Untitled-2-810x500.png

Dobrovoľná policajtka v Spojenom kráľovstve je vyšetrovaná za to, že prikázala kresťanovi, aby prestal spievať pieseň Amazing Grace

26
Neutral

Občania USA:

Video dobrovoľníčky britskej polície sa tento týždeň stalo virálnym po tom, čo neplatená policajtka Maya Hadžipetková povedala kresťanke, že nesmie spievať cirkevné piesne mimo areálu kostola.”

Incident sa odohral v nedeľu 4. januára na rušnej londýnskej ulici Oxford Street’po prednese piesne “Amazing Grace” kresťanskej speváčky Harmonie London.

Incident bol nahraný na speváčkin účet na Instagrame.

Na základe Daily Mail správy sa londýnska’Metropolitná polícia ospravedlnila.

Polícia uviedla, že 20-ročnej Harmonie Londonovej nemal policajt povedať, že nesmie spievať cirkevné piesne mimo cirkevných priestorov – a ona tvrdí, že sa po konfrontácii cítila ‘ponížená’, ‘smutná’ a ‘šikanovaná’.

Polícia okrem pocitov zodpovedného dobrovoľníka objasnila aj zákon – a dodala,

dôstojník sa mýlil, keď povedal, že cirkevné piesne sa nemôžu spievať mimo cirkevných priestorov. Za spôsobené pohoršenie sa ’ospravedlňujeme a budeme sa učiť ďalej.

Polícia tiež uviedla, že incident sa odohral počas “43-minútového rozhovoru medzi dvojicou.”

Britská polícia – pochybná ideológia

Bývalá členka britského parlamentu a ministerka vlády Ann Widdecombeová sa proti incidentu ohradila vo vyjadreniach, ktoré súvisia s denníkom Daily Mail: “Niektorí ľudia majú v tejto krajine problém s kresťanstvom, ktorý zrejme nemajú’s inými vierovyznaniami.”

Pokračovala požiadavkou, aby bola dobrovoľníčka vylúčená z policajného zboru.

V výmene názorov uverejnenej 29. januára sa GB News’ Mark Dolan opýtal Widdecombeovej: “Vyvoláva to otázky o kultúre a ideológii modernej britskej polície?"” Widdecombeová odpovedala:

No určite bude, ak ju zajtra ráno nevyškrtnú z dobrovoľníckeho zboru…

Práve sa úplne pomýlila. A očividne si to až príliš užívala.

Aj keď polícia Met tvrdí, že “zábery preveruje”, Hadžipetková nebola prepustená. Neskôr sa v správe Mailu’objavila iná verzia udalostí:

Prezerávame’videozáznam tejto interakcie, ktorý sa nosí na tele – je dlhý viac ako 40 minút.

Srdcom tohto incidentu je osobitný zákon týkajúci sa buskingu. Policajtka vie, že to mohla riešiť inak, a hovorí o tom so svojím manažérom.

Podľa Mailu Metropolitná polícia “[a]l tiež odsúdila niektoré ‘neprijateľné’ príspevky na sociálnych sieťach o pani Hadžipetkovej, ktoré označila za ‘osobné a zraňujúce’”

Dobrovoľníčka vymazala svoje účty na sociálnych sieťach Twitter a Facebook.

Smeje sa na zákone

Hadzhipetková bola nafilmovaná, ako sa smeje a vyplazuje jazyk, keď ju požiadali, aby zdôvodnila svoje konanie vo svetle zákona o ľudských právach, ktorého článok 9 chráni slobodu náboženského prejavu.

Dobrovoľníčka Maya Hadžipetková [Zdroj: Instagram]
Dôstojník vo videu tvrdí, že hudobník nesmie “spievať… mimo cirkevných priestorov, ak nemáte povolenie od cirkvi na tento druh piesní.”

