026.

Pomalé vybavovanie žiadostí FOIA s dlhými odhadmi na zhromažďovanie materiálov je bežnou taktikou federálnej vlády. V minulom roku rozhodol v nesúvisiacom prípade proti americkému Úradu pre potraviny & liečivá (FDA) okresný sudca Mark Pittman vyhlásil, že “demokracia umiera za zatvorenými dverami,” a že hoci federálne agentúry čelia legitímnym logistickým obmedzeniam pri zhromažďovaní a zverejňovaní veľkého množstva údajov s obmedzenými zdrojmi, to “neurčuje hranice práv jednotlivca’podľa zákona o slobode informácií” a žiadosti musia byť splnené včas, pretože “neaktuálne informácie majú malú hodnotu.”