Cardinal-Muller-810x500.png

Kardinál Müller hovorí, že "niektorí biskupi" sa správajú detinsky, keď rušia latinské omše kňazov

19
Kultúra života

Kardinál Gerhard Müller počas nedávneho vystúpenia v relácii EWTN’The World Over with Raymond Arroyo vyjadril ľútosť nad “detinským správaním” niektorých biskupov”, ktorí útočia na latinskú omšu v snahe získať priazeň Vatikánu.

Potrebujeme “viac citlivosti, pastoračnej citlivosti [pre] tých kňazov a veriacich, ktorí uprednostňujú latinskú omšu,” poznamenala Jeho Eminencia.

 

76-ročného Müllera vymenoval Benedikt XVI. v roku 2012 za prefekta Kongregácie (teraz Dikastéria) pre náuku viery. Túto funkciu zastával do roku 2017, keď rezignoval za pápeža Františka, ktorého obvinil z vydávania “niektorých výrokov”, ktoré sú “formulované tak, že by mohli byť odôvodnene chápané ako materiálna heréza.”

Müller bol Arroyom požiadaný, aby sa podelil o svoju reakciu na nedávne zrušenie misionárov otcov Shannona Collinsa a Seana Kopczynského z Misionárov svätého Jána Krstiteľa biskupom Johnom Iffertom z diecézy Covington v Kentucky. Collins narazil na Ifferta po tom, čo v kázni poukázal na to, že “nielenže bola zmenená omša (na II. vatikánskom koncile), ale bol zmenený každý jeden sviatostný obrad.”

“Potrebujem poznať vaše názory na pokračujúcu čistku tradičnej latinskej omše v dôsledku (Traditionis Custodes), najmä tu v USA. (v) diecéze Covington v Kentucky,”povedal Arroyo. “Biskup odobral fakulty dvom kňazom, ktorí verejne povedali, že Novus Ordo po II. vatikánskom koncile je ‘irelevantný.’Kardinál Müller, vaše názory na rýchlosť, intenzitu a tvrdú taktiku, ktorá je nasadená proti kňazom, ktorí slávia starý obrad alebo vyjadrujú svoj názor na nový alebo starý obrad.”

“Svätá omša je dogmaticky ustanovená Ježišom Kristom,” odpovedal Müller. “Obrady sú v Katolíckej cirkvi rôzne a každý obrad má určitú históriu a určitú variáciu … Druhý vatikánsky koncil urobil reformu a obnovu liturgického myslenia a liturgickej praxe.”

Müller argumentoval, že niektorí biskupi “hľadia do Ríma a potom Svätému Otcovi hovoria: ‘Ja som týchto ľudí potlačil, a preto hľadám odmenu, aby ma povýšili, vymenovali za arcibiskupa alebo kardinála.’Toto [je] detinské správanie niektorých biskupov.”

Po tom, ako Vatikán’vydal Fiducia Supplicans, Müller, ktorý predtým pôsobil ako biskup v nemeckom Regensburgu, povedal, že je “protirečivé” tvrdiť, že Cirkev môže žehnať homosexuálnym párom. Zároveň vyzval, aby sa dokument “prepísal v jasnom katolíckom teologickom chápaní.”

Müller Arroyovi vysvetlil, že medzi niektorými členmi katolíckej hierarchie, ktorí sa snažia vyzerať “otvorene” a “liberálne” a zároveň im chýba zdravá katolícka doktrína, dochádza k akémusi signalizovaniu cnosti v rozhodovacom procese tradične zmýšľajúcich duchovných.

Je “dôležitejšie”, aby sa svätá omša slávila, než forma, v akej sa ponúka, uviedol Müller. Ak pastieri príliš tvrdo vystupujú voči laikom, ktorí sa zúčastňujú na tradičnej omši, pôsobia, akoby im na nich “nezáležalo” a potom “sa ľudia (na Cirkev) nahnevajú a odídu z Cirkvi.”