Shutterstock_1008898423-810x500.jpg

Kanadská vláda odkladá rozšírenie eutanázie pre ľudí s duševnými chorobami do roku 2027

14
Kultúra smrti

Po veľkom odpore zo strany skupín bojujúcich za život, lekárov a duševné zdravie, ako aj väčšiny kanadských provincií, federálna vláda pod vedením premiéra Justina Trudeaua odložila plánované rozšírenie eutanázie na osoby trpiace výlučne duševnými chorobami na rok 2027, oznámili včera minister zdravotníctva Mark Holland a minister spravodlivosti Arif Virani.

“Súhlasíme so záverom, ku ktorému dospel výbor, že systém v súčasnosti nie je pripravený a je potrebný dlhší čas, ” povedal Holland novinárom.

Holland a Liberálna strana napriek odkladu stále plne podporujú rozšírenie lekárskej pomoci pri umieraní (MAiD). Novinárom povedal, že vláda má “morálny imperatív” rozšíriť túto prax aj na osoby s duševnými chorobami.

Koalícia pre prevenciu eutanázie odklad privítala, ale výkonný riaditeľ Alex Schadenberg pre LifeSiteNews povedal, že eutanázia “by sa mala úplne zrušiť.”

“V nasledujúcich voľbách budeme aktívne pripomínať voličom poslancov, ktorí minulú jeseň hlasovali proti návrhu zákona C-314, ktorý by zrušil eutanáziu pri duševných chorobách,” povedal Schadenberg.

Do 17. marca je stanovený termín na predloženie legislatívy na oficiálne pozastavenie rozširovania MAiD. Holland povedal, že liberáli tento termín dodržia.

Kampaň Life Coalition (CLC) uviedla, že Kanaďania potrebujú “súcitnú starostlivosť, nie zabíjanie,” a vyzvala Trudeaua’federálnu vládu, aby natrvalo zrušila, nielen odložila plánované rozšírenie eutanázie pre osoby trpiace duševnými chorobami.

Konzervatívna strana Kanady (CPC) pod vedením lídra Pierra Poilievra podporuje pozastavenie, ale chce, aby sa od rozšírenia MAiD úplne upustilo.

CPC sa postavila proti rozšíreniu MAiD, ale nedávne pokusy zastaviť tento pochmúrny postup, napríklad prostredníctvom zákona C-314, zlyhali.

Ak prieskumy ukazujú, že CPC je pripravená vyhrať nasledujúce federálne voľby, ktoré sa uskutočnia najneskôr na jeseň 2025, možnosť, že rozšírenie eutanázie bude pokračovať podľa plánu v roku 2027, sa zdá byť nepravdepodobná.

Kanadské’zákony o MAiD sa mali rozšíriť 17. marca kvôli roku 2021, kedy bol schválený zákon C-7, ktorý umožnil aj chronicky chorým – nielen nevyliečiteľne chorým – kvalifikovať sa na tzv. smrť za asistencie lekára.

Odklad prichádza aj po tom, ako spoločná správa parlamentného výboru odporučila odložiť rozšírenie MAiD.

Vlády mnohých provincií plánované rozšírenie MAiD odsúdili, pričom niektoré tvrdia, že nie je potrebné, a iné, že ich systémy zdravotnej starostlivosti nie sú pripravené na zavedenie nových pravidiel.

Včera ministri zdravotníctva väčšiny kanadských provincií a teritórií zaslali spoločný list Hollandovi a Viranovi, v ktorom naliehajú na vládu, aby rozšírenie MAiD odložila na neurčito. Zatiaľ nie je jasné, ako Holland a Viran na list zareagujú.

Súčasný odklad je už druhýkrát, čo bolo rozšírenie pozastavené.

Pôvodne malo vstúpiť do platnosti v marci 2023, tlak tých istých skupín viedol liberálov pod vedením Trudeaua k odkladu Zákon C-39.

Pôvodný odklad rozšírenia MAiD do roku 2024 prišiel aj po mnohých verejných škandáloch vrátane vyplavenia zprávy o tom, že kanadským veteránom ponúkali smrteľný zákrok pracovníci kanadského úradu pre záležitosti veteránov (VAC).

Počet Kanaďanov usmrtených smrtiacou injekciou od roku 2016 predstavuje viac ako 44 958 a mnohí sa obávajú, že kvôli manipulácii s oficiálnymi štatistikami môže byť toto číslo ešte vyššie.

V nedávnej aktualizácii kanadského štatistického úradu priznali že eutanáziu vylúčili zo svojich súčtov úmrtí napriek tomu, že je šiestou najvyššou príčinou úmrtnosti v krajine.