shutterstock_2002758767-scaled-810x500.jpg

Watchdog zistil, že 75 % platených dodávateľov nepracovalo na kanadskej cestovnej aplikácii COVID za 54 miliónov dolárov

17
Neutral

Vyšetrovanie vládneho dozorného orgánu odhalilo, že tri štvrtiny dodávateľov, ktorí boli zaplatení za prácu na kontroverznej cestovnej aplikácii ArriveCAN z čias COVID za 54 miliónov dolárov, sa na tvorbe škandálom poznačenej aplikácie vôbec nepodieľali.

Odhalenie, že väčšina dodávateľov na ArriveCAN nepracovala, sa objavilo v správe s názvom Preskúmanie postupov pri obstarávaní ArriveCAN od vládneho’ombudsmana pre verejné obstarávanie Alexandra Jeglica.

“Približne v 76 % platných zmlúv zdroje navrhnuté vo víťaznej ponuke nevykonali na zákazke žiadnu prácu,”konštatuje sa v správe.

Kedysi povinná aplikácia ArriveCAN, ktorú vytvorila federálna vláda, stála daňových poplatníkov viac ako 50 miliónov dolárov, z toho nie menej ako 8,9 milióna dolárov dostala neznáma spoločnosť GC Strategies, ktorú prevádzkoval dvojčlenný tím z domu v Ontáriu.

Stály výbor pre vládne operácie a odhady dolnej snemovne (OGGO) vyšetruje, ako rôzne spoločnosti ako Dalian, Coaradix a GC Strategies dostali milióny dolárov daňových poplatníkov na vývoj spornej aplikácie ArriveCAN, ktorá sleduje karanténu.

Jeglicova’správa konkrétne vyzdvihuje spoločnosť GC Strategies a uvádza, že táto dvojčlenná spoločnosť nepreukázala, že jej zoznam subdodávateľov je kvalifikovaný na prácu na aplikácii.

Ombbudsman pre verejné obstarávanie’v správe tiež našiel “množstvo príkladov”, v ktorých GC Strategies “jednoducho skopírovala a vložila” požadované pracovné skúsenosti, ktoré vláda uviedla v zozname svojich dodávateľov.

V správe sa tiež konštatovalo, že je nezvyčajné, že vláda použila pre tender na aplikáciu’kritériá, ktoré boli “príliš reštriktívne a zvýhodňovali” GC Strategies, ktorá vyhrala tender na zákazku napriek tomu, že neboli predložené žiadne iné ponuky.

Poslanci Konzervatívnej strany Kanady (CPC) Kelly Block a Pierre Paul-Hus v pondelok v spoločnom vyhlásení odsúdili zistenia zo správy ombudsmana pre verejné obstarávanie’.

“Odsudzujúca správa ombudsmana odhalila, že federálni úradníci Trudeauovej vlády zmanipulovali zákazku ArriveCan tak, aby ju nakoniec získala dobre prepojená konzultačná firma GC Strategies s dvoma ľuďmi,” uvádza sa v spoločnom vyhlásení.

“Celkovo tieto dve osoby na aplikácii nepracovali, napriek tomu dostali od daňových poplatníkov 11 miliónov dolárov. Viaceré vyšetrovania projektu ArriveCan odhalili milióny dolárov daňových poplatníkov, ktoré boli poslané prepojeným insiderom a konzultantom.”

Kanaďanom bolo povedané, že projekt ArriveCan mal stáť len 80 000 dolárov, ale toto číslo sa rýchlo vyšplhalo na 54 miliónov dolárov.

Block a Paul-Hus vo svojom spoločnom vyhlásení zdôraznili, že odborníci odhadli, že ArriveCan “mohol’byť postavený za víkend za 200 000 dolárov.”

“Namiesto toho sa však Trudeauova vláda rozhodla premrhať 54 miliónov dolárov daňových poplatníkov na túto nepotrebnú a nefunkčnú aplikáciu. Nanešťastie pre Kanaďanov, tieto nedávne obvinenia zo zneužívania začínajú dávať zmysel extrémnej cene 54 miliónov dolárov.”

