Untitled-19-810x500.png

Svätý Blažej bol liečiteľom tiel a duší ako lekár a verný biskup Cirkvi

28
Kultúra života

Keď Cirkev ukončila radostné obdobie štyridsiatich dní Vianoc a pripravuje nás na rozjímanie o témach, ktoré v nás majú vzbudiť ducha pokánia, každý zo sviatkov svätých musí na nás zapôsobiť tak, aby bol v súlade s týmto duchom. Od dnešného dňa až do Veľkej noci budeme svätých, ako k nám prichádzajú, študovať v tomto osobitnom svetle - koľko sa namáhali a trpeli počas svojej životnej púte a aký plán si vzali na víťazstvo nad svetom a telom. Išli, hovorí žalmista, a plakali, hádzajúc svoje semená, ale prichádzajúc prídu s radosťou, nesúc svoje snopy. (Ž 125, 6 - 7) Tak to bude aj s nami; a na konci našej pôstnej práce nás vzkriesený Ježiš privíta ako svoje živé, obnovené deti.

Kalendár tejto časti roka oplýva mučeníkmi; a hneď na začiatku sa stretávame s jedným z najslávnejších z týchto slávnych Kristových bojovníkov. Dejiskom jeho pastierskych cností a mučeníckej smrti bola Sebasta, arménske mesto, to isté, ktoré nám v jeden deň dá štyridsať umučených vojakov. Úcta k svätému Blažejovi sa dodnes najhorlivejšie udržiava na Východe, najmä v Arménsku. Západné cirkvi začali čoskoro milovať a uctievať jeho pamiatku, a to tak všeobecne, že ho môžeme nazvať jedným z najobľúbenejších našich svätých. Jeho sviatok je však u nás iba jednoduchý a rímska cirkev dala iba Lekciu o jeho živote.

Blase, ktorého signálne cnosti ho urobili milým ľudu v Sebaste v Arménsku, zvolili za biskupa tohto mesta. Keď cisár Dioklezián viedol kruté prenasledovanie proti kresťanom, svätec sa ukryl v jaskyni na vrchu Argeus a tam zostal nejaký čas ukrytý, ale nakoniec ho objavili niektorí vojaci miestodržiteľa Agrikola, keď boli na love. Priviedli ho k miestodržiteľovi, ktorý prikázal, aby ho uväznili. Počas jeho väznenia k nemu prichádzalo mnoho chorých, ktorých priťahovala povesť o jeho svätosti, a on ich uzdravoval. Medzi nimi bol aj chlapec, nad ktorého životom lekári zúfali, pretože prehltol kosť, ktorú mu nemohli vytiahnuť z hrdla. Svätca dvakrát predviedli pred miestodržiteľa, ale ani spravodlivé sľuby, ani hrozby ho nedokázali prinútiť, aby priniesol obetu bohom. Potom ho najprv zbili prútmi a potom mu roztrhali telo železnými hákmi, kým ležal natiahnutý na skruži. Nakoniec mu sťali hlavu a on vznešene vydal svedectvo o viere Krista, nášho Pána, v tretí februárový deň (3. februára).

Prijmi, slávny mučeník, chválu, ktorú ti aj my vzdávame v jednote s tou, ktorú ti vzdáva celá Cirkev. Na oplátku za túto poctu našej úcty zhliadni na kresťanský ľud, ktorý sa teraz chystá vstúpiť do obdobia pokánia a svätým súcitom a slzami sa obrátiť k Pánovi, svojmu Bohu. Prosíme ťa o to prostredníctvom tvojho vlastného boja, pomôž nám v tom, na ktorý sa pripravujeme. Keď od teba povinnosť vyžadovala podstúpiť muky a smrť, našla ťa pripraveného a statočného; našou povinnosťou je odčinenie pokáním a tvoje modlitby nám musia dodať odvahu. Naši nepriatelia nie sú krutejší ako tvoji, ale sú zradnejší, a ak ich ušetríme, sme stratení. Získaj pre nás tú nebeskú pomoc, ktorá tebe umožnila zvíťaziť.

Sme deti mučeníkov, nedaj Bože, aby sme boli degenerovaní! Modli sa, svätý pápež, aj za krajinu, ktorú si napojil svojou krvou. Arménsko stratilo vieru, za ktorú si položil svoj život. Prihováraj sa za ňu, aby sa vrátila do Cirkvi, a nech jej obrátenie prinesie útechu tým niekoľkým, ktorí zostali pravoverní a verní.

Tento text je prevzatý z Liturgického roka, ktorého autorom je Dom Prosper Guéranger (1841-1875). LifeSiteNews ďakuje Ecu-Men webovej stránke za jednoduché sprístupnenie tohto klasického diela online.