Adrian-Edgar-810x500.png

Jediné súkromné potratové centrum v Novom Brunswicku sa zatvára, čo je "víťazstvo" pre život

17
Kultúra života

Predná kanadská pro-life organizácia dnes oznámila skvelú správu, že jediné súkromné potratové zariadenie v New Brunswicku, Clinic 554, definitívne zatvorí svoje brány.

“Je to skvelá správa pre nenarodené deti a ich mamy v New Brunswicku,” uviedol prezident Campaign Life Coalition (CLC) Jeff Gunnarson v komentári zaslanom LifeSiteNews.

“Tento podnikateľský podnik na zabíjanie detí už nebude môcť loviť zraniteľné matky a ponúkať im zabíjanie ich drahocenných detí, aby zarobil peniaze.”

Klinika 554 bola pôvodným sídlom bývalej kliniky Morgentaler, ktorá bola otvorená v roku 1994. Podľa CLC jej zatvorenie prichádza na základe úspešného podujatia kampane 40 dní za život z jesene minulého roka, v rámci ktorej sa mnohí pro-life dobrovoľníci modlili a postili pred klinikou za jej zatvorenie.

V súčasnosti zatvorená Klinika 554 funguje od roku 2015 bez finančnej podpory provincie. S odvolaním sa na finančné problémy bolo potratové centrum pred niekoľkými rokmi predané, ale zostalo v prevádzke. V roku 2019 lekársky riaditeľ Dr. Adrian Edgar uviedol, že nakoniec bude nútené zatvoriť.

Na dnešnej tlačovej konferencii Edgar obvinil zo zatvorenia Kliniky 554 vládu provincie Nový Brunšvik’ktorá odmietla poskytnúť finančné prostriedky a tiež pre zvýšenie nájomného. Klinika 554 poskytovala interrupcie bezplatne, ale v poslednom čase bola otvorená len jeden deň v týždni.

New Brunswick Premier Blaine Higgs sa roky nenechal ovplyvniť opakovanými pokusmi zo strany strany federálnej vlády premiéra Justina Trudeaua prinútiť ho financovať Kliniku 554.

Podľa novobrunsvických zákonov sa štátne financovanie potratov v provincii poskytuje len tým, ktoré sa vykonávajú v nemocniciach.

Podľa CLC, keď bolo oznámené’pôvodné zatvorenie kliniky, “miestni pro-potratoví aktivisti poznamenali, ako pro-life sily ‘aktívne pracovali na obmedzení prístupu’k potratom.”

“V roku 2019 totiž Campaign Life Coalition spustila kampaň, ktorá úspešne povzbudila vládu Nového Brunšviku, aby sa pevne postavila proti tlakom na financovanie súkromných potratových zariadení,” uviedla CLC.

V minulom roku CLC spustila kampaň, ktorá povzbudila Higgsa, aby “odmietol financovať Kliniku 554 tvárou v tvár žalobe Kanadskej asociácie pre občianske slobody, ktorá sa snažila prinútiť provinciu, aby centrum financovala.”

Priek chýbajúcej provinčnej&nbsppodpore Kliniky 554 sú interrupcie v Novom Brunšviku naďalej dostupné a financované daňovými poplatníkmi v dvoch nemocniciach v Monctone a jednej v Bathurste. Provincia tiež naďalej bezplatne financuje ženám nebezpečný potratový liek Mifegymiso.

Pravica na život v Novom Brunšviku (New Brunswick Right to Life’s Mother and Child House) prevádzkuje Women’Care Centre, ktoré ponúka bezplatné ultrazvukové vyšetrenie, poradenstvo a tehotenské testy. Nachádzajú sa vedľa Kliniky 554, pričom po požiari v roku 2016 museli na mieste rekonštruovať 

Na rozdiel od USA existujú interrupcie v Kanade v právnom vákuu, keďže boli dekriminalizované pred viac ako 30 rokmi. To znamená, že v skutočnosti v Kanade neexistuje a nikdy neexistovalo “zákonné právo” na interrupciu.

V&nbsproku 1988 Morgentaler rozhodol Najvyšší súd Kanady zrušil posledný zostávajúci zákon o interrupcii na základe toho, že bol protiústavný. Odvtedy neexistuje žiadny federálny zákon upravujúci interrupcie, a tak je táto prax povolená počas všetkých deviatich mesiacov tehotenstva. Možnosť zavedenia zákona je však možná.

Podľa CLC potraty zabili viac ako štyri milióny nenarodených detí v Kanade od ich legalizácie v roku 1969, čo približne zodpovedá celkovému počtu obyvateľov provincie Alberta.