China-and-Canada-810x500.jpg

Kanadský sudca poverený vyšetrovaním čínskeho zasahovania do volieb sľubuje, že "odhalí" pravdu

14
Neutral

Kanadský sudca poverený dohľadom nad verejným vyšetrovaním údajného zasahovania agentov Komunistickej strany Číny (KS Číny) do posledných dvoch federálnych volieb v Kanade prisľúbil, že odhalí pravdu, nech je akákoľvek.” 

V pondelok sudkyňa Marie-Josée Hogueová, ktorá bude viesť verejné vyšetrovanie údajného zasahovania agentov ČKS do volieb, uviedla, že ona a jej právnici zostanú “nestranní” a nebudú ovplyvnení politikou. 

“Právnici Komisie a ja sme neutrálni a nestranní,” povedala Hogueová.  

“Zastupujeme verejný záujem. Naším cieľom je odhaliť pravdu, nech je akákoľvek.” 

Federálna vláda pod vedením premiéra Justina Trudeaua reagovala na obvinenia zo zasahovania do volieb zo strany KSČ pomaly po oznámila 7. septembra 2023, že začne verejné vyšetrovanie vedené Hogueom. 

Verejné vyšetrovanie prichádza po tom, čo Trudeau minulý rok po dlhom odklade začal neúspešné vyšetrovanie obvinení CCP. Toto vyšetrovanie nebolo verejné a viedol ho “rodinný priateľ” a bývalý generálny guvernér David Johnston, ktorého Trudeau vymenoval za “nezávislého osobitného spravodajcu.” 

Johnston odišiel z funkcie “osobitného spravodajcu” po tom, čo verejnosť pobúril jeho záver, že by sa nemalo uskutočniť verejné vyšetrovanie tejto záležitosti. Konzervatívni poslanci požiadali o výmenu Johnstona kvôli jeho väzbám na Čínu aj na rodinu Trudeauovcov. 

Doterajšie dôkazy, ktoré odhalili parlamentné výbory, ukazujú, že kanadské orgány vedeli o tom, že agenti ČKS sa zameriavajú na poslancov opozičných strán, ale rozhodli sa nepodniknúť žiadne kroky. 

Hogueová prisľúbila, že vynaloží “maximálne úsilie, aby tomu prišla na koreň a pochopila, čomu krajina čelila a čomu možno ešte stále čelí, pokiaľ ide o zahraničné zasahovanie.” 

“Zahraničné zasahovanie do našich demokratických inštitúcií je veľmi vážny problém,” poznamenala.  

Pokiaľ ide o ČKS, mnohí Kanaďania, najmä tí, ktorí sú za slobodu Číny, sú znepokojení vzhľadom na to, že Trudeau v minulosti chválil Čínu “základnú diktatúru” a označil autoritársku krajinu za svoju obľúbenú krajinu, ktorá nie je jeho vlastnou.     

Potenciálne vmiešavanie sa do kanadských’volieb agentmi ČKS znepokojuje aj mnohých Kanaďanov.   

Aby sme si to uvedomili, LifeSiteNews nedávno informovali že jeden z najvyšších ministrov Trudeau’Mary Ng bol označený za toho, kto údajne dostal podporu od ČKS v kanadských federálnych voľbách v roku 2019.   

LifeSiteNews tiež nedávno informoval, že kanadská federálna vláda pokračuje v poskytovaní miliónovej pomoci Číne a tým aj jej vládnucej vláde ČKS napriek obvineniam zo zasahovania.

Dvaja poslanci sa stali priamymi terčmi agentov ČKS  

Doteraz existujú dôkazy, že najmenej dvaja poslanci, konzervatívec Michael Chong a nová demokratka Jenny Kwanová, boli priamymi terčmi agentov ČKS. 

Pred dvoma týždňami LifeSiteNews informoval o tom, ako v čase rastúceho napätia medzi Kanadou a Čínou Kwanová, ktorá pochádza z Hongkongu, povedala, že bude celý svoj “život terčom agentov komunistického čínskeho režimu.”   

Hogue priznal Kwan postavenie pri vyšetrovaní, pretože je terčom agentov ČKS.  

Počas zasadnutia zahraničného výboru Dolnej snemovne 16. mája 2023 ďalší kanadský poslanec čínskeho pôvodu, ktorému sa údajne vyhrážali agenti ČKS, Michael Chong, povedal, že “dostal vyhrážky, o ktorých sa domnievam, že môžu súvisieť s Čínskou ľudovou republikou a nechám to tak.”  

Chong poznamenal, že z pochopiteľných dôvodov nechce “hovoriť konkrétne o týchto hrozbách,” ale že o hrozbách boli informované “príslušné agentúry a orgány federálnej vlády”, ako aj miestna polícia.   

Povedal, že hrozby vysvetľujú nedávne stretnutia, ktoré mal s predstaviteľmi Kanadskej bezpečnostnej spravodajskej služby.   

Čong poznamenal, že mal viac ako jednu hrozbu a jedna sa týkala incidentu počas federálnych volieb v roku 2021.   

Vlani Čong zverejnil, že sa mu osobne viackrát vyhrážal človek, o ktorom sa domnieval, že je diplomat menom Čao Wej, ktorý vystupuje ako agent komunistickej Číny. Vyhrážky ho podľa jeho slov znepokojovali natoľko, že z obavy o svoju bezpečnosť musel zavolať políciu.     

Po vypuknutí škandálu bol Wei vyhostený z Kanady. Komunistická čínska vláda odplatila vyhostením kanadského diplomata krátko nato.