Hadžipetková bola následne na videu obvinená z porušenia ľudských práv hudobníka – porušenia zákona – po tom, ako sa vyhrážala, že Harmonie London odoberie nástroje po vystúpení “Amazing Grace.”

Dňa Daily Mail’s reportáž o incidente načrtla širšie reakcie, vrátane návrhu, aby polícia “skutočný zločin” z Veľkej Británie. vlády’z ministerstva vnútra:

Bojovník proti kriminalite Norman Brennan odsúdil video ako ‘nepekný pohľad’; Andrea Williamsová z Christian Concern’uviedla, že je ‘šokujúce’ a bývalá osobitná poradkyňa ministerstva vnútra Claire Pearsallová vyzvala políciu, aby ‘sa zaoberala skutočným zločinom.’

Incident je jedným z mnohých, ktoré sa týkajú policajných zásahov v súvislosti s verejným vyznávaním kresťanstva v Británii – trend, ktorý zaznamenal prvé stíhanie za verejnú modlitbu v roku 2019.

Odvtedy boli kresťania zatknutí za kázanie evanjelia, pričom jeden miestny britský politik bol v septembri zatknutý za “zločin z nenávisti” obhajobu kresťanstva.

Čítajte: UK politik zatknutý za ‘zločin z nenávisti’ po obhajobe vyjadrovania kresťanského presvedčenia  

Nasledujúci mesiac bola pro-life dobrovoľníčka a spoluriaditeľka Pochodu za život vo Veľkej Británii Isabel Vaughan-Spruce vyšetrovaná za svoje “myšlienky” počas tichej modlitby v rámci potratovej “nárazníkovej zóny” v Birminghame 18. októbra.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Post zdieľaný 🇬🇧Harmonie London (@harmonieldn)

31. januára sa objavili nové zábery z incidentu na Oxford Street, ktoré viedli k informáciám, že päť policajtov prišlo zatvoriť kresťanské piesne Harmonie London’

V stredajšom reportáž denník Daily Mail uviedol, že je na ňom vidieť, ako členovia verejnosti kritizujú “plytvanie peniazmi daňových poplatníkov,” pričom jedna žena uviedla, že konanie policajtov by mnohí slúžiaci policajti nepodporili.

Prednostnila by som, keby ste peniaze našich daňových poplatníkov použili na chytanie vrahov, násilníkov, pedofilov, ale vy’ste tu po buskerovi, čo je naozaj problém mestskej rady, nie váš…

Všetci títo policajti tu mrhajú peniazmi daňových poplatníkov’. Je to pre vás hanba a plytvanie policajným časom. A nemyslím si, že všetci policajti, ktorí sú tu, sú s tým spokojní.

Komentujúc nové zábery, Harmonie povedala pre Mail, ako vyzvala mužského policajta, že sa správa “naozaj povýšenecky,” a dodala,

ďalej tvrdila, že piati prítomní policajti sa nezúčastnili na mieste neďalekej lúpeže ani na incidente, v ktorom bol zapletený duševne chorý muž.

Celá vec bola riešená zle a bolo to len plytvanie policajnými zdrojmi. Hovorí sa, že sú podfinancovaní a že kriminalita v Londýne je veľmi vysoká, a preto si myslím, že zdroje by sa dali využiť lepšie.

Podľa Mailu speváčka dodala, že členovia verejnosti jej povedali, že neďaleko na Oxford Street – bola okradnutá žena, ale polícia nič neurobila. Okoloidúci tiež tvrdili, že v tom istom čase sa psychicky zrútil ďalší muž, ale policajti “ho ani nevideli.”

Incident speváčku zastrašil.

Nikdy predtým sa to nestalo, ale cítiš sa ohrozený, bolo to hrozivé. Nevnímam sa ako porušovateľ zákona alebo rebel. Som občan, ktorý dodržiava zákony. Dúfam, že ma v budúcnosti nechajú na pokoji.

Preskúmavanie záznamu políciou Met prebieha.