Ak ide o samotnú aplikáciu, bola plná technických chýb spolu s obavami používateľov o ochranu súkromia.

ArriveCAN zaviedla Trudeauova vláda v apríli 2020 a povinnou sa stala v novembri 2020. Aplikáciu používala federálna vláda na sledovanie stavu očkovania COVID osôb vstupujúcich do krajiny a na presadzovanie karantény, ak to považovala za potrebné.

Keď bola aplikácia povinná, všetci cestujúci vstupujúci do Kanady ju museli používať na predloženie svojich cestovných a kontaktných údajov, ako aj všetkých údajov o očkovaní COVID pred prekročením hranice alebo nástupom do lietadla.

Vytvorenie aplikácie’bolo od začiatku plné ‘korupcie’

Block a Paul-Hus’vo svojom vyhlásení uviedli, že odkedy sa škandál ArriveCAN stal známym, “whistlebloweri boli umlčaní a vládni úradníci boli suspendovaní bez nároku na plat za to, že vo výbore povedali pravdu.”

“Teraz, keď sa obvinenia z korupcie stávajú čoraz závažnejšími, sa RCMP (Kanadská kráľovská jazdecká polícia) rozhodla vyšetriť zmluvy z dôvodu možnej trestnej činnosti,” uviedli obaja.

Poslankyňa za KPC Stephanie Kusieová 26. októbra 2023 pred výborom poznamenala, že by malo byť “každému v tejto miestnosti, ako aj Kanaďanom, zrejmé,” že v tejto vláde existuje “systémová korupcia,” keď hovorila o ArriveCAN. Dodala, že korupcia vo vláde “by mala byť absolútne zjavná.”

V minulom roku LifeSiteNews informoval o dvoch technologických podnikateľoch vypovedali pred výborom, že počas vývoja cestovnej aplikácie ArriveCAN na vlastné oči videli, ako sa federálni manažéri zapájajú do “vydierania,” “korupcie,” a “uzatvárania zmlúv s duchmi,” a to všetko na úkor daňových poplatníkov.

Kanadská generálna audítorka Karen Hoganová oznámila vyšetrovanie aplikácie ArriveCAN v novembri 2022 po tom, ako Dolná snemovňa odhlasovala v pomere 173:149 úplný audit tejto kontroverznej aplikácie.

V minulom roku LifeSiteNews informoval, že počas parlamentného vyšetrovania zneužitia finančných prostriedkov použitých na vytvorenie cestovnej aplikácie ArriveCAN kanadský’hlavný federálny technologický úradník vyhrážal obvinením z pohŕdania parlamentom za to, že odmietol dať jasné odpovede na otázky poslancov týkajúce sa jeho účasti na toľko skloňovanej aplikácii.

V októbri 2021 Trudeau oznámil bezprecedentné povinnosti očkovania COVID-19 pre všetkých federálnych zamestnancov a zamestnancov v sektore dopravy a uviedol, že neočkovaní už nebudú môcť cestovať lietadlom, loďou ani vlakom, a to na vnútroštátnej aj medzinárodnej úrovni.

Táto politika viedla k tomu, že tisíce ľudí prišli o prácu alebo boli pre jej nedodržiavanie prepustení na dovolenku.

Trudeau “pozastavil” 20. júna 2022 mandát na očkovanie proti COVID pri cestovaní. V októbri minulého roka kanadská federálna vláda ukončila všetky zostávajúce mandáty COVID týkajúce sa cestovania vrátane maskovania v lietadlách a vlakoch, testovania COVID a umožnila, aby Kanaďania bez očkovania už nepodliehali povinnej karanténe.

Viac ako 700 Kanaďanov bez vakcín negatívne postihnutých federálnym diktátom COVID na očkovanie sa spojilo, aby podali skupinovú žalobu na federálnu vládu v hodnote niekoľkých miliónov dolárov.